3 jel, hogy a gyerek alkohol- vagy drogfüggő lesz

Így előzd meg!

A gyerekek soha nem voltak akkora veszélyben, mint manapság. Légy résen, hogy a tiéd ne váljon függővé!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már gyerekként sokkal könnyebb hozzájutni a különböző tudatmódosítókhoz, mint az ember hinné - sok közép- és általános iskoláról hallottunk, ahol szünetben körbejár a füves cigi, és a rutinos tanuló óra alatt is meg tudja húzni a borosüveget úgy, hogy ne keltsen felesleges feltűnést.

Megelőzhető azonban, hogy gyermeked a pohár vagy a tiltott szerek után nyúljon, és függővé váljon. Tudd meg, mit tehetsz ennek érdekében!

A hajlam öröklődik

Abból, hogy a családban volt már szenvedélybeteg, nem következik az, hogy az újabb generációk tagjai okvetlenül vonzódni fognak az italhoz vagy a drogokhoz. Az azonban bizonyított tény, hogy a függőségre való hajlam továbbadható. Az amerikai National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism - NIAAA - kutatásai során rátalált arra a genetikai faktorra, mely felelőssé tehető az alkoholfüggőségért.

Ez a faktor valóban örökölhető, ám az, aki a génkészletében hordozza, nem vágyik természeténél fogva az alkoholra. Esetében a függőség kialakulásának nagyobb ugyan a valószínűsége, de, ha az illető önmagától nem fordul az ital felé, nem fenyegeti ez a veszély. Hasonló a helyzet a drogokkal, bár a függővé válás lehetősége, mértéke és gyorsasága szerenként különbözik -, annyi azonban bizonyos, hogy ok nélkül senki sem nyúl tudatmódosító szerek után.

Így az egyetlen, ám nagyon fontos teendőd az, hogy úgy neveld, terelgesd és segítsd gyermekedet, hogy mindig találjon az életében feladatot, célt és örömet. Különösen fontos, hogy a kamaszkor kritikus éveiben érezze, számíthat rád, ugyanakkor várd el azt is, hogy tiszteletben tartsa az általad felállított határokat. Talán a szülői feladatok egyik legnehezebbike ez, ha azonban egész apró korától sikerül kialakítani csemetédben a bizalmat és tiszteletet, sokkal inkább magáénak fogja érezni az általad képviselt értékrendet, és saját elhatározásából fog ragaszkodni hozzá.

Önbizalomhiány, labilitás

Iskolai prevenciós előadások, óriásplakátok, reklámkampányok harsogják, hogy a kábítószer- és alkoholfogyasztás testi-lelki sérüléseket okoz - gyakran hiába. Ezeknek az anyagoknak van ugyanis egy igen alattomos, ugyanakkor rendívül vonzó tulajdonságuk, mégpedig az, hogy fogyasztóikat önbizalommal ruházzák fel, jókedvre derítik, erőt és vakmerő bátorságot kölcsönöznek nekik.

Aki a mindennapi életében tiszta tudattal nem képes megélni ezeket az érzéseket, nem találja a helyét, és nagyobb valószínűséggel nyúl az átmeneti boldogság eszközei után.

A felnőtté válás küszöbén szinte minden gyerek meginog egy pillanatra, hiszen rengeteg új dologgal találja szemben magát. Azok azonban, akik már korábban is önbizalomhiánnyal küszködtek, tragikusan élhetik meg a szükségszerű változásokat - úgy érezhetik, semmi sem biztos, és képtelenek uralni az eseményeket.

Ezek a tinik gyakran perifériára szorulnak a közösségekben, nem képesek az általuk vágyott szerep betöltésére, így máshol keresnek társaságot, miközben valósággal éhezik a felszabadultságot. Így sokkal könnyebben esnek az alkohol és drogok csapdájába, mint kiegyensúlyozott társaik.

Jó, ha tudod, hogy az önbizalomhiány mindig valaminek a következménye. Próbáld meg kifürkészni gyermeked félelmeit, illetve azt, hogy miben érzi gyengének vagy kevésnek magát, és segíts neki, hogy ne egy görbe tükörben szemlélje önmagát. Tudatosítsd benne a pozitívumait, és motiváld, hogy valami új dologba kezdjen, amihez a jelek szerint tehetsége van. Az ily módon elért eredményei nagymértékben növelni fogják az önbizalmát.

Trauma, stressz

Egy feldolgozatlan trauma, illetve az otthoni, iskolai feszültségek ugyancsak könnyen vezethetnek italozáshoz vagy kemikáliák használatához.

A meg nem értettség érzése vagy egy álladóan fennálló stresszfaktor jelenléte ugyanis arra késztetheti a gyereket, hogy megszüntesse a kapcsolatot önmaga és a világ között, legalább néhány órára megszabadulva fojtogató érzéseitől - ezt pedig a legegyszerűbben tudatmódosítók révén éri el.

Ha úgy érzed, hogy gyermeked megváltozott, befelé fordulóbb lett, hanyagolja eddigi kapcsolatait, próbálj meg hatni rá, illetve megtudni, hogyan segíthetsz! Bár ezek a viselkedésváltozások nem tekinthetők az ivás vagy a drogozás biztos jeleinek, könnyen odavezethetnek. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a gyerekek általában társaságban próbálják ki, illetve használják a tiltott szereket - az ilyen társaság pedig a legkevésbé sem kívánatos.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha úgy érzed, gyermeked nem éppen szerencsésen választotta meg barátait, érdemes beszélned vele még azelőtt, hogy kötődni kezdene a csoporthoz vagy annak egyik tagjához. Hangsúlyozd, hogy nem korlátozni akarod őt, hanem megóvni, mert szereted, és biztosítsd arról is, hogy minden körülmények között számíthat rád. Tény, hogy ezek az érvek nem mindig hoznak közvetlen eredményt, de biztosra veheted, hogy nyitott fülekre találnak.

Ezt is szeretjük