A teljes kiőrlésű gabonafélék rengeteg B1-vitamint - tiamint - tartalmaznak, fehér kenyér helyett érdemes ezt adni a gyerkőcnek, már csak az emésztőrendszer egészségének fenntartása miatt is.
Dia
A különféle sajtokat és tejtermékeket a bennük lévő B2-vitamin - riboflavin - miatt kell a kicsi étrendjébe beépíteni.
A halfélékre, különösen a tengeri halakra szintén B3-vitamin-tartalmuk miatt van szükség, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy a bennük található nagy mennyiségű omega-3 zsírsav az agytevékenységet is fokozza.
Dia
A tojásról köztudott, hogy rengeteg energiát ad, ezt a benne található B5-vitaminnak - patoténsavnak - köszönhetjük. Gyerekeknél ez azért lehet fontos, mert a patoténsav hiánya kimerültséget és az álmosságot okoz.
Dia
A tej fontos kalciumforrás, ez tény. Ugyanakkor B5-vitamin a fehér italban is bőven található, tehát ha a kicsi a tojást annyira nem kedveli, érdemes a tejadagját növelni picit.
Dia
A B6-vitaminnak - piridoxinnak - a vérképzésben és a kiegyensúlyozott közérzetben van lényegi szerepe, ezért érdemes hetente több alkalommal is banánt vagy májat adni a gyerkőcnek.
Dia
A szárnyashús sem maradhat ki a sorból, elsősorban a csirke és pulykahús bővelkedik B6-vitaminban.
Dia
A máj némileg kilóg a sorból, hiszen a benne lévő B1-, B6- és B12-vitami - kobalamin - sem elhanyagolható, igazi jolly joker, ha vitaminpótlásról van szó.
Dia
A sárgarépától nem fog jobban fütyülni az ember, bármennyire is próbálod ezt sugallni a gyereknek, ellenben a zöldségben fellelhető B13-vitamin - ortosav - fontos a májműködés szempontjából.