Nem egyszerűen fázik, hanem beteg: nagy bajt jelez, ha hideg a gyerek keze
Az aortaszűkület tüneteit könnyen félreértelmezheti a szülő.

nagykep?cikkid=170174&kep=baba-kez1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A veleszületett szívhibák egyike a főverőér, vagyis az aorta szűkülete, amely jellemzően a felső testfél vérellátását biztosító artériák kilépési pontjánál alakul ki.

Ma már a betegség - köszönhetően az újszülött- és gyermekorvosi szűrővizsgálatoknak - időben felfedezhető, ám a szülőnek is komolyan kell vennie az esetleges tüneteket, mert a későn felfedezett aortaszűkület komoly veszélyt jelent.

Mire érdemes figyelni, milyen terápiás lehetőségek vannak, és élhet-e a gyerek teljes életet a kezelést követően? Dr. Kisteleki András gyermekkardiológus válaszolt kérdéseinkre.

- A gyerek megszületése után milyen tünetekre érdemes figyelni, illetve észlelésükkor orvoshoz fordulni?

- Szapora légvétel, pihegés, a gyermek síráskor hamar elfárad, sápadt-szürkés, esetleg kékes bőrszín. Alsó és felső végtagok közti vérnyomáskülönbség.

- Mely külső körülmények játszhatnak szerepet az aortaszűkület kialakulásában? Mire kell figyelnie a kismamának, hogy - amennyire lehetséges - a magzatnál megelőzze a betegséget?

- Az aortaszűkület kialakulásában örökletes tényezők mellett a terhesség első harmadában, különösen a negyedik-hatodik héten a kismamát ért bizonyos fertőzések, sugárzások, vegyszerek - gyógyszer -, oxigénhiány - dohányzás - játszhatnak szerepet. Gyógyszerek közül a citosztatikumok, immunoszupresszív szerek, egyéb, úgynevezett terratogén gyógyszerek. A gyógyszerek esetleges magzatkárosító hatása sokszor csak évek múltán válik ismertté, ezért a veszélyes időszakban újonnan bevezetett gyógyszer adása lehetőség szerint kerülendő.

- Milyen terápiás lehetőségek vannak aortaszűkület esetén?

- Ballonos tágítás, érplasztika.

- Mennyire kell óvni az aortaszűkületben szenvedő gyereket? Vannak-e kerülendő tevékenységek, körülmények?

- Jelentős erőkifejtést igénylő tevékenység kerülendő. Testnevelési órán könnyű, dinamikus terhelés javasolt.  A gyerek teljes értékű életet élhet, de rendszeres ellenőrzés szükséges a szűkület kiújulásának veszélye miatt.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezt is szeretjük