Alkoholfüggő lehet a gyerek egy korty sörtől is
Mire ügyelj szülőként?
Szeretnéd távol tartani az alkoholtól, de lehet, hogy épp ezzel teszed vonzóvá a szemében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A statisztikák szerint egyre több gyerek kóstolja meg az alkoholt, ráadásul egyre korábban, esetenként akár veszélybe is sodorva magát - arról nem is beszélve, hogy a rendszeressé váló szeszesital-fogyasztás idővel függőséghez vezethet.

A szülő természetesen szeretné megóvni csemetéjét mindettől - ám előfordul, hogy legjobb szándéka ellenére az ellenkezőjére ösztönzi. Ismerd meg azokat a tipikus hibákat, melyek révén az alkohol vonzóvá válhat a gyerek szemében.

- Egy korty még nem árthat

A legtöbb szülő - érthető módon - nehezen mond ellent a könyörgő apróságnak, így időről időre engedélyez neki egy-egy korty sört vagy bort, esetleg egy kis konyakmeggyet, mondván, ennyi még nem árthat.

Igaz, hogy ily módon minimális mennyiség kerül a gyerkőc szervezetébe, ám az is tény, hogy a testsúlya még messze elmarad a felnőttekétől, ezért az a kevés igenis megárthat.

A valódi problémát azonban az jelenti, hogy így a kicsi idő előtt megtapasztalja az alkohol feszültségoldó hatását, ami, talán nem is tudatos szinten, rögzül benne. Így aztán a későbbiekben hajlamosabb lehet stressz esetén az üveghez nyúlni, mint azok a társai, akik kisgyerekként nem kerültek közelebbi ismeretségbe a szeszes italokkal.

Bárhogy is kérlel tehát a lurkó, ezt az egy dolgot tagadd meg tőle. Áthidaló megoldást jelenthet, ha az olyan összejövetelek alkalmával, amikor alkohol kerül az asztalra, neki is van valamilyen saját, úgymond külön bejáratú itala, például gyümölcslé, ami viszont a felnőttek számára tabu.

- A felnőttek azt csinálnak, amit akarnak

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy úgy érzi, ki kell engednie a gőzt, és egy kicsit többet iszik a kelleténél. Ez önmagában még egyáltalán nem baj - feltéve, hogy nem a gyerek előtt történik. Ha ugyanis a csemete azt látja, hogy egy számára tiltott dolgot az édesapja vagy édesanyja megenged magának, szinte biztosra vehető, hogy a benne feltámadó igazságérzettől indíttatván maga is hasonló útra téved - legkésőbb a kamaszkor beköszöntével, de jó eséllyel korábban is. Az a mondat, amivel néhány szülő előszeretettel érvel porontyának, miszerint a felnőttek azt csinálnak, amit akarnak, jellemzően csak dacosságot vált ki a gyerekből.

A kicsi jelenlétében legfeljebb annyi alkoholt fogyassz, amennyi még egész biztosan nem árt meg - ha pedig eseménydúsabbnak ígérkező összejövetelen veszel részt, a lurkót hagyd ki belőle.

Központilag letiltott alkoholfogyasztás

Prepubertás-, de még inkább pubertáskorban a gyerek hatalmas változáson megy keresztül, ami nemcsak a testét, hanem a lelkét is igénybe veszi. Ráadásul a kis- és nagykamasz szinte törvényszerűen eltávolodik egy időre szüleitől, mivel az önállóságra és a függetlenségre való igénye minden előzőnél kifejezettebbé válik. Megeshet azonban, hogy ezt a fajta felszabadultságot éppen az alkoholtól véli megkapni - sokszor éppen akkor, ha édesanyja vagy édesapja kategorikusan eltiltja a szeszes italok fogyasztásától.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a gyereknek ne lenne szüksége valamiféle szabályrendszerre, ami keretet ad az életének - még ha ő maga pillanatnyilag ezt nem is látja be. Ugyanakkor a túlzott szigor ilyenkor már inkább csak olaj a tűzre. Szinte biztosra vehető, hogy az agyonrendszabályozott gyerkőc előbb-utóbb megtalálja a módját az alkoholfogyasztásnak - hiszen ahhoz már elég értelmes, hogy kijátssza szülei éberségét, az ismeretlen felfedezésével járó izgalom pedig erősebb benne, mint a későbbi retorziótól való félelem.

Korlátozás és büntetés helyett ebben a korban már tekintsd a gyereket partnernek - persze az ésszerűség határain belül. Semmi baja nem lesz, ha a vasárnapi ebédnél az ő poharába is kerül egy kis bor vagy sör, mint ahogy már az sem várható el tőle, hogy szárazon csináljon végig egy-egy bulit. Ám tisztában kell lennie azzal, hogy ha elvéti a mértéket, az következményekkel jár, például egy időre egy az egyben le kell mondania az alkoholfogyasztásról és a partizásról.

A szülő-gyerek kapcsolat fontossága

Szülőként te magad befolyásolhatod leginkább, hogy csemetéd idő előtt kipróbálja-e az alkoholt, vagy sem. A tapasztalatok szerint azok a gyerekek, akiknek részük van abban a fajta megértésben és elfogadásban, amit csak a család tud nyújtani, később és mértékletesebben kezdenek szeszes italt fogyasztani, mint azok, akik nem tapasztalhatták meg a feltétel nélküli szeretetet.

Kapcsolatotokat építsd a bizalomra és az őszinteségre, ha pedig csemetéd rosszfát tesz a tűzre, éreztesd vele: nem a személyét, hanem csak az adott megnyilvánulását utasítod el. Ily módon stabillá válik lelkileg, és nem lesz szüksége arra, hogy az alkohol okozta bódulatban keressen megnyugvást, felszabadultságot és örömöt.

Ezt is szeretjük