Gyerekkönyvek, amiket tényleg élvezet olvasni: a te csemetéd is szeretni fogja

Bájosan tanítanak, akár kötelezőek is lehetnének az iskolában.

Dia

	Nyulász Péter: Helka	A Balaton északi partjának különös legendáit dolgozza fel Nyulász Péter kötete. Helka, a tihanyi Soktornyú Kastély trónörököse különc hercegkisasszony, aki a koronázási ceremónia helyett az izgalmas erdőt választja. A gonosz teremtmények azonban pontosan erre várnak, hogy aztán végleg feldúlhassák a part menti békét, és bosszút álljanak az uralkodócsaládon. Izgalmas és humoros fantáziaregény minden kis és nagy gyermek számára, mely a balatoni varázslatokba is bevezet.	(Betűtészta Kiadó, 2011)

Nyulász Péter: Helka

A Balaton északi partjának különös legendáit dolgozza fel Nyulász Péter kötete. Helka, a tihanyi Soktornyú Kastély trónörököse különc hercegkisasszony, aki a koronázási ceremónia helyett az izgalmas erdőt választja. A gonosz teremtmények azonban pontosan erre várnak, hogy aztán végleg feldúlhassák a part menti békét, és bosszút álljanak az uralkodócsaládon. Izgalmas és humoros fantáziaregény minden kis és nagy gyermek számára, mely a balatoni varázslatokba is bevezet.

(Betűtészta Kiadó, 2011)

Dia

	Dóka Péter: A kék hajú lány	A 13 éves Olivér történetét ismerteti Dóka Péter regénye, aki születésnapján nem találja a helyét a családi ünneplésen, ezért egy fára menekül a világ elől. Nem sokáig maradhat ott, ugyanis leesik, és teljesen összetöri magát. A kórházban barátkozik össze Mirával, a kerekesszékben ülő, kék hajú lánnyal, akinek gyógyulásához csodára lenne szüksége. Olivér ettől kezdve mintagyerekké válik, és amelyik betegnek csak tud, segít. Ilyen, amikor egy regény remek olvasmányélmény és igazán jó tanító is egyben.	(Móra Könyvkiadó, 2013)

Dóka Péter: A kék hajú lány

A 13 éves Olivér történetét ismerteti Dóka Péter regénye, aki születésnapján nem találja a helyét a családi ünneplésen, ezért egy fára menekül a világ elől. Nem sokáig maradhat ott, ugyanis leesik, és teljesen összetöri magát. A kórházban barátkozik össze Mirával, a kerekesszékben ülő, kék hajú lánnyal, akinek gyógyulásához csodára lenne szüksége. Olivér ettől kezdve mintagyerekké válik, és amelyik betegnek csak tud, segít. Ilyen, amikor egy regény remek olvasmányélmény és igazán jó tanító is egyben.

(Móra Könyvkiadó, 2013)

Dia

	Kollár Árpád: Milyen madár	A lista természetesen egy verseskötettel lehet csak teljes. Kollár Árpád könyvében a hagyományos és az újszerű módok ötvözetével szól a gyerekekhez, hangneme végig könnyed marad, mégis minden egyes szavából egyértelműen látszik, hogy komolyan veszi őket. Kis felnőtteknek, nagy gyerekeknek egyaránt remek olvasnivaló, egy-egy vers pedig bármelyik sietős hétköznap végére befér. 	(Csimota Könyvkiadó, 2014)

Kollár Árpád: Milyen madár

A lista természetesen egy verseskötettel lehet csak teljes. Kollár Árpád könyvében a hagyományos és az újszerű módok ötvözetével szól a gyerekekhez, hangneme végig könnyed marad, mégis minden egyes szavából egyértelműen látszik, hogy komolyan veszi őket. Kis felnőtteknek, nagy gyerekeknek egyaránt remek olvasnivaló, egy-egy vers pedig bármelyik sietős hétköznap végére befér. 

