Meddig fürödhetnek együtt az ellenkező nemű testvérek? Megkérdeztük a pszichológust

És a szülő meddig meztelenkedhet a gyerek előtt?

GettyImages-1158777065
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb gyerek már babaként élvezi a fürdetést. A későbbiek során pedig külön esti bulivá válik, amikor már a tesóval együtt lehet pancsolni a kádban. Néhány év után azonban eljön az a kor, amikor a szülőkben felmerül, hogy talán a gyerekeknek - különösen ellenkező nemű testvérek esetén - már ideje lenne egymás után, és nem együtt fürdeniük.

Mikor is van ez, milyen jelekre érdemes figyelni? Cikkünkben Teveliné Horváth Melinda okleveles pszichológust és pedagógust kérdeztük a témában.

- Hány éves kortól nem ajánlott, hogy az ellenkező nemű testvérek együtt fürödjenek?

- Az adott társadalom megítélése és a család véleménye nagymértékben eltérő lehet e tekintetben, ami befolyásolhatja a kérdésre adott választ. A gyermekek pszichoszexuális fejlődése 3-5 éves korra tehető: ekkor fordul érdeklődésük a nemi sajátosságok felé, érdekelni kezdik őket a lányok és a fiúk közötti különbségek. Nagy általánosságban az mondható, hogy amikor az iskolát kezdik, akkor már érdemes külön fürdetni az ellenkező nemű testvéreket.

- Milyen esetleges viselkedésbeli jelekre érdemes figyelni, amelyek arra utalhatnak, hogy jobb lenne már külön fürdeniük?

- Ha szégyellni kezdik magukat a testvér előtt, vagy éppen túlzottan el vannak foglalva a másik testével, érdemes külön fürdésre váltani. Természetesen nem gond, ha néha látják egymást meztelenül, de más szituáció az, amikor kádban összezárva, fizikailag közel kerülve egymáshoz teszik ezt. A legfontosabb, hogy ők maguk ne kényszernek és kellemetlen dolognak éljék meg az együtt fürdést. Az is előfordulhat, hogy saját maguk fogják kifejezni, amikor ez már nem komfortos a számukra - ezt mindenképpen tiszteletben kell tartani. Amikor pedig a nemi érés már külső jegyekben a testükön is megtapasztalható - és ez egyre korábbra tehető, főleg a lányoknál -, akkor mindenképpen külön kell hogy fürödjenek.

- Amíg a gyerekek kicsik, a legtöbb családban természetes a meztelenség. Egy bizonyos kor felett azonban már nem szerencsés, ha a gyerek ruha nélkül látja az ellenkező nemű szülőjét. Mi az a kor, ami után a szülőnek érdemes figyelnie erre?

- A családok véleménye különböző lehet ebben a kérdésben, hiszen egyénenként és koronként is változó, hogyan kezelik az emberek a meztelenséget. A leghangsúlyosabb talán, hogy a szülőpáros jusson közös konszenzusra ebben a tekintetben, beszéljék meg a szabályokat, melyhez mindegyik fél tartja magát. A másik, hogy tartsuk tiszteletben a családtagokat! Van, aki számára természetes, ha pucéran sétálgat a házban, de ha a másik családtag kellemetlenül érzi magát emiatt, akkor ezt tekintetbe kell venni. Arra is fontos felhívni a gyerek figyelmét, hogy attól, hogy otthon elfogadott néha meztelenül mutatkozni a másik előtt, ezt máshol ne tegye. Ezt saját maga védelmében is fontos tudnia. Elsődleges, hogy ha a gyermek számára kellemetlen a szülőt meztelenül látni, akkor ehhez tartsa magát az anya és az apa, ne frusztrálja vele saját gyermekét.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Milyen problémákat okozhat a gyerek pszichoszexuális fejlődésére nézve, ha a szülő rendszeresen meztelenül mutatkozik a gyerek előtt akkor, amikor ez a gyerek számára már kényelmetlen?

- Kamaszok számára már kifejezetten kellemetlen lehet meztelenül látni valamelyik szülőt, de kisiskolás korban is érzékenyen érintheti a gyermeket: szoronghat, és szégyenlőssé válhat. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni - különösen kisgyerekes szülők számára lényeges szabály -, hogy egyik szélsőség sem jó: nem szabad túl sokat meztelenkedni a gyermek előtt, de az is fontos, hogy ne kezeljük teljesen tabuként azt, és neveljük bele a gyermekbe, hogy szégyellnie kell a testét. Hiszen ezzel megnehezíthetjük számára, hogy az iskolában testnevelésórán vagy úszásórán képes legyen a társai előtt öltözni, vetkőzni. Későbbi fejlődése érdekében lényeges, hogy a testére ne úgy tekintsen, mintha az egy szégyellnivaló dolog lenne, fontos, hogy fogadja el és szeresse azt.

Meztelen portrék

Dylan Hamm amerikai fotós portrésorozatával az emberek őszinte sebezhetőségét szerette volna megmutatni. Ehhez pedig a meztelenséget választotta eszközéül.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük