Ilyen volt kollégiumban élni a 80-as években: mennyi minden változott azóta?
Sokan biztosan a mai napig szívesen gondolnak vissza a gondtalan diákévekre, a kollégiumi létre.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középiskolai évek alatt a kollégiumi lét egyet jelentett a szabályok kötelező betartatásával, a pedagógiai felügyelettel, a napi kétórás szilenciummal, az alkohol- és cigitilalommal, vagy a 10 órai lámpaoltással.

Az már más kérdés, hogy mennyire vették komolyan ezeket a szabályokat az akkori kollégisták, hiszen mindig akadt egy-egy diák, aki megszegte a kollégiumi előírásokat, és gyakran tört borsot a nevelők orra alá. A közösen végzett csínytevéseknek pedig igazi csapatépítő jellege volt.

Nosztalgikus fotókon a régi idők kollégiumai és kollégistái

Ezzel szemben a főiskolai, egyetemi kollégiumi élet az önállóság felé vezető út első lépcsője volt, amit sokan ki is használtak. Az órák látogatása - vagy épp elodázása - mellett volt idő bulizásra, ismerkedésre is. A 80-as években sem volt másképp, mint manapság: talán annyi különbséggel, hogy a régi bútorok és vaságyak helyett többnyire modernebb berendezések kerültek a szobákba.

Sokan biztosan a mai napig szívesen gondolnak vissza a gondtalan diákévekre és arra, milyen szép emlékekkel, élményekkel, barátságokkal gazdagodtak abban az időben. Nézd meg a nosztalgikus fotókat!

(Borító- és ajánlóképek: Fortepan/Urbán Tamás, Semmelweis Egyetem Levéltára.)

Ezt is szeretjük