Több százezer család kap magasabb támogatást jövőre - Kire vonatkozik majd?
53 milliárd forintról van szó, 260-270 ezer háztartás érintett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintegy 260-270 ezer háztartás kap több családtámogatást jövőre, mint az idén. Ez összesen mintegy 53 milliárd forintot jelent - mondta az Emberi Erőforrások Minisztérium család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki budapesti konferencia megnyitóján.

Fülöp: családbarát költségvetés lesz

Fülöp Attila azt hangsúlyozta, a 2014-es költségvetés családbarát lesz. Hozzátette: a családok megerősítésére, támogatására a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a kormány, mert a cél az, hogy a gyerekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot Magyarországon.

Arról is beszélt, hogy a születésszámok fenntartása, illetve az ahhoz kapcsolódó intézkedések már önmagukban is komoly erőfeszítéseket és forrásokat igényelnek.

Emlékeztetett az elmúlt három és fél év kormányzati intézkedéseire, ezek között a családi adókedvezmény bevezetésére, az egy- és kétgyermekes szülőkre való kiterjesztésére, illetve a három és annál több gyereket nevelőknél a támogatások radikális megemelésére.

Elmondta, 2012-ben 1 millió 105 ezer szülő vette igénybe a kedvezményt összesen 184 milliárd forint értékben.

Nagyobb összeg kilátásban

Arra hívta fel a figyelmet, hogy ma Magyarországon a gyerekeket nevelő családok döntő többsége élni tud a családtámogatási kedvezményekkel.

Közölte, 2014-től a családi adókedvezmény rendszerét kiszélesítik azzal a céllal, hogy akik eddig csak részben tudtak élni a támogatási lehetőséggel, azok jövőre nagyobb összeget kaphassanak.

Munka kisgyerek mellett

A helyettes államtitkár a fontosabb családbarát kormányzati intézkedések között említette a kisgyerekes anyák munkába állásának megkönnyítését, így például azt, hogy annak a munkaadónak, aki kismamát vesz fel az állományába, két évig nem kell utána járulékot fizetnie, és a harmadik évben is csak annak a felét.

A háromévesnél fiatalabb gyermekek nappali ellátásáról szólva azt mondta, jelentősen nőtt a bölcsődei és családi napközis férőhelyek száma. Jelenleg nagyjából 50 ezer gyermeket tudnak elhelyezni ezekben az intézményekben.

A családi adókedvezmény kiszélesítése

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szeptember 20-án jelentette be egy Parlamentben tartott konferencián, hogy a kormány januártól kiszélesíti a családi adókedvezmény rendszerét. Azt mondta, azok a szülők, akik eddig a családi adókedvezmény teljes összegét nem tudták igénybe venni, azok családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból érvényesíthetik majd az adókedvezményt. Ez azt jelenti, hogy a bruttó bér eddigi 16%-áról 33%-ára nő a családi adókedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás.

Ezt is szeretjük