15 tipikus nevelési baki
Ne kövesd el!
Látszólag apróságokon múlik, hogy a gyerek boldog felnőtt lesz-e, vagy kisiklik az élete. Ismerd meg a leggyakoribb szülői tévedéseket.

Dia

 	Ha kevés az érintés 	A csemeték nemcsak akkor igénylik a fizikai törődést, amikor még picik, hanem egész gyermekkoruk alatt. Az érintés ugyanis az egyik alapfeltétele annak, hogy a gyerek megtapasztalhassa a teljes elfogadottságot. Ha a gyerkőcnek nincs része elegendő simogatásban, szorongóvá, félénkké válhat, idővel depresszióra is hajlamos lehet. 	Kapcsolódó cikk: 	6 tipp, hogy a világ legjobb anyukája légy »

Ha kevés az érintés

A csemeték nemcsak akkor igénylik a fizikai törődést, amikor még picik, hanem egész gyermekkoruk alatt. Az érintés ugyanis az egyik alapfeltétele annak, hogy a gyerek megtapasztalhassa a teljes elfogadottságot. Ha a gyerkőcnek nincs része elegendő simogatásban, szorongóvá, félénkké válhat, idővel depresszióra is hajlamos lehet.

Kapcsolódó cikk:
6 tipp, hogy a világ legjobb anyukája légy »

Dia

 	A pozitív visszajelzés hiánya 	Számodra talán nem nagy ügy, hogy a gyerek egyedül is képes felvenni a cipőjét, neki viszont valóságos hőstett, amiért joggal várhatja el a dicséretet. Ha ez rendszeresen elmarad, a kicsinek előbb-utóbb az önmagába vetett bizalma is megrendül, ami a későbbiek során is megakadályozza számára a boldogulást.

A pozitív visszajelzés hiánya

Számodra talán nem nagy ügy, hogy a gyerek egyedül is képes felvenni a cipőjét, neki viszont valóságos hőstett, amiért joggal várhatja el a dicséretet. Ha ez rendszeresen elmarad, a kicsinek előbb-utóbb az önmagába vetett bizalma is megrendül, ami a későbbiek során is megakadályozza számára a boldogulást.

Dia

 	A felnőttnek mindig igaza van! 	Talán nem szívesen vallod be csemetédnek, ha hibáztál, attól tartva, hogy emiatt csorbul a szülői tekintélyed. Természetesen porontyod előbb-utóbb felismeri, hogy te sem vagy tökéletes - ám azzal, hogy ezt legálisan nem szabad tudomásul vennie, akaratlanul is képmutatásra neveled, amitől pedig a lelke mélyén rossznak érzi majd magát. 	Kapcsolódó cikk: 	Ami tönkreteszi a gyerek önbecsülését »

A felnőttnek mindig igaza van!

Talán nem szívesen vallod be csemetédnek, ha hibáztál, attól tartva, hogy emiatt csorbul a szülői tekintélyed. Természetesen porontyod előbb-utóbb felismeri, hogy te sem vagy tökéletes - ám azzal, hogy ezt legálisan nem szabad tudomásul vennie, akaratlanul is képmutatásra neveled, amitől pedig a lelke mélyén rossznak érzi majd magát.

Kapcsolódó cikk:
Ami tönkreteszi a gyerek önbecsülését »

Dia

 	Ha kihagyod a társalgásból 	Ha csemetédet rendszeresen kihagyod a társalgásból, mondván, hogy még kicsi, és úgysem fogná fel, a feleslegesség és az elutasítottság érzését kelted benne. Ezért később hajlamos lehet rossz társaságba keveredni, mondván, hogy ott legalább elfogadják.

Ha kihagyod a társalgásból

Ha csemetédet rendszeresen kihagyod a társalgásból, mondván, hogy még kicsi, és úgysem fogná fel, a feleslegesség és az elutasítottság érzését kelted benne. Ezért később hajlamos lehet rossz társaságba keveredni, mondván, hogy ott legalább elfogadják.

Dia

 	Múltbeli rosszaságok felemlegetése 	Ha időről időre felemlegeted csemetéd régebben elkövetett - úgymond - bűneit, a kicsinek nem lesz lehetősége megszabadulni az annak kapcsán fellépő negatív érzelmektől, melyek negatív hatást gyakorolhatnak személyiségfejlődésére. Még nagyobb baj, hogy így nem érzi azt a bizonyos feltétel nélküli szeretetet - ezért pedig ő sem tudja majd elfogadni saját magát. 	Kapcsolódó cikk: 	3 tipikus nevelési baki

Múltbeli rosszaságok felemlegetése

Ha időről időre felemlegeted csemetéd régebben elkövetett - úgymond - bűneit, a kicsinek nem lesz lehetősége megszabadulni az annak kapcsán fellépő negatív érzelmektől, melyek negatív hatást gyakorolhatnak személyiségfejlődésére. Még nagyobb baj, hogy így nem érzi azt a bizonyos feltétel nélküli szeretetet - ezért pedig ő sem tudja majd elfogadni saját magát.