(Csimota Könyvkiadó, 2014)

Dia

	Garaczi László: Pompásan buszozunk!	Egy kisiskolás csapongó és különös észszerűséggel megáldott gondolataiba enged betekinteni Garaczi László kötete. Egyfajta visszaemlékezés ez egy család és egy kamasz fiú viszonyára, valamint az őrülten nehéz feladatra: hazavinni és bevallani egy intőt. Az okfejtésből, a valóság és fantázia furcsa keveredéséből végül egy rendkívül szórakoztató olvasmány kerekedik, még ha a felelősségvállalás gigantikus súlya is mondatja ki a tanulságot: „Jaj, minek is nőttem meg?”	(Magvető Könyvkiadó, 2008)

Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Egy kisiskolás csapongó és különös észszerűséggel megáldott gondolataiba enged betekinteni Garaczi László kötete. Egyfajta visszaemlékezés ez egy család és egy kamasz fiú viszonyára, valamint az őrülten nehéz feladatra: hazavinni és bevallani egy intőt. Az okfejtésből, a valóság és fantázia furcsa keveredéséből végül egy rendkívül szórakoztató olvasmány kerekedik, még ha a felelősségvállalás gigantikus súlya is mondatja ki a tanulságot: „Jaj, minek is nőttem meg?”

(Magvető Könyvkiadó, 2008)

Dia

	Vörös István: Gagarin, avagy jóslástan alapfokon	Péntek Boldizsár egy tipikus kamasz fiú, aki próbál kiigazodni az élet kusza szőttesén, közben pedig az a meggyőződése támad, hogy akadályok véget nem érő sora gördül útjába: szerelembe kell esni, a családdal békében kell lenni, az iskolában jól kell teljesíteni, sőt, a barátságot is ápolni kell. Nincs mese: fel kell nőni. A történelem pedig egy percet sem szusszan eközben, a '80-as évek minden nyűgje és bája rányomja a bélyegét a múló gyerekkorra. Bájos olvasmány gyerekeknek, szórakoztató korrajz felnőtteknek.	(Jelenkor Kiadó, 2013)

Vörös István: Gagarin, avagy jóslástan alapfokon

Péntek Boldizsár egy tipikus kamasz fiú, aki próbál kiigazodni az élet kusza szőttesén, közben pedig az a meggyőződése támad, hogy akadályok véget nem érő sora gördül útjába: szerelembe kell esni, a családdal békében kell lenni, az iskolában jól kell teljesíteni, sőt, a barátságot is ápolni kell. Nincs mese: fel kell nőni. A történelem pedig egy percet sem szusszan eközben, a '80-as évek minden nyűgje és bája rányomja a bélyegét a múló gyerekkorra. Bájos olvasmány gyerekeknek, szórakoztató korrajz felnőtteknek.

(Jelenkor Kiadó, 2013)

Dia

	Háy János: A bogyósgyümölcs-kertész fia	Háy János hőse szintén a hetvenes-nyolcvanas években éli kamaszkorát, ám fölötte egészen más vágyak is uralkodnak: egy apró, észak-magyarországi faluban él azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy egy nap rockzenésszé válik. Humorral és tragédiákkal övezett útja egészen egy budapesti gimnáziumig vezet. A kötet a gyermeki rácsodálkozás és a makulátlan szellemesség legelragadóbb darabja, mindenkinek ajánlott.	(Európa Könyvkiadó, 2010)

Háy János: A bogyósgyümölcs-kertész fia

Háy János hőse szintén a hetvenes-nyolcvanas években éli kamaszkorát, ám fölötte egészen más vágyak is uralkodnak: egy apró, észak-magyarországi faluban él azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy egy nap rockzenésszé válik. Humorral és tragédiákkal övezett útja egészen egy budapesti gimnáziumig vezet. A kötet a gyermeki rácsodálkozás és a makulátlan szellemesség legelragadóbb darabja, mindenkinek ajánlott.

(Európa Könyvkiadó, 2010)

Ezt is szeretjük
Fotó: