5 ártatlannak tűnő játékszer, ami veszélyes lehet a babára

És nem is gondolnád

Méreg lehet bennük, illetve balesethez is vezethetnek.

Az üzletekben kapható játékok a legtöbbször teljesen biztonságosak, ám akad köztük olyan is - és nem feltétlenül távol-keleti gyártmányú -, ami valamilyen oknál fogva veszélyezteti a baba épségét. Hasonló lehet a helyzet egyes ártalmatlannak tűnő háztartási eszközökkel is, melyeket a szülők előszeretettel adnak a kicsinek alkalmi játékszerként. Cikkünkből megtudhatod, mi az, ami véletlenül sem kerülhet gyermeked közelébe.

Bolti játékok

Az üzletekben jellemzően a bőség zavarával küzd az édesapa vagy az édesanya. Ha eddig úgy gondoltad, vásárlási kedvednek csak a pénztárcád szabhat határt, ismerj meg néhány további szempontot is.

Ólomtartalmú játékok

Az ólom köztudottan veszélyes, különösen a gyerekekre nézve, hiszen esetükben már kisebb mennyiségben károsíthatja az idegrendszert.

Ám még mindig akad olyan gyártó, amely műanyag termékei rugalmasságát fokozandó ezt a nehézfémet alkalmazza - pedig az ólom könnyen felszabadul, ha az adott játék megsérül vagy eltörik, leginkább persze a gyerek kezében.

Érdemes tehát mindig alaposan áttanulmányoznod az összetevők listáját, mielőtt egy, a kicsinek szánt játékot a kosaradba teszed.

Ftaláttartalmú játékok

A PVC lágyítószerekként alkalmazott ftalátokat egyebek mellett a játékok gyártása során is használják - annak ellenére, hogy bizonyítottan károsítja a májat és a vesét, valamint az allergia és az asztma kialakulását is elősegítheti, különösen a legkisebbeknél, akiknek még nem kellőképpen erős az immunrendszerük.

Mostanra az Európai Unióban három ftalát - a DEHP, a DBP és a BBP - játékokban való alkalmazását betiltották, további hármat - a DINP-t, a DIDP-t és a DNOP-t - pedig csak háromévesnél idősebb gyerkőcöknek szánt játékok gyártása során alkalmazhatnak a gyártók. Mindig nézd meg, hogy a fentiek valamelyike nem szerepel-e a kiszemelt darab összetevőinek listáján - de ha biztosra akarsz menni, akár a gyártónál is érdeklődhetsz, amely köteles kérésedre felvilágosítást adni a felhasznált anyagokról.

Otthon is veszélyben a gyerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egyes csörgők

A csörgő ideális játékszer a baba számára - színes, kézbe fogható, és még hangja is van. Jól nézd meg azonban, milyen fajtáját választhat. Az üzletek polcán fellelhetők olyan termékek is, amelyek ejtés vagy ütés hatására könnyen megrepednek, eltörnek - az ily módon szabaddá váló csörgő elemeket, illetve darabokat pedig könnyen félrenyelheti vagy belélegezheti a pici. Olyan terméket se vegyél meg, amelynek viszonylag hosszú a nyele, mivel ez a csecsemő szájába kerülve fulladást okozhat.

Szétszedhető játékok

Mielőtt egy játékszert beteszel a kicsi mellé az ágyba, alaposan vizsgáld meg, hogy nem lehet-e valamiképpen szétszedni. Ez esetben ugyanis szinte borítékolható, hogy a csemetéd a szájába veszi az egyes darabokat, aminek megintcsak félrenyelés, belélegzés és fulladás lehet a következménye. Hasonló veszélyt jelenthet a különböző állat- vagy emberfigurák orra és szeme is - a kicsi ugyanis meglepően könnyen és gyorsan leoperálhatja őket, még akkor is, ha megbízhatónak tűnik a rögzítésük.

Tudj meg mindent a kicsik világáról
Kattints képgalériáinkra, ahol számos fontos információt találhatsz a gyerekneveléssel kapcsolatban, sok-sok fotóval illusztrálva.

Mérgező növények a szabadban

Nemcsak egyes játékok jelenthetnek veszélyt a kicsire, hanem a mérgező növények is, amelyek számos helyen megtalálhatók. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Háztartási eszközök

A gyerkőcnek ebben a fejlődési szakaszban nem elég az üzletben kapható sokféle játék - miután alaposan kitanulmányozott egyet, jöhet a következő. Mivel a legtöbb szülő nem milliomos, szívesen adnak a kicsinek különféle háztartási eszközöket is úgymond játékként. Ezzel önmagában semmi baj nincs: az adott tárgy újdonságot jelent a baba számára, az pedig, hogy igazából mire való, teljesen mindegy - a szín, a forma, a súly, a hang és a tapintás számít. Néhány háztartási eszköz azonban különféle veszélyforrásokat rejthet magában.

A baba minden megnyalogat és megharapdál, ezért ellenőrizd, hogy a tárgynak, amit a szájába vesz nincsenek-e éles szélei, sarkai. Azok az eszközök, amelyek egészben biztonságosak, veszélyessé válhatnak, ha eltörnek. A joghurtos műanyag poharak például nagyon élesek, ha pedig megrepednek valahol, könnyen becsíphetik a gyerek ujját vagy ajkát.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ügyelj arra is, hogy elemek, mérgező nyomdafestékkel nyomtatott újság vagy üresnek hitt, de az alján még néhány csepp tisztítószert tartalmazó flakon ne kerüljön a gyerek keze ügyébe. Ha mindenáron műanyag palackot akarsz adni neki, akkor kiürült és alaposan kimosott ásványvizes, gyümölcsleves, esetleg babafürdetős doboz jöhet szóba. Ne feledd azt se, hogy a baba le is ejtheti, amit megfog. Ne legyen nála semmilyen nehéz tárgy, mert ha fekve játszik vele, könnyen az arcába eshet, ülő helyzetben pedig a kezére ejtheti.

Cikkünk Penelope Leach Picik és kicsik című könyve alapján íródott, amely a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük