A laktózérzékenység 5 biztos jele - A gyereket is érintheti

A betegség gyakoribb, mint hinnéd, az emberiség zömét érinti kisebb-nagyobb mértékben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A laktóz a tejben lévő cukor. Laktózérzékenység esetén a szervezet képtelen megemészteni a tejtermékekben természetesen jelen lévő tejcukrot a bélben található, laktáz nevű enzim hiánya miatt.

Tehát valójában ez nem allergia - ám a jelenség annál kellemetlenebb, és nagy odafigyelést igényel a szülő részéről.

Hogyan alakul ki?

A betegség egyáltalán nem ritka: az emberiség zömét kisebb vagy nagyobb mértékben érinti.

A laktózérzékenység lehet örökletes - ekkor a szervezet nem termel megfelelő mennyiségű laktázt -, de jelentkezhet egy bélfertőzést követően is.

Utóbbi esetben a laktázt termelő vékonybél sérülhet, ilyenkor a megemésztetlen laktóz okoz problémát.

Ez utóbbi esetben néhány hét vagy hónap múlva a laktáz újra elkezd termelődni, és így a tejcukrot a szervezet ismét képes megemészteni - ám az átmeneti időszakban természetesen célszerű kiiktatni a kicsi étrendjéből azokat az ételféleségeket, melyek feldolgozásával nehézségei vannak a szervezetének.

Így ismerd fel!

A laktózérzékeny gyerekek esetében a tejtermékek fogyasztása igen kellemetlen tüneteket produkálhat, melyek az alábbiak:

  • Hasmenés.
  • Hasgörcs.
  • Felfúvódás.
  • Puffadás.
  • Gázképződés.

A diagnózis felállításához gyomor-bélrendszeri kivizsgálásra lehet szükség, a leggyakrabban az úgynevezett hidrogénkilégzési tesztet alkalmazzák. Ennek során meghatározott időközönként megvizsgálják a beteg lélegzetének hidrogéntartalmát - ha ez magasabb a normálisnál, akkor valószínűsíthető a tejcukor-érzékenység.

Így kezeld!

A gyerekek egy részénél egy-egy rövid távú tejmentes diéta célravezető lehet.
Rejtett formában laktózt tartalmazhatnak például húskészítmények, konzervek, péksütemények, jégkrémek, édességek - vásárláskor tehát mindig ellenőrizd az élelmiszerek összetevőit. Az ételek akkor is tartalmazhatják a tej valamely összetevőjét, ha más megnevezést látsz - ilyen anyagok például a kazein, a kazeinátok, a zsírmentes tej vagy a savó.

Kisbabáknál

Ha kisbabánál derül fény ilyen jellegű problémára, orvosi tanácsra hidrolizált tápszert adhatsz neki.

Amennyiben még szoptatsz, kerülnöd kell a tehéntejtartalmú ételek fogyasztását. A probléma a gyerkőc három-négy éves korára akár meg is szűnhet, ám azt kizárólag szakember döntheti el, hogy mikor térhet vissza a kicsi - a fokozatosság elvét szem előtt tartva - a tejtartalmú ételek fogyasztásához.

Cikkünk Annabel Karmel Pürékorszak - 100 egyszerű és egészséges étel az elválasztás időszakára című könyve segítségével készült.

Az otthon készített bébiétel nemcsak gazdaságosabb, mint a boltban kapható társai, de egyben garancia is arra, hogy gyermekünk friss és egészséges összetevőkhöz jut hozzá. És hogy mi lesz az eredménye annak, ha gyermekünk a legfontosabb hat hónapban saját készítésű püréket eszik? Válogatós gyerek helyett mindenevővé válik, és szeretni fogja a természetes, egészséges ízeket.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 2093 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük