A várandós nők 3 roppant kínos tünete

Ne szégyelld, kezeld!

Nem kell hosszú hónapokon keresztül együtt élni a kellemetlen problémákkal. Cikkünkben a megoldás.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság egy nő életének az egyik, ha nem a legszebb időszaka, mivel azonban ilyenkor sok minden megváltozik a szervezetben, előfordulhat, hogy kellemetlen, esetenként egyenesen kínos tünetekkel is szembesülnöd kell.

A jó hír, hogy ezek általában nem jelentenek veszélyt sem a babára, sem a mamára, az alábbi módszerekkel pedig hatékonyan csillapíthatod, illetve meg is szüntetheted őket. Ugyanakkor esetenként nem zárható ki, hogy komolyabb a baj, mint hinnéd, ezért feltétlenül kérd ki szakember véleményét is.

Ne szégyelld magad, hiszen emberi dolgokról van szó, és biztos lehetsz benne, hogy az orvos látott már sokkal durvábbat is, mint például egy aranyér.

Állandó székrekedés

A várandósság idején szervezeted nagyobb mennyiségben termel különböző hormonokat, melyek - mintegy mellékhatásként - kisebb vagy nagyobb mértékben ronthatják emésztésed hatásfokát. A normális esetben javasolt hashajtó ilyenkor természetesen szóba sem jöhet, hiszen hajlamossá tesz a görcsökre, és akár vetélést is okozhat - így sok kismama szenved feleslegesen hosszú hónapokon keresztül.

Holott a probléma viszonylag egyszerűen kezelhető gyümölcsök, zöldségek, valamint rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával.

Emellett a kellő folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni, ami két, két és fél liter tiszta vizet jelent naponta. Korábban talán másképp étkeztél, de a saját jólléted érdekében célszerű legalább átmenetileg váltani. Ha ez nem lenne elegendő, az orvos beleegyezésével székletlazítót is szedhetsz.

Égő, viszkető aranyér

A terhesség alatt ingadozó hormonszint, illetve a nyomás, amit az egyre növekedő baba fejt ki a testedre, aranyérproblémákhoz vezethet - valójában a végbélzáró izomzat peremén lévő visszerek duzzanatáról van szó. A helyzetet súlyosbíthatja a már említett székrekedés, illetve az ülőmunka.

Érdemes tehát a fentiek szerint étkezned - fordítsd különös figyelmet a C-vitamin bevitelére, ily módon ugyanis nagymértékben erősítheted az érintett ereket, ezáltal pedig a duzzadás is csökken, illetve elmúlik. Ha az orvos engedi, az ésszerűség határain belül érdemes mozogni: úszhatsz, jógázhat, de már az is sokat számít, ha időnként egy-egy hosszabb sétát teszel. Külsőleg javasoltak még az orbáncfüvet, körömvirágot, kamillát, illetve varázsmogyorót tartalmazó krémek, de az orvossal is felírathatsz aranyér elleni kúpot vagy kenőcsöt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kínos szelek

A probléma a várandós nők jelentős részét érinti - részben az emésztést lassító hormonok okozzák, részben pedig a nyomás, amit a növekvő méh gyakorol a kismama gyomrára és beleire.

Mindezt leginkább a megfelelő étrenddel tudod ellensúlyozni, melynek során azonban az elfogyasztott ételek mennyiségére, illetve az étkezések rendszerességére is hangsúlyt kell helyezned. Lakmározás helyett egyél naponta többször, de kevesebbet.

Szánj elég időt még egy tízóraira vagy uzsonnára is. Ha ugyanis kutyafuttában kapod be az ételt, a táplálékkal együtt nem kevés levegőt is nyelsz, ami gázbuborékokat képez a bélrendszeredben - ezek a buborékok pedig nemcsak feszítenek, hanem előbb-utóbb ki is kívánkoznak.

Kerüld továbbá a puffasztó ételeket, úgymint hagyma, káposztafélék, hüvelyesek, de ugyanígy nem javasoltak a zsírban sült ételek, a sűrű mártások, illetve mindaz, ami finomított cukrot tartalmaz.

Ezt is szeretjük