5 fegyelmezési hiba, amit a legtöbb szülő elkövet

Életre szóló sérüléseket okozhatnak

Előbb-utóbb mindketten megisszátok a levét a rossz fegyelmezési módoknak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt, hogy miként tudod hatékonyan fegyelmezni helytelenkedő csemetédet, egy sor tényező befolyásolhatja. Hiszen ahány gyerek, annyiféle személyiség és nevelési igény. Mindemellett a számos külső ok is közrejátszhat a szülői beavatkozást igénylő rosszaságban.

Akad azonban néhány fegyelmezési mód, ami az adott pillanatban ugyan eredményesnek tűnhet, hosszabb távon azonban csak ellenállást vált ki a lurkóból, nem beszélve arról, hogy az önbecsülését is alapjaiban ingathatja meg.

A leggyakoribb fegyelmezési hibák

Az alábbi kisebb-nagyobb nevelési malőröket számos szülő elköveti, persze a legkevésbé sem rossz szándékkal. Inkább csak nincs teljesen tisztában vele, hogy az efféle fegyelmezés mennyire ártalmas lehet, vagy - miután a kis rosszcsont alaposan felpaprikázta - a pillanat hevében ez tűnik számára a leggyorsabb megoldásnak.

A gyerek személyének kritizálása

Bármit tesz is a gyerek, tudatában kell lennie annak, hogy édesapja vagy édesanyja nem a személyét, hanem csak az adott megnyilvánulását - beszédét vagy cselekedetét - utasítja el. Ha rendszeresen azt hallja, hogy rossz, buta, önfejű vagy megbízhatatlan, lehet, hogy a békesség érdekében megpróbál a szülő kedvére tenni, ám eközben egyre csökken az önbizalma és romlik az önértékelése.

A következetesség hiánya

Nem ritka, hogy a szülő valamilyen tiltott dolgot több-kevesebb nyaggatás hatására mégiscsak engedélyez a lurkónak, vagy épp fordítva: egyszer csak központilag letilt valamit, amit addig szabad volt. Így azonban a gyerek nem tudja, pontosan mik a határai, és folyamatosan tesztelni fogja, meddig mehet el. Még nagyobb baj azonban, hogy - nem tudván, mi számít szabálynak, és mi nem - állandó bizonytalanságban él, ami nem tesz éppen jót a személyiségfejlődésének.

A szabályoknak minden körülmények között érvényesnek kell lenniük, ezért e téren a pároddal is konszenzusra kell jutnotok. Csak akkor lehetsz következetes, ha mindenkinek ugyanazok az elvárásai - és ez a másik szülőre is igaz.

Aránytalan következmények

Lelki törést okozhat a gyerekben az is, ha egy-egy kevésbé szerencsés produkcióját a szülő túlontúl nagy büntetéssel díjazza. Ha a gyerek többször megszeg egy szabályt, akkor mindenképpen célszerű meghatároznod számára valamilyen korlátozást, illetve megvonni tőle valamilyen kiváltságot, hiszen így tanulja meg, hogy szavai és tettei következményekkel járnak. Fontos azonban, hogy mindez arányban álljon az elkövetett úgymond bűn súlyával.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja, és szülőként te is sok hasznos információt tudhatsz meg.

Ha a szülő elveszíti a nyugalmát

A kiborult, kiabáló vagy síró szülő látványa megijeszti a gyereket, még akkor is, ha már viszonylag nagy. Ráadásul ily módon az édesapa vagy édesanya sem azt a példát mutatja csemetéjének, amit szeretne - ha ő maga elveszti a nyugalmát, hogyan várhatná el gyermekétől a fegyelmet?

Elmaradt dicséret

Sok szülő természetes dolognak tartja, ha a gyerek nem kiabál, nem ellenkezik, nem ront el semmit, hanem műbalhé nélkül teszi, amit elvárnak tőle. Valójában az efféle jóság nemhogy a kicsi, de még a nagyobb gyerektől is jókora önfegyelmet igényel. Ha pedig a környezetéből - kivált a szüleitől - nem érkezik pozitív visszajelzés, a lurkó nem látja majd értelmét, hogy mindenféle kellemetlenség árán igyekezzen megfelelni édesapjának-édesanyjának.

Ugyanakkor egy jó szó, egy kedves gesztus, vagy akár csak egy mosoly vagy simogatás kellő motivációt ad neki ahhoz, hogy hosszabb távon is megpróbáljon a szülők kedvére tenni.

Kicsik lelki bajai

A gyerkőcök életében számos más olyan helyzet is adódhat, amivel a maguk erejéből nem képesek megbirkózni. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Plusz egy tipp, ami szinte mindig bejön

Már a viszonylag kicsi gyerek fegyelmezésénél is szükség van bizonyos fokú egyezkedésre. Az alábbi módszer révén minden érintett számára sikeres lehet a gyerkőccel való tárgyalás.

Próbáld megérteni a helyzetet az lurkó szemszögéből. Helyezkedj bele a nézőpontjába, vagy egyszerűen kérdezd meg tőle, hogy mit gondol. Ugyanígy azt is megtudhatod, milyen változást vagy változtatást igényelne.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezután mondd meg neki nyíltan, te - mint szülő - miképp érzel az adott helyzettel kapcsolatban, illetve mit szeretnél. Majd a fentiek fényében beszéljétek át az összes lehetőséget, és állapodjatok meg az egyben, amely mindkettőtöknek elfogadható. Az ily módon létrejött szerződés betartását már számon kérheted - sőt, számon is kell kérned - a gyereken.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő című könyve alapján készült, amely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük