Bilikörkép
Melyik lesz a gyerek kedvence?
A sikeres bilitréninghez nem elég az eltökéltség, kell egy megfelelő bili is. Tudd meg, hogyan találhatod meg a legjobbat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bilire szoktatás ideje a legtöbb szülőtől hatalmas kreativitást igényel. Minél jobban szeretnéd ugyanis, hogy csemetéd az arra szolgáló alkalmatosságba intézze el a dolgát, számára annál vonzóbbnak tűnhet a pelus.

Ahogy azonban közeledik a pici harmadik születésnapja, lassan ideje rábírnod, hogy megszabaduljon a pelenkától, és helyette megbarátkozzon a bilivel, hiszen az oviba csak szobatiszta gyerkőcöket vesznek fel.

A könyörgés, a fondorlatos anyai cselek és a bilimese mellett nem árt egy megfelelő alkalmatosság sem, ami sokkal vonzóbbá teheti makacs porontyod számára az új kalandot. Tudd meg, hogyan válaszd ki a megfelelő bilit, és szemezgess a legjobbak közül!

Hogyan válassz bilit?

A bilit érdemes egy-két hónappal azelőtt beszerezned, hogy megkezdenéd a szoktatást, így a gyerkőc megszokja, hogy mindig elérhető közelségben van a bilije, még mielőtt a komoly tréning elkezdődne. A vásárlás előtt magyarázd el csemetédnek, hogy mit fog kapni: egyszerű szavakkal mondd el, hogy a tárgy mire való, sőt, a legjobb, ha a gyereket is magaddal viszed, hogy ő választhassa ki azt, amelyik neki tetszik.

Ismerd meg a választékot!

A bilik többsége műanyagból készül, különféle formában, stílusban és színben. Áruk éppen annyira változó, mint a megjelenésük: egyik-másik a drágábbak közül egyenesen úgy fest, mint egy miniatűr vécé.

Van, amelyik zenével jutalmazza az ügyes csemetét, sőt, akad olyan is, melyhez kis tálca tartozik, amire italt, játékot vagy képeskönyvet tehetsz, ha elhúzódik az ücsörgés. Mindenekelőtt azonban az a fontos, hogy a kiszemelt bili masszívan álljon a padlón, ne csússzon, és ne boruljon föl, ne legyenek éles szélei, gyorsan ki lehessen üríteni, és könnyen tisztán lehessen tartani. Ezen túl azonban számos egyéb szolgáltatással kecsegtetnek az egyes ülőkék.

Hagyományos bili

A hagyományos formájú bili olcsó, egyszerű, de jól használható. Könnyű felemelni és kiüríteni, ezenkívül funkciója a gyerek számára is magától értetődő. Éppen emiatt azonban előfordulhat, hogy az egyszerű, puritán bili nem ragadja meg csemetéd fantáziáját, mivel nem látszik különösebben szórakoztatónak.

Ha nem érdekli a színes tárgy, nehéz lehet rávenni, hogy használja, ugyanakkor elképzelhető, hogy neki ez az egyszerű darab tetszik meg, és pillanatok alatt a kedvence lesz. A hagyományos bili további előnye, hogy kedvező árfekvése miatt akár többet is vehetsz belőle, változatos színű ülőkéit pedig biztosan nem unja meg a kicsi. A Babybolt webáruház kínálatában találod meg az egyszerű micimackós bilit, mely minden különleges képesség nélkül is a kicsi kedvence lehet.

Ára 840 forint. *

Szék formájú bili

A szék formájú vagy miniatűr vécére hasonlító bilik tökéletesen megfelelnek azoknak a gyerekeknek, akik a szüleiket akarják utánozni. Ráadásul, ha porontyod megszokja ezt az alkalmatosságot, később könnyebb lesz átállnia a rendes vécére is.

Előnyeik mellett azonban sajnos nem a legolcsóbbak ezek a realisztikus formájú bilik, és sok apróságnak kezdetben nehéz guggoló helyzet helyett ülve elvégezni a dolgot. Mindenesetre, ha gyermeked szeret mindent úgy csinálni, ahogy a nagyok, minden bizonnyal ez a bili lesz a kedvence. A Brendon internetes bababoltban be is szerezheted a bilitréning nélkülözhetetlen kellékét: a kis trónra emlékeztető Baby Björn-bilit.

Ára 7190 forint. *

Zenélő bilik

A pisit vagy kakit zenével jutalmazó bilik segítenek ráébreszteni az apróságot, hogy produkált valamit, és felkeltik az érdeklődését. Ez a példány azonban hang mellett illatos anyagával is csalogatja a gyereket, ennek ellenére elképzelhető, hogy a kicsi eleinte megriad a különös zajtól, vagy gyorsan rájön, hogy pisilés nélkül is muzsikára tudja bírni az eszközt, ha beleejti az egyik játékát.

Ez esetben még mindig van a kezedben egy fegyver, hiszen bármikor kiveheted az elemet a biliből, így egy hagyományos szerkezetet kapsz, ami nem fog minden alkalommal zenélni, amikor nem akarod. Természetesen, ha a kicsit a trónjára szeretnéd csalogatni, érdemes lehet visszarakni az elemet, hiszen a bilijéből áradó hang garantáltan elvarázsolja a gyerkőcöt. A Disney-mintás, illatosított zenélő bilit a Neobaby.hu oldalán vásárolhatod meg.

Ára 1990 forint. *

Állatfigurás bili

Az állat formájú bilit könnyen átalakíthatod mindennapi játékká, és a kicsi is hajlamos olyan bilit használni, mely mókás vagy izgalmas. Fennáll azonban az a veszély, hogy a kicsi akkor akar játszani a bilivel, amikor az tele van, éppen ezért igyekezz minél hamarabb megtanítani neki, hogy a bili inkább használati eszköz, nem pedig játék.

A kedves figurára emlékeztető eszköz ugyanakkor nagyon megkönnyítheti a helyzetet a makacs gyerkőcökkel, feltéve, hogy rá tudod venni, hogy ne csak elölről, de felső perspektívából is vegye szemügyre a békát, miközben meglovagolja.

Ha ez sikerült, egyenes úton vagy afelé, hogy rutinos biliző váljon csemetédből. A Fisher Price békás bilit a Baby Áruház kínálatából vásárolhatod meg.

Ára 6290 forint. *

* Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

Cikkünk a Szobatisztaságra nevelés című könyv segítségével készült.

Ezt is szeretjük