Csokoládé mikortól kerülhet a gyerek étrendjébe? Megárt, ha túl korán adod
Akkor se adj neki túl korán, ha szíved szerint megtennéd.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermek és az édesség viszonya kényes téma, elvégre a legtöbb kicsi szereti a csokoládét. Ráadásul a nyalánkságok többnyire az ünnepek természetes velejárói.

Mindazonáltal érdemes egy-két dologra már a kezdetektől alaposabban odafigyelni, így a későbbiekben a gyerekből nagyobb eséllyel válhat tudatos csokifogyasztó. 

Mikor kerülhet csoki a kicsik étrendjébe?

Dietetikusok szerint egyéves kor alatt semmiképpen sem ajánlott csokoládét adni a kicsinek, és erre célszerű felhívni a családtagok figyelmét is, akik sokszor édességgel kedveskednének neki. A miértre rögtön két okot is felhoznak.

Koffein

Koffeint nemcsak a kávé tartalmaz, egy teáskanál tejcsokiban ugyanis nagyjából 1, míg az étcsokiban 4 milligramm élénkítő anyag található. Ez a mennyiség meg sem kottyan egy felnőtt szervezetnek, a babákra azonban másként hat, így az alvási és az étkezési szokásaikat is felboríthatja.

Fogszuvasodás

Ha egy családban nincs kultúrája az édességfogyasztásnak, magyarán a kicsi gyakran kap édességet, a fogmosás viszont elmarad, a szájüregbe kerülő cukor tökéletes táptalaja lehet a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Ezért az ajánlott mennyiség egyéves kor felett is maximum két kockányi, és hetente csupán egy-két alkalommal, lehetőleg reggeli vagy ebéd után.

Ennél több akár székrekedést is okozhat, az este fogyasztott csoki pedig éberré teheti a kicsiket. Fontos, hogy csoki után igyon is a gyerek, hogy ne maradjon csokis a foga, és, ha csak lehet, kis idő múlva tanácsos lenne fogat mosni. Ha a gyerek nem akar fogat mosni csokievés után, de már elég nagy, egy gyerekrágó is jobb a semminél.

Milyen csokit érdemesebb adni?

A csokoládéfogyasztás csak akkor tekinthető tudatosnak, ha jó minőségűt választasz, melynek zsírtartalma alacsonyabb, emellett a lehető legkisebb arányban tartalmaz hozzáadott anyagokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A tejcsokoládénak alig van kakaótartalma, de cukros és zsíros, ha pedig még töltött is, az inkább hizlaló és kalóriadús, mint egészségbarát csemege. Ezért ügyelj rá, hogy mindig magas kakaótartalmú édességet vásárolj. A 70% kakaótartalom már jónak mondható. Ezt az információt a csomagoláson külön is meg szokták jelölni, de olykor csak az összetevők között bukkan rá a vevő. Érdemes előre megvizsgálni a vásárolt terméket.

Amennyiben a gyerek nem szereti a túl keserű ízt, vegyél egy tábla fehér csokit is, olvaszd fel, és csíkokban csurgasd a sötét csokira! Ettől kicsivel édesebb és vonzóbb lesz a kicsik számára.

Ezt is szeretjük