3 félelmetes dolog a szülésnél, amibe nem kell beleegyezned

Tudd meg, mitől kell valóban tartanod, illetve mi az, amit elutasíthatsz, ha megalázónak érzed.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyermeke világra jöttét sok nő valóságos csodaként éli meg, ám sajnos számtalan kellemetlen, negatív élményről is hallani az esemény kapcsán. A legtöbb vita alapjául a szülés folyamatának mesterséges irányítása, a sok esetben szükségtelennek vélt, rutinszerűen végzett beavatkozások szolgálnak.

Megnyugtató lehet azonban, hogy a szülőszobában jogod van ahhoz, hogy nemet mondj bizonyos eljárásokra. Tudd meg, melyek ezek, és adott esetben ne félj képviselni az érdekeidet!

Kiszolgáltatottság nélkül

A szülés természetes folyamat, ám sok kismama, főleg, ha először kerül ilyen helyzetbe, rendkívül kellemetlenül érzi magát kiszolgáltatottsága, illetve intim szférájának elvesztése miatt. Ezt a kényelmetlen szituációt tovább bonyolíthatja, ha olyan nem kívánt, fájdalmas vagy éppen megalázó tortúrának is kiteszik, mint az intim testrész borotválása, a beöntés vagy éppen a komoly fájdalmakkal járó gátmetszés.

Pozitívum azonban, hogy a mai egészségügyi gyakorlatban egyre magasabb azoknak az intézményeknek a száma, ahol, mielőtt elvégeznék ezeket a beavatkozásokat, a te véleményedet is kikérik, így lehetőséged van nemet mondani.

Nagyüzemi borotválás

Az intim testrész szülés előtti borotválását a fertőzések elkerülése és az esetlegesen szükségessé váló beavatkozások elvégzésének könnyebbé tétele miatt vezették be.

Ez a mozzanat a várandós nők egy részét nem zavarja különösebben. Vannak azonban olyanok is, akik megalázónak érzik, és nem mellékesen kellemetlennek is tartják, főleg, ha kissé elhasználódott eszközt használnak az elvégzéséhez.

Neked azonban nem kell kitenned magad mindennek, hiszen mára már tudományosan is bebizonyították, hogy a borotválás nem csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát, a folyamat során keletkező kisebb sebek, vágások azonban irritációhoz, gyulladáshoz is vezethetnek.

Éppen ezért érdemes előre rákérdezni erre orvosodnál, és, ha kellemetlennek, illetve megalázónak tartod a beavatkozást, akkor nyugodtan utasítsd el. Ha pedig komfortosabban érzed magad fazonírozottan, akkor a kórházba indulás előtt saját magad vagy akár párod segítségével is elvégezheted a műveletet.

Székletürítés parancsszóra

Hasonlóképp kellemetlen és nem mindig szükségszerű része a kórházi szülésnek a beöntés, amit a szakmai indokok szerint azért végeznek, hogy megelőzzék a kismama szülés közbeni székletürítését. Mivel azonban ez a jelenség a beöntés után is bekövetkezhet, felesleges alávetned magad ennek a tortúrának.

Amiatt pedig egy percig se érezd magad kellemetlenül, ha a vajúdás alatt mégis megtörténik a székletürítés, hiszen szülés alatt ez egy teljesen normális jelenség.
A beöntés rutinszerű alkalmazása ellen szól továbbá, hogy egyes esetekben akár negatív hatással is lehet, hiszen akár méhen belüli fertőzéseket is okozhat.

Ismerd meg a szülőszobát!

Szeretnéd alaposabban is megismerni a helyszínt, ahol majd életet adsz a kicsinek? Nézd meg videónkat!

Gátmetszés

A szülések során leggyakrabban alkalmazott beavatkozások közé tartozik a gátmetszés, melynek rutinszerű elvégzését ma már egyre többen ellenzik. Nem csoda, hiszen ez a műtéti eljárás amellett, hogy rendkívül fájdalmas lehet, hosszú távú hatásokkal is bír szervezetedre.

A gátmetszést azért szokták elvégezni, hogy megelőzzék a gát szabálytalan szakadását, hiszen a szakvélemények szerint egy szabályos sérülést sokkal könnyebb kezelni, illetve a gyógyulási folyamat is rövidebb, mint egy szabálytalan repedés esetében. Ezzel ellentétben azonban az eljárás hosszútávon is fennálló kellemetlenséggel, esetleg komplikációval járhat.

Ezek közé tartozik a gát szükségtelen vágását követő fokozott vérveszteség, a gátvarrás okozta fájdalmak, a fokozott fertőzésveszély, a vizelet- és széklettartási problémák, nem utolsósorban pedig a szexuális aktus során elszenvedett fájdalomérzet.

Természetes alternatívák

A legtöbb esetben a gátmetszés tehát nem indokolt, néhány apró praktikával viszont minden további nélkül kiváltható.

Ilyen módszer például a gátvédő vajúdástechnika. Ennek alkalmazásával magad irányítod izmaid elernyedését, lehetővé téve, hogy gátizmaid megfelelő időben és mértékben biztosítsák a tágulást, ezáltal pedig a biztonságos születést.

A fenti technika a kicsi világra jötte utáni regenerálódásban is fontos szerepet játszik, hiszen segítségével könnyebben és gyorsabban rendeződnek vissza belső izmaid.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hasonló elven alapul a szülés során alkalmazott gátvédelem is, melynek lényege a következő: amikor a kicsi a gáthoz ér, megtartják a fejét, hogy a gát körüli izmoknak legyen idejük kitágulni, és ne kelljen metszést ejteni.

Ezt is szeretjük