A 6 leghatékonyabb módszer, ha még mindig bepisil éjszaka
Sok gyerek viszonylag későn lesz teljesen szobatiszta, ám ti hamarabb felülkerekedhettek a problémán.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutatások szerint a legtöbb gyerkőc átalussza az éjszakát bepisilés nélkül négyéves korára, de az, hogy mikorra bír ki minden egyes éjszakát, gyermekenként változik. Minden hetedik hétévesből egy rendszeres ágybavizelő - szerencsére 90%-uk felhagy ezzel a szokással a tízes évei elejére.

Ha tehát az orvos nem mutat ki szervi okot, nem kell különösebben aggódnod azért, mert csemetéd még nem teljesen szobatiszta - ám nyilván mindkettőtök élete könnyebb lenne, ha mielőbb felül tudnátok kerekedni a problémán. Az alábbi tippek ebben lehetnek segítségetekre.

Hólyagtorna

Az éjszaki bepisilés valószínűsége csökkenthető a hólyag izomzatának és méretének növelését célzó gyakorlatokkal. Vannak gyerekek, akik azért pisilnek be, mert nem elég nagy a hólyagjuk.

Amennyiben a gyerek nem megy ki azonnal, hanem ellenáll a vizelési ingernek - azaz fokozatosan növelitek a vizelések közötti időtartamot -, akkor idővel nagyobb lesz ez a szerve.

Ha a vizeletét visszatartja pisilés közben azzal tovább erősítheti a hólyag izomzatát. Mindez egyszerűen hangzik, ám a részletek is jelentőséggel bírnak, ezért a gyakorlatokat csak orvosi útmutatás alapján szabad végezni.

Az evési-ivási szokások változtatása

Az evési-ivási szokások megváltoztatása is hozzájárulhat a probléma orvoslásához. Elalvás előtt soha ne adj a gyereknek olyasmit, ami koffeint tartalmaz - és itt nem a közismerten élénkítő hatással bíró teára gondolunk, hanem a csokoládéra és a szénsavas üdítőkre, amelyek ugyancsak bővelkednek ebben az élénkítő hatású anyagban. A koffein ugyanis fokozza a vizelet kiválasztását, ami szintén hozzájárulhat az ágybavizeléshez. A fentieken túl a folyadékbevitelt is ajánlatos csökkenteni az elalvás előtti órákban.

Felébresztés

Ez a technika csupán annyit jelent, hogy éjszaka felébreszted a gyereket, és kiviszed a vécére. Ez egyes csemetéknél beválik, másoknál viszont nem. Vannak szakértők, akik szerint a gyerkőc megszokhatja, hogy szülei felébresztik, és ez gátolja, hogy szükség esetén maga is fel tudjon kelni. Ráadásul így a szülő így nem arra ösztönzi a kicsit, hogy kevesebbet pisiljen éjjel, hanem éppen arra, hogy többet. Ha azonban a te lurkód mélyen alszik, segíthet a felébresztés. Próbáld ki, aztán döntsd el, hogy érdemes-e alkalmaznod.

Mesék és színezők
Az ágybavizelés hátterében lelki okok is állhatnak. Mind a rendszeres mesehallgatás, mind a színezés segíthet a gyereknek a benne lévő feszültségek levezetésében - kattints ide ingyenesen letölthető mesékért és színezőkért.

Jutalomtábla - kisebbeknek

A jutalomtábla remek módja annak, hogy a kisebb gyerek a sikerekre koncentráljon. Készíts - vagy vásárolj - egy táblát, amin a hét napjai szerepelnek. Gyermeked színezéssel vagy matricákkal jelölhet minden éjszakát, amit sikerül baleset nélkül megúsznia.

Egy rövid idő után - mondjuk egymás után három éjszaka - adj a lurkónak valamilyen jutalmat, például plusz tíz perc a kedvenc műsorából, egy barát meghívása vagy bármi más, ami örömöt szerez neki. A tapasztalatok szerint a jutalomtábla nagyon hatékony, mert a gyerek eredményeit hangsúlyozza, nem pedig a kudarcait. Emellett láthatóvá teszi a fejlődést, ami mindkettőtöket felvidít.

Öt dolog, ami tragédiát okozhat

Szülőként bizonyára szeretnéd megóvni csemetédet minden rossztól - ám megeshet, hogy a biztonságosnak hitt lakáson belül is veszélyek leselkednek rá. Videónkból megtudhatod, melyek ezek.

Enuresis-riasztó - nagyobbaknak

Az enuresis-riasztó valójában egy érzékelő, amit a gyerek ruhájára vagy ágyba kell tenni. Ha nedvesség éri, hanggal, illetve rezgéssel jelez - azaz felébreszti a lurkót, aki így kimehet a mosdóba, és aztán segítséggel rendbe rakhatja az ágyát. Az elv az, hogy egy idő után a gyerek a vizelést összeköti a felébredéssel.

Mielőtt használnád a riasztót, mutasd meg a gyereknek a működését - különös tekintettel a hangra és a rezgésre, nehogy megijedjen, amikor a szerkentyű az éjszaka közepén megszólal.

A riasztó a hatéves vagy idősebb gyerekeknél működik a legjobban - jellemzően sikeresebb, mint a gyógyszerezés, és ritkább a visszaesés is. Ugyanakkor mind a gyerkőcnek, mind neked motiváltnak kell lennetek, mert hónapokig eltarthat, mire kézzelfogható eredmény tapasztalható.

Értsd meg a helyzetét!

A fentieken túl fontos az is, hogy kellően empatikus légy. A szidás és büntetés csak ronthat az áldásosnak amúgy sem nevezhető állapotokon, és hosszú távon negatívan befolyásolja a gyerek önértékelését, míg a dicséret és bátorítás hozzájárul a helyzet mielőbbi feloldásához. Azok a gyerekek, akiknél sokáig tart a vizelettartás kialakulása, nagyon is tisztában vannak a problémával, főleg a nagyobbak - ami már önmagában is frusztráló. Mindig légy megértő és együttérző, még ha nehéz is, amikor a héten már negyedszerre teszed rendbe az ágyat.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő című könyvének segítségével készült, amely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük