15 fegyver az influenza ellen
Csemetéd lázas, vagy komolyabb a baj? Tudd meg, hogyan segítheted a gyógyulását!

Dia

TeaNátha, influenza és gyomorpanaszok esetén is csodát tehetnek a különféle gyógyteák, ám nem csak ezekk segíthetnek csemetéden. A meleg ital önmagában is enyhíti a torokpanaszokat, ha pedig citrom levével ízesíted, egy kis C-vitamint is csempészhetsz bele.Kapcsolódó cikk:Mennyi vitaminra van szüksége a gyereknek? »

Tea

Nátha, influenza és gyomorpanaszok esetén is csodát tehetnek a különféle gyógyteák, ám nem csak ezekk segíthetnek csemetéden. A meleg ital önmagában is enyhíti a torokpanaszokat, ha pedig citrom levével ízesíted, egy kis C-vitamint is csempészhetsz bele.

Kapcsolódó cikk:
Mennyi vitaminra van szüksége a gyereknek? »

Dia

Orrszívó porszívóAz orrszívók közül a porszívóra csatlakoztatható a leghatékonyabb. Ez a berendezés főleg akkor nélkülözhetetlen, ha csemetéd még magától nem tudja kifújni az orrát, hiszen ebben az esetben csak így tudod alaposan kitisztítani az orrjáratait.Kapcsolódó cikk:Orrszívó porszívó - Káros-e, vagy nem? »

Orrszívó porszívó

Az orrszívók közül a porszívóra csatlakoztatható a leghatékonyabb. Ez a berendezés főleg akkor nélkülözhetetlen, ha csemetéd még magától nem tudja kifújni az orrát, hiszen ebben az esetben csak így tudod alaposan kitisztítani az orrjáratait.

Kapcsolódó cikk:
Orrszívó porszívó - Káros-e, vagy nem? »

Dia

Meleg vizes tömlőHasfájás és középfülgyulladás esetén az egyik legjobb kiegészítő gyógymód az érintett terület melegítése. Bár régebben a meleg sót ajánlották erre a célra, egy meleg vizes tömlő tovább megtarthatja a hőt, és könnyebben is kezelhető, mint a szétszóródó só.

Meleg vizes tömlő

Hasfájás és középfülgyulladás esetén az egyik legjobb kiegészítő gyógymód az érintett terület melegítése. Bár régebben a meleg sót ajánlották erre a célra, egy meleg vizes tömlő tovább megtarthatja a hőt, és könnyebben is kezelhető, mint a szétszóródó só.

Dia

VitaminokHa csemetéd beteg, vagy gyenge az immunrendszere, nem árt, ha gyerekek számára ajánlott multivitamint is adsz neki. Önmagában a C-vitamin is segíthet valamennyit a gyógyulásban, ezért mondják sokszor, hogy a betegség alatt nagyobb mennyiségben érdemes szedni, mint egyébként.Kapcsolódó cikk:Milyen betegségre lesz hajlamos születendő gyermeked? »

Vitaminok

Ha csemetéd beteg, vagy gyenge az immunrendszere, nem árt, ha gyerekek számára ajánlott multivitamint is adsz neki. Önmagában a C-vitamin is segíthet valamennyit a gyógyulásban, ezért mondják sokszor, hogy a betegség alatt nagyobb mennyiségben érdemes szedni, mint egyébként.

Kapcsolódó cikk:
Milyen betegségre lesz hajlamos születendő gyermeked? »

Dia

Diétás étrendNem csak a gyomrot érintő betegségek esetében ajánlott a diéta, de a kisebb fertőzések során sem árt kímélned gyermeked gyomrát. Ügyelj rá, hogy ha keveset is tud enni, amit adsz neki, legyen könnyű, de tápláló, hiszen a gyógyuláshoz az energia is nélkülözhetetlen. Egy szelet pirítós és egy jó húsleves még a legbetegebb gyerkőc torkán is lecsúszik.

Diétás étrend

Nem csak a gyomrot érintő betegségek esetében ajánlott a diéta, de a kisebb fertőzések során sem árt kímélned gyermeked gyomrát. Ügyelj rá, hogy ha keveset is tud enni, amit adsz neki, legyen könnyű, de tápláló, hiszen a gyógyuláshoz az energia is nélkülözhetetlen. Egy szelet pirítós és egy jó húsleves még a legbetegebb gyerkőc torkán is lecsúszik.

Dia

FolyadékA gyógyuláshoz elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás is. Különösen lázas betegségek esetében fontos ez, amikor a megemelkedett testhőmérséklet miatt több vizet veszít a gyerek, ezt pedig feltétlenül pótolni kell.Kapcsolódó cikk:2 lázcsillapító, amit ne adj a gyereknek - És 2, amit nyugodtan »

Folyadék

A gyógyuláshoz elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás is. Különösen lázas betegségek esetében fontos ez, amikor a megemelkedett testhőmérséklet miatt több vizet veszít a gyerek, ezt pedig feltétlenül pótolni kell.

Kapcsolódó cikk:
2 lázcsillapító, amit ne adj a gyereknek - És 2, amit nyugodtan »

Dia

OrrcseppAhhoz, hogy arcüreggyulladás esetében az orrjáratok rendesen kiürülhessenek, nem elég az orrszívó, vagy nagyobb korban a zsebkendő, az orrcsepp is elengedhetetlen. A kifejezetten kisgyerekek számára kifejlesztett, kíméletes termékek nem fogják irritálni a nyálkahártyáját sem.Kapcsolódó cikk:A 4 leggyakoribb betegség, amit a házikedvencek terjesztenek »

Orrcsepp

Ahhoz, hogy arcüreggyulladás esetében az orrjáratok rendesen kiürülhessenek, nem elég az orrszívó, vagy nagyobb korban a zsebkendő, az orrcsepp is elengedhetetlen. A kifejezetten kisgyerekek számára kifejlesztett, kíméletes termékek nem fogják irritálni a nyálkahártyáját sem.

Kapcsolódó cikk:
A 4 leggyakoribb betegség, amit a házikedvencek terjesztenek »

Dia

LázmérőNem árt, ha több lázmérőt is tartasz otthon, hiszen ha gyermeked megbetegszik, elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizd a testhőmérsékletét. Ma már a higanyos helyett csak digitális szerkezetet találsz a patikában. Hőemelkedés esetében ez a fajta lázmérő a nyelv alá helyezve megbízhatóbb, mint ha a kicsi hónaljához teszed.

Lázmérő

Nem árt, ha több lázmérőt is tartasz otthon, hiszen ha gyermeked megbetegszik, elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizd a testhőmérsékletét. Ma már a higanyos helyett csak digitális szerkezetet találsz a patikában. Hőemelkedés esetében ez a fajta lázmérő a nyelv alá helyezve megbízhatóbb, mint ha a kicsi hónaljához teszed.

Dia

SzabadságA törvény szerint gyermeked 12 éves koráig fizetés nélküli szabadságra vagy jogosult, amikor ő beteg. Ha tehát nagy a baj, és sokáig kell az ágyat nyomnia csemetédnek, végig otthon maradhatsz vele.Kapcsolódó cikk:A csúf valóság, ha anyaként újra munkát keresel »

Szabadság

A törvény szerint gyermeked 12 éves koráig fizetés nélküli szabadságra vagy jogosult, amikor ő beteg. Ha tehát nagy a baj, és sokáig kell az ágyat nyomnia csemetédnek, végig otthon maradhatsz vele.

Kapcsolódó cikk:
A csúf valóság, ha anyaként újra munkát keresel »

Dia

GyógyszerekMielőtt bármilyen gyógyszert adnál csemetédnek, feltétlenül konzultálj a háziorvossal. Feltétlenül tartsd be az előírt adagot minden szernél, és arról is tájékozódj, hogy ha több orvosságra van szüksége, azok adhatóak-e egyszerre. A lázcsillapító tekintetében is beszélj szakemberrel, sokak szerint ugyanis a kicsiknek nem ajánlott aszpirint vagy Algopyrint adni.

Gyógyszerek

Mielőtt bármilyen gyógyszert adnál csemetédnek, feltétlenül konzultálj a háziorvossal. Feltétlenül tartsd be az előírt adagot minden szernél, és arról is tájékozódj, hogy ha több orvosságra van szüksége, azok adhatóak-e egyszerre. A lázcsillapító tekintetében is beszélj szakemberrel, sokak szerint ugyanis a kicsiknek nem ajánlott aszpirint vagy Algopyrint adni.

Dia

Hideg vizes borogatásAmennyiben a kicsi láza egyre csak megy felfelé, a lázcsillapító mellett érdemes lehet hideg vizes borogatással is lejjebb szorítani a hőmérsékletét. Ha a homlokra helyezett ruha nem segít, próbáld a testét is borogatni, hogy minél nagyobb felületen hűljön.Kapcsolódó cikk:4 betegség, amire a széklet állagából következtethetsz »

Hideg vizes borogatás

Amennyiben a kicsi láza egyre csak megy felfelé, a lázcsillapító mellett érdemes lehet hideg vizes borogatással is lejjebb szorítani a hőmérsékletét. Ha a homlokra helyezett ruha nem segít, próbáld a testét is borogatni, hogy minél nagyobb felületen hűljön.

Kapcsolódó cikk:
4 betegség, amire a széklet állagából következtethetsz »

Dia

TelefonHa csemetéd megbetegszik, a gyógyszerek és a kúra nélkülözhetetlen kellékei mellett legyen a kéznél telefon is, és a gyerekorvos, illetve az ügyelet száma. Ha ugyanis rosszabbra fordulnának a kicsi tünetei, elengedhetetlen, hogy azonnal szakszerű ellátásban részesülhessen, de legalább a betegség másnapján enyhébb tünetek esetében is vidd el orvoshoz, aki pontosan meg tudja mondani, mi baja a kicsinek.

Telefon

Ha csemetéd megbetegszik, a gyógyszerek és a kúra nélkülözhetetlen kellékei mellett legyen a kéznél telefon is, és a gyerekorvos, illetve az ügyelet száma. Ha ugyanis rosszabbra fordulnának a kicsi tünetei, elengedhetetlen, hogy azonnal szakszerű ellátásban részesülhessen, de legalább a betegség másnapján enyhébb tünetek esetében is vidd el orvoshoz, aki pontosan meg tudja mondani, mi baja a kicsinek.

Dia

TársasjátékHa porontyod már nem annyira beteg, hogy ágyhoz legyen kötve, de szeretnéd még néhány nap pihenésre marasztalni, nem árt, ha játékokkal is felszerelkezel. Ha társasjátékoztok, jóval kevésbé lesz unalmas a gyógyulás, és nem utolsó sorban a testi kezelés mellett a lelki törődés is jót tesz az egészségének.Kapcsolódó galéria:A gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása »

Társasjáték

Ha porontyod már nem annyira beteg, hogy ágyhoz legyen kötve, de szeretnéd még néhány nap pihenésre marasztalni, nem árt, ha játékokkal is felszerelkezel. Ha társasjátékoztok, jóval kevésbé lesz unalmas a gyógyulás, és nem utolsó sorban a testi kezelés mellett a lelki törődés is jót tesz az egészségének.

Kapcsolódó galéria:
A gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása »

Dia

HűtőfürdőHa lázas gyermekeden a gyógyszer és a hideg borogatás együttese sem segít, gondolj a hűtőfürdőre is. Nem jéghideg vizet kell eresztened a kádba: a legjobb, ha először olyan hőmérsékletűre állítod a vizet, amit te kellemesnek érzed, majd amikor a kicsi ezt megszokta, fokozatosan langyosra hűtöd. Egy öt-tíz perces fürdőtől még nem fog megfázni, ha azonban ez sem vinné le a lázát, siess a kicsivel az ügyeletre.

Hűtőfürdő

Ha lázas gyermekeden a gyógyszer és a hideg borogatás együttese sem segít, gondolj a hűtőfürdőre is. Nem jéghideg vizet kell eresztened a kádba: a legjobb, ha először olyan hőmérsékletűre állítod a vizet, amit te kellemesnek érzed, majd amikor a kicsi ezt megszokta, fokozatosan langyosra hűtöd. Egy öt-tíz perces fürdőtől még nem fog megfázni, ha azonban ez sem vinné le a lázát, siess a kicsivel az ügyeletre.

Dia

ÁgynyugalomA mielőbbi gyógyuláshoz elengedhetetlen az ágynyugalom. Éppen ezért komolyabb betegség esetén ne engedd, hogy csemetéd kipattanjon az ágyból már az első napon, amikor jobban van. Még egy kicsit nem árt pihennie, hogy biztosan szövődmények és visszaesés nélkül ússza meg a betegséget.Kapcsolódó cikk:Gyerekbetegségek lelki háttere »

Ágynyugalom

A mielőbbi gyógyuláshoz elengedhetetlen az ágynyugalom. Éppen ezért komolyabb betegség esetén ne engedd, hogy csemetéd kipattanjon az ágyból már az első napon, amikor jobban van. Még egy kicsit nem árt pihennie, hogy biztosan szövődmények és visszaesés nélkül ússza meg a betegséget.

Kapcsolódó cikk:
Gyerekbetegségek lelki háttere »
Blog.hu ajánló
Szerző: Gémesi Melinda
Fotó: