3 hatékonynak hitt szer az asztma ellen, ami veszélyes is lehet

A természetes szerek eredményesen egészíthetik ki a hagyományos kezelést, ám akad olyan, ami árthat is.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az asztma a légzőrendszer krónikus megbetegedése, melynek fő tünete a fulladás. A probléma a legkisebbeket is mind nagyobb számban érinti: a fejlett országokban a gyerekek 5-10%-a szenved ebben a betegségben.

Ahol kereslet van, ott megjelenik a kínálat is, így egyre több asztma elleni készítmény található a piacon. Ám a boltok polcain beleakadhatsz olyan gyógynövény alapú termékekbe is, melyek - bár számos más hatásuk mellett az asztmás rohamot is enyhítik - bizonyos körülmények között akár ártalmasak is lehetnek, vagy valamilyen oknál fogva legalábbis megfontolandó az alkalmazásuk. Tudd meg, melyek ezek!

Az asztma

A légutak gyulladásos betegsége, amelynek következtében csökken a tüdőbe be- és az onnan kiáramló levegő mennyisége.

Az asztmás rohamok során a hörgők izomzata görcsösen összehúzódik, keresztmetszetük beszűkül, a légutakat borító nyálkahártya megduzzad, így a tüdőbe jutó levegő mennyisége csökken. Légzés közben jellegzetes, sípoló hang keletkezik.

Az asztmás gyerekek többsége rendszeres rohamokkal küzd, köztük tünetmentes időszakok vannak. A rohamok néhány percig, de akár több napig is eltarthatnak, ha pedig a tüdőbe áramló levegő mennyisége jelentősen és tartósan csökken, életveszélyessé válhatnak.

Kiváltó okok

Az arra fogékony gyerekeknél a következők válthatnak ki asztmás rohamot:

  • Belélegzett allergének - hulló szőrű játék, poratkák, rovarok, penész, virágpor.
  • Légúti fertőzések.
  • Testmozgás.
  • Hideg levegő, dohányfüst és légköri szennyezőanyagok.
  • Stressz.
  • Egyes ételek.
  • Gyógyszerek - gyulladáscsökkentő szerek, aszpirin.

Tünetek

Az asztma egyik legtipikusabb tünete a zihálás, amely hirtelen kezdődik, majd magából megszűnik. Éjszaka vagy kora reggel, megerőltető testmozgás után, illetve hideg időben súlyosbodhat.

Asztmára enged következtetni a száraz vagy nedves köhögés is, különösen, ha testmozgás hatására fokozódik, illetve légzés közben a bordák között behúzódik a bőr.

A fentiekhez társulhat még kitágult orrlyuk, mellkasi fájdalom, szorítás vagy nyomás, valamint rendellenes légzési mintázat, késedelmes kilégzés.

Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha a gyerek légzése szélsőségesen nehéz, arca és ajka elkékül, pulzusa szapora, verejtékezik, illetve a roham alatt aluszékonnyá vagy zavarttá válik.

Kezelése

Első lépésben lehetőség szerint ki kell küszöbölni minden olyan tényezőt, amelyet a roham előidézőjeként azonosított az orvos. A kezelés során háromféle gyógyszert alkalmaznak.

Az allergiás reakciókat kiváltó anyagok - például hisztamin - felszabadulását gátló szereket, a hisztamin hatásának kifejtését megakadályozó szereket, valamint gyulladáscsökkentő és hörgőtágító készítményeket.

Így hőmérőzd a rúgkapáló gyereket!

Előfordul, hogy meg kell mérned a gyerek lázát, amivel valószínűleg nem aratsz elsöprő sikert. Tudd meg, hogy kivitelezd a procedúrát üvöltés, könnyek és rúgkapálás nélkül.

Természetes csodaszerek?

A kezelés kiegészítéseként természetes szerek is szóba jöhetnek - ám légy körültekintő, mivel több, az asztma kezelésére is ajánlott gyógynövény akár ártalmas is lehet.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja!

Fűrészpálma

A fűrészpálma idősebb férfiak esetében enyhíti a prosztatabántalmakat. Nőknél  menstruációs fájdalmak csökkentésére és a ciklus beállítására használják, az ovulációt elősegítve pedig fokozhatja a termékenységet. Emellett a köhögést is csillapítja, ezért a különböző légúti panaszok, így az asztma kapcsán is felmerülhet alkalmazása - a fenti hatásaira való tekintettel azonban célszerű más alternatívákon elgondolkodni.

Amerikai viaszbokor

Az amerikai viaszbokor számos jótékony hatással bír: csillapítja a lázat, enyhíti a hasmenéses tüneteket, és a légúti panaszokon is segíthet. Kétévesnél fiatalabb gyerkőcöknél azonban - bár inkább nagyobb adagban, de - gyomorbántalmakat, hányingert, hányást okozhat. Ha ilyen korú csemetéd van, a biztonság kedvéért inkább tekints el az amerikai viaszbokor alkalmazásától.

Csikófark

A csikófark nevű növényből kivont efedrin nevezetű alkaloidát korábban hörgőtágítóként használták asztma kezelésében. Tény, hogy elernyeszti a hörgők simaizomzatát, ezáltal pedig fokozza a légzőkapacitást, ám számos mellékhatással is bír: emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, sőt, nagy mennyiségben való bevitelnél akár pszichés problémákat vagy agyvérzést, végső esetben pedig halált is okozhat.

Hatékonyságára való tekintettel akár manapság is szóba jöhet a hagyományos terápia kiegészítéseként, erről azonban feltétlenül kérd ki az orvos véleményét.

Cikkünk a Gyermekeink egészsége című könyv segítségével készült, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

További források: dr. Julian Orenstein: 365 ötlet a tipegőévekre, www.nepgyogyaszat.hu, www.pharmainvest.com, www.vitaminbolt.hu, www.wikipedia.hu.

Ezt is szeretjük