Felébresztik a gyerek agyát a nyári szünet után: 3 étel, amit nyár végén adjatok neki
Nemcsak hasznosak, de finomak is. Adunk néhány ötletet, hogyan veszi ezeket szívesebben a válogatós gyerek.
A színpompás, ingerekben és élményekben gazdag nyár után nem könnyű gondolkodásra és tanulásra fogni az agyat. Mivel azonban a tanév kezdetén szerzett rosszabb jegyeket jókora kihívás később kijavítani, érdemes mindent bevetni a friss és eredményes kezdetért.
A táplálkozás kulcsszerepet játszik a tanulásban, hiszen minden egyes falattal tápanyagok kerülnek a szervezetbe, melyek az agyhoz is eljutva befolyásolják annak működését. Nyár végén épp ezért érdemes azokat az ételeket gyakran és bőségesen adni a gyereknek, amelyek tápanyagtartalmuk révén kedvező hatásúak lehetnek.
Agyserkentő ételek iskolakezdésre
Válogassatok iskolakezdés előtt olyan ételeket a gyerek étrendjébe, melyek felébresztik a gondolkodását. Ha még tetszetőssé is varázsoljátok, a gyerek még szívesebben megeszi, legyen bár kisiskolás vagy felső tagozatos.
Tojás
A tojás nemcsak finom, de rendkívül tápláló is. Minden tápanyagával hozzájárulhat az eredményes iskolakezdéshez, de e szempontra fókuszálva a fő előnye a kolin tartalma. A kolin a memória működését segítő anyag. A tojás egyébként bővelkedik D-, A-, E- és B-vitaminban, gazdag ásványi anyagokban, kalciumban, vasban, káliumban, foszforban, nátriumban, magnéziumban és cinkben, illetve tartalmaz folsavat és pantoténsavat is.
A tojás nagy előnye, hogy változatosan elkészíthető. Joghurttal és némi fűszerrel törve remek szendvicskrém, keményre főzve ötletes, a gyerekszem számára vonzó fogás készülhet belőle, de rántottaként is kiváló, melyet a legtöbb gyerek már csak élénk színe miatt is szeret.
Avokádó
A gyerek számára szerencsés esetben különlegesség, szerencsétlen esetben inkább idegenkedést kiváltó dolog az avokádó, melyet azonban valami módon mindenképp érdemes megszerettetni vele. Az avokádó ugyanis magas omega-3 tartalma miatt jótékony hatással van az agyra, javítja annak vérellátását. Az avokádó emellett luteintartalma révén a látásra is kedvezően hat, ami ugyancsak fontos az iskolában, de azon kívül is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az avokádót, mely a fentieket beleértve körülbelül 25 tápanyagot tartalmaz, így A-, B-, K-, E- és C-vitamint, magnéziumot, rezet, foszfort, vasat, káliumot, fehérjéket illetve rostot is tartalmaz, szendvicskrémnek is el lehet készíteni. Valamilyen lágyabb sajttal turmixolva, pár csepp citromlével kiváló lehet uzsonnára. Zöld színe miatt fogyasztása izgalmas élmény lehet a gyerekeknek.
Okosító ropogtatnivaló
Sulikezdés előtt még indokoltabb elfelejteni a csipszet és egyebeket, ezeket pedig okosító ropogtatnivalókkal helyettesíteni. A mandula, a mogyoró vagy a dió is csodálatos tápanyagforrás az agy számára, hiszen ezek értékes olajokban, omega-3-ban és vitaminokban is bővelkednek.
Nem minden gyerek eszi ezeket jókedvvel, különösen, ha nem sózott - ne is legyen, hisz a sok só árt -, de egy kis csalafintaság segíthet a szemükben szimpatikusabbá tenni a diót, a mandulát és a mogyorót. Szilikon muffinformában tálalva máris tetszetősebb a finomság, de lehet rá csurgatni némi mézet is, hogy édesebb legyen. Olvasztott magas kakaótartalmú csokiba mártva fenséges csemege varázsolható a mandulából, mogyoróból vagy dióból, de akár sütibe is belesüthetők. Utóbbi esetben érdemes ügyelni rá, hogy a választott recept minél egészségesebb legyen.
OLVASD EL EZT IS!
- tanulás
- kisgyerek