Így védte meg az autista kisfiút anyukája - Őszinte üzenetét neked is látnod kell
Minden, ami neked természetes, neki óriási kihívást jelent.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy édesanya mindig úgy szereti a gyermekét, ahogy van, a világ viszont gyakran pillanatok alatt ítélkezik. Ezt elégelte meg Nicole Duggan, egy hároméves autista kisfiú édesanyja, amikor már sokadjára kellett szembesülnie azzal, hogy az emberek tartózkodnak gyermekétől. Különös újévi fogadalmát a Facebook-oldalán is megosztotta.

- Amikor létrehoztam ezt az oldalt, ígéretet tettem magamnak, hogy ebben az évben megértetem az emberekkel az autizmust. Az ember minden évben kitűzi maga elé a célokat vagy a kívánságokat. Az enyém az, hogy megértethessem mindezt az ítélkezőkkel.

Amikor kitalálod, hogy anya leszel, arról álmodsz, hogy először a kezedben tarthatod a babádat, arról, hogy felöltözteted, dicsekedhetsz vele, vagy vigyázod minden mozdulatát. Álmodsz az első szaváról, arról, amikor először tapsol a kezeivel, integet, vagy megteszi az első lépéseit. Azaz mindenféle normális dologról.

Nálunk ezek a dolgok egészen távol estek a hétköznapitól. Persze nálunk is megvoltak, mégis eltűntek. A szavak elvesztek, ahogy a mérföldkövek is, és az úton könnyek kísértek végig. Ez pedig nem a fiam lustasága miatt történt. Nem is azért, mert makacs volt, és szó sincs róla, hogy megjátszott volna bármit. Az én kisfiam éppen olyan, mint a tiéd: szeret táncolni, összebújni, sír, amikor elesik, és rajong Mickey egérért. Őt mégis másnak nevezik.

Az apró dolgok, amiket mások természetesnek vesznek, nálunk a legkeményebb munkával elért győzelmek lettek. Különböző fények, hangok, illatok vagy akár valaminek a látványa is okozhat nagy terhet számára, ha egyedül marad. Még a hétköznapi dolgok: a vásárlás, egy játszóházi mókázás vagy akár egy hajvágás is könnyen elviselhetetlenné válhat számára.

Emberek, akik megnézitek, amikor magában motyog, vagy dúdolgatni kezd: lehet, hogy az ő szemében a világ legjobb dalát énekli épp! Anyák, akik durván elcibáljátok a gyermekeiket tőle: szándék nélkül is talán épp a leendő elnyomókat hozzátok bennük létre! Hiszen a gyerekek nem veszik észre a különbséget, csak játszani szeretnének, hagyjátok hát őket!

A hölgy, aki a szupermarketben feltűnősködőnek nevezte őt: kérlek, próbáld meglátni az ő perspektíváját. A színek és a hangok nyomását. Hogy az emberek szinte sivítanak melletted. Talán ki is sírnád a szemeidet, ha nem mondhatnád el senkinek, hogy érzel, amikor minden olyan rémesen soknak tűnik.

És a barátok, akik egyszerűen felszívódtak: remélem, hogy ez a baj soha nem fog a ti ajtótokon bekopogtatni. A világért sem cserélném le az én pici emberemet, és ha te nem érted meg őt és azt, ahogy ő működik, azt sem érdemled meg, hogy az életében kiemelt helyet kapj.

Ezek a gyerekek a legbátrabb és a legcsodálatosabb kisemberek az egész világon. Ők akkor is keményen harcolnak, amikor senki sem tud róla, és garantálom neked, hogy nem egy felnőtt már az akadályok felénél elbukna. Csak azért, mert nincs fizikai jele, nem azt jelenti, hogy feltűnősködésből csinálná.

Tehát ebben az évben arra kérlek téged, hogy gondold meg jól, mielőtt ítélkezel! Járj csak egyetlen napig az én apróságom cipőjében, és meg fogod érteni, hogy ő valóban ízig-vérig szuperhős!

Ezt is szeretjük