A 15 legbizarrabb gyereknév - Szegény kis kölykök
Vajon mit szólna édesapa vagy édesanya, ha neki kellene ilyen névvel élnie?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utónév-katalógus - hála a fantáziadús édesapáknak és édesanyáknak - folyamatosan bővül. A választék pedig, hogy finoman fejezzük ki magunkat, egyre eklektikusabb.

Bár sok szép példát is találni a névadásban, például a sztárok világában is, cikkünkben pár extrém példával találkozhatsz, de néhány névadással kapcsolatos tanácsot is olvashatsz, hogy a te gyerkőcöd véletlenül se válhasson nevetségessé.

Nelzon és Felhőcske

A Mária, Ilona, Erzsébet nevek ideje lejárt, ahogy Istvánnak vagy Jánosnak sem sokan keresztelik a gyereküket. Mindez persze nem is baj - az viszont már igen, ha a szülőt túlontúl elragadja a fantáziája, és olyan keresztnévvel ajándékozza meg csemetéjét, ami miatt az majd a legkülönbözőbb közösségekben - az óvodától a munkahelyig - rendre kellemetlen helyzetbe kerül.

Vannak, akik egy, a szívüknek kedves irodalmi műből vagy filmalkotásból merítenek ihletet: így néhány nemrégiben született gyerkőc az Anakin, Amidala, Frodo, Herri és a Gandalf névvel lesz kénytelen együtt élni.

Pár éve jegyezték be a Vulkán, Leonidász, Periklész, Nelzon, Trajánusz, Turul fiú-, illetve a Hófehérke, Küllikki, Őzike, Zizi, Felhőcske lányneveket - és mindig akad néhány édesapa és édesanya, aki ezek között véli megtalálni a gyermeke számára legmegfelelőbbet.

Nyakló nélkül

A szomszédos Romániában ha lehet, egy fokkal még rosszabb a helyzet. Ott ugyanis, mint a kurir.hu írja, nincs hivatalos utónévjegyzék, egy 1968-as rendelet értelmében pedig a polgármesteri hivatal munkatársa köteles azt a nevet beírni az anyakönyvbe, amit a szülő kér.

Igaz, a 2011-es új polgári törvénykönyv már tiltja az olyan utónevek bejegyzését, amelyek obszcénnek minősülnek, közbotrány okozására alkalmasak, vagy egyszerűen csak nevetségesek - ám azt, hogy a fentiek valamelyike fennáll-e, az anyakönyvvezető tiszte megítélni. Mindezek fényében talán nem is túl meglepő, hogy Romániában akad Rendőrség - Politia -, Stoplámpa - Semafor - és Patika - Farmacia - névre keresztelt gyerek, sokan pedig hollywoodi sztárok és ikonikus sorozathősök - Izaura és társai - után kapták a nevüket.

Így adj nevet a gyereknek!

Készíts egy listát a szimpatikusnak tűnő nevekről. Jó, ha ezek nem szokványosak, ám ügyelj arra, hogy ne keltsenek majd - a gyerek akarata ellenére - felesleges feltűnést. Valamennyit mondd ki, és vesd el azokat, amelyek hangzása kevésbé kellemes. Azokat, amelyek átmentek a rostán, mondd ki becézve is, és csak azokat tartsd meg, amelyek minden formában tetszenek.

A vezeték- és a keresztnévnek ritmusban és hangzásban is passzolnia egymáshoz. A hosszabb vezetéknévhez rövidebb keresztnév illik, és viszont. Ha a családnév mássalhangzóval végződik, az utónév kezdődjön magánhangzóval, ellenkező esetben ugyanis összemosódhatnak. A két név ne rímeljen vagy alliteráljon, mivel a gyerek könnyen gúnyolódások céltáblájává válhat emiatt. Ha a vezetéknév elterjedtebb, a keresztnevet illetően gondolkodhatsz egyedi megoldáson, más esetben viszont többet árthatsz ezzel a gyereknek, mint amennyit használsz. További tanácsokat ide kattintva találhatsz.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük