Az apás szülés örökre elveszi a férfi kedvét a szextől?
Sok kismamát az aggaszt a legjobban, hogy vajon az apás szülést követően a férfi képes lesz-e nőként tekinteni rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az apás szülés 20 éve jött divatba nyugaton, és azóta hazánkban is egyre elterjedtebb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a megítélése is egységes, hiszen egészen a mai napig sokan vitáznak arról, hogy vajon jó-e, ha az apa bent van a szülőszobában, és végignézi az eseményeket. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy bizonyos körülmények között a kismama számára zavaró, sőt, akár hátráltató tényező is lehet a férfi jelenléte, ugyanakkor érdemes az apára is gondolni.

A szüléssel kapcsolatban nagyon fontos apró részlet az, hogy számodra jó élmény legyen, amire szívesen emlékszel vissza akkor is, mikor már a karodban tartod a babádat, de nem feledkezhetsz meg a másik félről sem, hiszen párod számára is ez a pillanat az, amikor apává válik. Amennyiben felkészületlenül érik az események, a vér látványától  és fájdalmaidtól valóban megriadhat, de vajon mindez kiábrándító a férfi számára, vagy inkább segít, hogy a család részének érezze magát?

A terhesség és az apa

Miközben a hetek előrehaladtával már nemcsak a terhesség kellemetlen tüneteit tapasztalod, de egyre jobban érzed a benned növekvő babát is, párod mindeközben csak külső szemlélőként figyelheti az eseményeket. Bár a 20. hét után, ha pocakodra helyezi a kezét, lassan ő is megérezheti a baba moccanásait, ami segítheti abban, hogy közvetlenebb kapcsolatot érezzen a kicsivel, annyira, mint te, nem lehet tudatában az apróság jelenlétének.

Ez esetenként hatással lehet a férfi-nő kapcsolatra is, és előfordulhat, hogy partnered a terhesség ideje alatt óvatosabban kezeli a szex témát. Félti a pocakodat, netán úgy érzi, hogy a kicsi fültanúja lehet az eseményeknek, és ezért nem olyan merész, mint régebben, de, ha megbeszélitek, hogy mit szabad, és mit nem, a terhesség alatt valószínűleg nem sok szexuális problémátok lesz.

A szülés és a szex

A szülés azonban egy újabb fordulópontot jelenthet, nem csupán a családi életetekben, de a hálószobában is. A tapasztalatok szerint előfordulhat, hogy a baba világra jötte után átmeneti jelleggel alábbhagy a férfi vágya, hiszen amikor végre megpillantja csemetéjét, benne is beindulnak a hormonok és az ösztönök. Normális esetben azonban a libidó néhány héten belül visszanyeri régi lendületét, és az anya mellett párod is újra felfedezi benned a csábító nőt.

Mi a helyzet az apás szüléssel?

Sokak számára azonban kérdéses, hogy akkor is így történik-e ez, ha az apa a szülőszobában asszisztálja végig a baba világrajöttét, és szembesül azzal, hogy ami számára a gyönyör nyílása, az valaki másnak, vagyis a gyerekének egészen mást jelent. Aki nem a féltékenységet okolja, az attól tart, hogy a rengeteg vér veszi el örökre a pasi kedvét a szextől. Egy rendhagyó közvélemény-kutatás azonban egészen más eredményt hozott.

Dr. Szeverényi Péter a debreceni klinikán szülő párok körében kezdeményezett egy vizsgálatot, melynek során fél évvel a baba világra jötte után kellett beszámolniuk magánéletükről. A nyilatkozók közül a legtöbben azt állították, hogy az apás szülés nem befolyásolta negatívan a szexuális életüket, inkább szorosabbá tette az érzelmi kötelékeket.

Arról azonban szinte nem esett szó, hogy az élmény miatt az apák többé ne tudnának nőként tekinteni partnerükre, és a szextől is elmenne a kedvük. Bár a legtöbb nőben felmerül ez az aggály a nagy esemény előtt, és talán a férfiak fejében is megfordul néhányszor, az adott pillanat számukra is hasonló élmény, mint az anyának. Varázslatos pillanat, melynek végül csak a kellemes részletei maradnak meg.

Ugyanakkor a szakemberek is elismerik, hogy, ha nem kellő felkészülés után lép be az apa a szülőszobába, annak negatív hatásai lehetnek mindkét félre nézve. Amennyiben tehát nem vettetek részt közösen tanfolyamon, és párod maga nem lelkesedik az ötletért, jobb, ha nem erőlteted, hogy veled legyen, amikor a pici világra jön. Amennyiben mindenképpen szükséged van társaságra, kérd meg egy igazán jó barátnődet, vagy beszélj egy dúlával, hogy legyen veled a nagy esemény alatt, így ugyanis te is segítséget kaphatsz, és a férfi is tisztes távolban maradhat.

Van olyan pasi, aki ragaszkodik az illúziókhoz, hogy a tested egy bizonyos szeglete csak számára elérhető, míg másoknak a közös élmény segíthet abban, hogy apaként még közelebb kerülhessenek a nőhöz.

Közösen kell eldöntenetek pároddal, hogy a ti esetetekben mi a legjobb döntés, azonban a végeredmény nagyban tőled is függ. Ahhoz, hogy a hálószobában nem sokkal a baba érkezése után minden a régi lehessen, arra is szükség van, hogy te igyekezz megőrizni a nőiességedet, és szét tudd választani az anyai és a szeretői szerepet.

A szülés után mindenképpen szükségetek lehet egy kis időre, hogy a gyerek mellett újra felfedezhessétek egymást, azonban az, hogy partnered nem távolról izgulja végig az eseményeket, hanem szorongatja közben a kezed, alapvetően még nem jelenti azt, hogy ezentúl csak anyának tud majd szólítani.

Ezt is szeretjük