3 lelki ok a fülproblémák hátterében
Mi a gyerek valódi baja?
Még a széltől is óvod csemetédet, mégis gyakran fülpanaszai vannak? Tudd meg, mi állhat a háttérben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha gyereked minden erőfeszítésed ellenére állandó fülproblémákkal küzd, akkor előfordulhat, hogy gondjainak igazából lelki okai vannak. Hasonló helyzetben úgy orvosolhatod a problémákat, ha elsőként kideríted, mi bántja csöppséged, aztán pedig megpróbálsz segíteni neki a nehézségek megoldásában.

Megfelelési kényszer

A kisgyerekeknél gyakori probléma, hogy minden igyekezetük ellenére nem tudnak megfelelni a velük szemben állított elvárásoknak, ami belső lelki vívódáshoz, súlyosabb esetben pedig szorongáshoz is vezethet. Gyakori azonban, hogy ez a megfelelési kényszer a hallószervek rendellenességében is megnyilvánul, általában fülzúgás formájában.

Így tehát, ha lurkód gyakran panaszkodik hasonló tünetre, ám az orvosi vizsgálatok nem mutatnak ki elváltozást, akkor érdemes elbeszélgetned egy kicsit a gyerekkel. Lehet, hogy már néhány egyszerű kérdéssel fényt deríthetsz a betegség mögöttes okaira, hiszen, ha a gyermek érzi, hogy nincs egyedül, és törődnek vele, az megnyugtatja a kis lelkét, és így talán a belső vívódásaitól is meg tud szabadulni. Hosszú távú eredményre azonban az vezethet, ha önmagadat is felülvizsgálod. Gondold át, hogy te mit vársz el csemetédtől, és, ha úgy érzed, ennek ő gyakran nem tud megfelelni, lehet, hogy nem ártana alacsonyabbra helyezned azt a bizonyos lécet.

Emellett a dicséreteket is próbáld meg gyakrabban osztogatni: ha időről időre tudatod a kicsivel, hogy mennyire elégedett vagy teljesítményével és az elvégzett munkájával, könnyen lehet, hogy a fülzúgásnak is búcsút inthettek.

Megviseli a családi konfliktus

Lehet, hogy külsőleg észre sem veszed, hiszen gyermeked jókedvűnek és vidámnak tűnik, ám ennek ellenére előfordulhat, hogy lelkileg nagyon rosszul viseli az otthoni, esetleg az iskolában tapasztalt konfliktusokat. Ha csemetéd állandó fülfájásra panaszkodik, az orvos pedig fültőmirigy-gyulladást, azaz mumpszot is megállapít nála, könnyen lehet, hogy nem csak egy gyerekbetegségről van szó.

A visszatérő fülfájás hátterében ugyanis a családon belüli konfliktus is állhat. Az állandó feszültség miatt a kicsi szervezetében gyulladás alakul ki, de kiváltó ok lehet az is, ha egy számára fontos ember nagyon megbántja őt. Éppen ezért, ha lurkódnál hasonló problémát diagnosztizálnak, akkor a tüneti kezelésen túl nagyon fontos, hogy megbeszéld vele azt is, mi bántja, illetve, hogy mi az, ami esetlegesen megzavarhatta lelki nyugalmát.

Ha pedig kiderül, hogy az iskola vagy a család állandó feszültségforrás a számára, próbálj ezen változtatni! Akár úgy, hogy partnereddel megbeszélitek a problémákat, melyek a kicsi szorongásának lehetséges rejtett forrásai lehetnek, vagy gondolkozz el az iskolaváltáson is. Egy szakember is sokat segíthet azonban, és, ha magadtól nem jönnél rá, adott esetben könnyen rámutathat a gondok eredetére.

A betegséget is kezeld!
A lelki eredetű problémák miatt jelentkező betegségeket is egészségügyi esetként kell kezelned. Ha tehát baj van, minden esetben vidd orvoshoz a gyereket, hiszen gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. A látszólag megmagyarázhatatlan okokból rendszeresen kiújuló kórok ellen azonban néhány megfelelő nevelési praktikával vagy egy kis odafigyeléssel sem árt harcolnod.

Rossz élmények

Ha gyermeked csak bizonyos dolgokat nem hall meg, könnyen lehet, hogy problémája nem egészségügyi, hanem lelki eredetű. Ezt támasztja alá az is, ha a nem meghallott szavak mellett akadnak olyanok, melyektől letörtté, ingerültté válik: ebben az esetben valószínűleg nem a hallásával van gond, sokkal inkább az elhangzottak tartalmával nem tud azonosulni.

Hasonló esetben a kicsi magatartása alapján jogosan gondolhatod, hogy valami gond van a hallásával, ám, ha az orvosi vizsgálat ezt nem támasztja alá, próbálj vele kicsit kedvesebb és türelmesebb lenni. Ha a változtatásokat követően enyhülnek a tünetek, akkor bizony ez esetben is lelki eredetű problémákról volt szó.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezt könnyen orvosolhatod, ha megbeszéled csemetéddel, hogy adott esetben tapasztalt ingerültséged nem neki szól, és, ha ideges vagy, akkor is ugyanúgy szereted, mint amikor higgadtan és kedvesen szólsz hozzá. Ezzel együtt persze az sem árt, ha megpróbálsz jobban uralkodni magadon, illetve kicsit türelmesebben kezelni őt.

Ezt is szeretjük