2 bűbájos gyerekkönyv, ami a te csemetéd polcáról sem hiányozhat
Gyerekhangon szólnak, de nem gyerekesen - neked legalább annyira tetszenek majd, mint a kicsinek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Közhely, de igaz, hogy a mesehallgatás vagy az olvasás az egyik leghasznosabb elfoglaltság a gyerkőc számára. Nem csupán a tanulás alapvető eszköze, hanem a kikapcsolódás remek formája is egyben. Amellett, hogy élvezetes, fejleszti a fantáziát, szélesíti a látókört, gazdagítja a szókincset - miközben a gyerek lelke is nemesedik.

A közelgő Ünnepi Könyvhét alkalmából két friss, ropogós könyvet ajánlunk figyelmedbe Kiss Ottótól. A szerzőt egyebek mellett svéd típusú gyerekversei - Csillagszedő Márió, Emese almája, A nagypapa távcsöve -, illetve a tavaly megjelent lapozók - Barni világot lát és Állatos album - és a Régi kincs című verseskötet kapcsán ismerhetik a lurkók, no meg a szüleik.

Liliputi trónkövetelők

Történt egyszer Liliput városában egy tanulságos eset. A liliputi király ebéd utáni szunyókálás céljából éppen az ágyában horkolt, amikor megjelentek az ablaka alatt a trónkövetelők. Hárman voltak, három gátlástalan trónkövetelő, akik korábban már mindenféle fondorlatos csellel próbálkoztak, meg akarták szerezni a hatalmat Liliput városában, de nem sikerült nekik, mert a király még náluk is sokkal fondorlatosabb volt.

- Miénk a trón! Miénk a trón! - kiáltozták aznap délután a trónkövetelők a liliputi király ablaka alatt.
A lármára a király felébredt. Bár az is lehet, hogy a saját horkolására ébredt fel, ezt majd csak a történészek tudják pontosan kideríteni évszázadokkal később. Mindenesetre annyi biztos, hogy amikor meghallotta a kiáltozást, felkelt, és kinyitotta az ablakot, még ki is hajolt rajta, hogy jobban hallja, mit akarnak ezek a trónkövetelők. Mert a liliputi király nemcsak sokkal fondorlatosabb volt, mint ők, de, szégyen, nem szégyen, kicsit nagyot is hallott.

A gátlástalan trónkövetelők persze tudták ezt, ezért amikor meglátták a királyt, a sikertől felbuzdulva egyre hangosabban kezdtek kiáltozni:
- Miénk a trón! Miénk a trón!

Ám a liliputi király nemcsak nagyothallott, hanem sokszor félre is hallotta a szavakat.
Ezt viszont a gátlástalan trónkövetelők nem tudták.
Pedig ezen a délutánon is így történt.
- Miénk a drót! Miénk a drót! - ezt hallotta a király, és egyáltalán nem értette, miféle drótot akarnak a trónkövetelők. Becsukta hát az ablakot, és békésen visszafeküdt az ágyába.
Aznap délután így menekült meg Liliput városa a gátlástalan trónkövetelők hatalmától.

Gyerekegypercesek

Kiss Ottó rövid mesenovellái, mint a fent idézett is mutatja, afféle gyerekegypercesek, és mint ilyenek, Örkény egyperceseire emlékeztetnek - ám nemcsak ebben, hanem abszurditásukban és ironikusságaikban is. Ugyanakkor egyszerűek, akár az igazi gyermekmesék. Meghökkentő és továbbgondolásra érdemes történetek valódi gyerektémákról: repülő emberről, űrlényekről, királyokról, varázsbabszemekről, időutazásról, fociról - és persze még tanulság is kiolvasható belőlük. Például az, hogy a költészet nem hiábavaló, vagy hogy a legfontosabb híreket mindig az összkirályi konferencián lehet megtudni.

A kötet aktualitását - ha nem is közvetlen módon - akár az is adhatja, hogy 2012 Örkény-év: idén lenne százéves a nagy magyar író. Mindazonáltal a gyerekegypercesek afféle alapozást is jelenthetnek a gyerkőcnek a későbbiekben esedékes felnőttirodalomhoz.

Kárpáti Tibor letisztult, élénk színű illusztrációkat készített, erősítve a szövegek abszurdan varázslatos világát.

Kiadja a Cerkabella Kiadó.
A könyv ára 1950 forint.

Focisták kézikönyve

Szintén egy aktualitáshoz köthető a szerző másik új kötete, a Focisták kézikönyve, amely hivalosan az Európa-bajnokság kezdetén, június 8-án jelenik meg, de a Liliputi trónkövetelőkhöz hasonlóan már a könyvhéten is bemutatkozik.

Minden kisfiú focizik. De vajon tudják-e pontosan, hogy mi az a gólvonal? Hogy mikor jár szöglet, és hogyan kell szabályosan bedobni a labdát?

Kiss Ottó történetében néhány iskolás gyerek tanul meg focizni, és velük együtt az olvasó is sok mindent megtud a fociról. Ebben segítik Baranyai András egész oldalas rajzai, amelyek vizuálisan is elmagyarázzák a foci alapszabályait. Hasznos és szórakoztató olvasmány a meccsek mellé.

Kiadja a Pozsonyi Pagony.
A könyv ára 1790 forint.

Ezt is szeretjük