Egyre több a meddő férfi?

A szakértő elárulja

Az orvostudomány fejlődésével a nemzőképtelenség megítélése is változott, és maguk az érintettek is felvállalják a meddőség tényét.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már tudjuk, a meddőség mind a női, mind pedig a férfi reprodukciós rendszer betegsége, amelynek következtében csökken a fogantatás esélye és a terhesség kihordásának lehetősége is. Egész pontosan akkor beszélünk meddőségről, ha egy pár hölgy tagja egy éven keresztül fogamzásgátlástól mentes és rendszeres házasélet mellett sem tud teherbe esni. Ma Magyarországon körülbelül 150 ezer párt érint a probléma.

Eltérő kutatási eredmények születtek a meddőség vizsgálatával kapcsolatban. Vannak olyanok, amelyek kevésbé, és vannak, amelyek inkább adnak okot aggodalomra. Egyes felmérések azt mutatják, a nemzőképes magyar párok közül mindössze 10-12%, mások viszont azt állítják, akár ezek 25%-a meddő.

Ezen túlmenően egyes szakemberek úgy gondolják, hogy harmadrészben a férfiak, harmadrészben a nők az úgymond hibásak, míg megint mások úgy vélik, a meddőség eredete egy pár esetében 40-40%-ban mindkét félhez köthető. Az esetek fennmaradó részében mindkét nem érintett - e tekintetben egyezőek a vélemények.

Nagyjából egyenlő arány

Nagyon érdekes kérdés továbbá, hogy vajon régen miért diagnosztizáltak kisebb számban meddőséget, főként a férfiaknál? Hiszen akkoriban szintén jelen voltak a szexuális úton terjedő betegségek, a régi emberek is hódoltak káros szenvedélyeknek - dohányzás, alkoholfogyasztás -, mindezek pedig kihatottak az utódlásra. Ám az is igaz, hogy korábban igen hiányosak voltak az orvostudomány meddőségről szerzett ismeretei, mivel a vizsgálatokhoz és a kutatásokhoz szükséges eszközöknek híján voltak.

A férfimeddőség presztízsveszteség volt

E kérdések tisztázására szakértőnket, dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosát kértük meg.

- Egyértelműen mondható, hogy a meddőségi okok a nemek tekintetében nagyjából egyenlő arányban fordulnak elő - kezdi Vereczkey doktor. - Szakmai publikációk a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján azt mondják, hogy az esetek 40%-ában női, 40%-ában férfimeddőségről beszélhetünk, a fennmaradó rész - 20% - pedig ismeretlen eredetű vagy vegyes.

A férfimeddőség pedig mindig is létezett - ám annak, hogy korábban miért állapították meg kevesebbszer, mint manapság, elsősorban szociális okai vannak.

Ahogy Vereczkey doktor mondja, annak idején a férfiak társadalomban betöltött domináns pozíciója miatt a családban és a társadalommal is presztízsveszteséget jelentett volna, ha kiderül, nem képesek gyereket nemzeni. Így mindenkor kizárólag a nőt tették felelőssé, ha nem következett be a várva várt gyermekáldás.

A fürdős ifjak segítettek

- Régen a férfimeddőséget sajátos módon kezelték: a meddőként megbélyegzett feleségeket, fiatal úriasszonyokat úgynevezett fürdőkúrára küldték - például Karlovy Varyba, más néven Karlsbadba, vagy a szovátai Medve-tóhoz; ez több kiváló irodalmi műben is említésre kerül, többek között Milan Kundera Halhatatlanság című regényében. Itt stresszmentes környezetben, a fürdős ifjak segédletével a szomorú hölgyek várandósak lettek - avat be minket a főorvos úr.

Mostanra elfogadják

Idő közben az orvostudomány is rengeteget fejlődött, amelynek eredményeként az orvosok, kutatók már rendelkeztek a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges eszközökkel. Továbbá annak megítélése is jelentősen változott, hogy a férfiak is lehetnek meddők, ma már ezt a tényt ők is felvállalhatják.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tudjuk, hogy a férfi lelke egy bizonyos szempontból a büszkeségre, a tiszteletre épül. Ezt igazolja dr. Vereczkey Attila is, aki azt mondja, a férfiak éppen ezért sokkal nehezebben veszik a meddőség tényét, a nőkkel ellentétben. A nők sokkal alázatosabbak, jóval könnyebben túlteszik magukat a problémán, de legalábbis elfogadnak egy olyan problémát is, mint a meddőség.

Mindazonáltal azok a tendenciák, amelyek korábban a férfiak fertilizációs feddhetetlenségét védték, és kizárólag a nőket okolták, ma már egyértelműen ódivatúaknak mondhatók. Mostanra módosult a férfi meddőségének elfogadottsága.

Ezt is szeretjük