Kapcsolódó cikk:
3 tipikus nevelési baki

Dia

 	Akkor jó, ha nyugton van? 	Mint minden szülő, bizonyára te is összehasonlíthatatlanul könnyebbnek érzed az életedet, amikor csemetéd nyugton van. A gyereknek azonban nem jó, ha mindig higgadtnak kell lennie, hiszen rengeteg érzelem kavarog benne, melyeket szeretne valamilyen módon kiadni magából. Az elfojtás hosszabb távon érzelmi és fizikai problémák formájában jelentkezhet. 	Kapcsolódó cikk: 	3 szülői tévedés, ami rombolja a gyerek IQ-ját »

Akkor jó, ha nyugton van?

Mint minden szülő, bizonyára te is összehasonlíthatatlanul könnyebbnek érzed az életedet, amikor csemetéd nyugton van. A gyereknek azonban nem jó, ha mindig higgadtnak kell lennie, hiszen rengeteg érzelem kavarog benne, melyeket szeretne valamilyen módon kiadni magából. Az elfojtás hosszabb távon érzelmi és fizikai problémák formájában jelentkezhet.

Kapcsolódó cikk:
3 szülői tévedés, ami rombolja a gyerek IQ-ját »

Dia

 	Vádaskodás és ítélkezés 	Egy, a közelmúltban készült tanulmány szerzője arra a megállapításra jutott, hogy vádaskodással, ítélkezéssel a szülő sokkal kevésbé éri el a célját, mint azzal, ha normális hangnemet használ, nem beszélve arról, hogy ezzel a fajta megnyilvánulással alááshatja a gyerek iránta való bizalmát. 	Kapcsolódó cikk: 	3 szülői tévedés, amivel eljátszhatod a gyerek bizalmát »

Vádaskodás és ítélkezés

Egy, a közelmúltban készült tanulmány szerzője arra a megállapításra jutott, hogy vádaskodással, ítélkezéssel a szülő sokkal kevésbé éri el a célját, mint azzal, ha normális hangnemet használ, nem beszélve arról, hogy ezzel a fajta megnyilvánulással alááshatja a gyerek iránta való bizalmát.

Kapcsolódó cikk:
3 szülői tévedés, amivel eljátszhatod a gyerek bizalmát »

Dia

 	Túlzott engedékenység 	A már-már korlátlan szabadságban részesülő gyerekek gyakorta bizonytalanok: nincsenek olyan stabil pontok az életükben, amikhez viszonyulhatnának. Ráadásul - paradox módon - ezek a lurkók általában szeretetlennek érzik magukat, akikre még szidás vagy büntetés formájában sem érdemes energiát fecsérelni.

Túlzott engedékenység

A már-már korlátlan szabadságban részesülő gyerekek gyakorta bizonytalanok: nincsenek olyan stabil pontok az életükben, amikhez viszonyulhatnának. Ráadásul - paradox módon - ezek a lurkók általában szeretetlennek érzik magukat, akikre még szidás vagy büntetés formájában sem érdemes energiát fecsérelni.

Dia

 	Ha mindent megadsz neki 	A gyerekek, akik mindent megkapnak, sokszor boldogtalanabbak, mint kevésbé jómódú társaik. A valódi örömforrást ugyanis nem a különböző tárgyak beszerzése, hanem sokkal inkább a tapasztalatok gyűjtése jelenti - ráadásul ezeket a csemete ténylegesen birtokolhatja, hiszen beépülnek a személyiségébe. 	Kapcsolódó cikk: 	iPhone egy 7 évesnek? »

Ha mindent megadsz neki

A gyerekek, akik mindent megkapnak, sokszor boldogtalanabbak, mint kevésbé jómódú társaik. A valódi örömforrást ugyanis nem a különböző tárgyak beszerzése, hanem sokkal inkább a tapasztalatok gyűjtése jelenti - ráadásul ezeket a csemete ténylegesen birtokolhatja, hiszen beépülnek a személyiségébe.

Kapcsolódó cikk:
iPhone egy 7 évesnek? »

Dia

 	Nem egyértelmű megfogalmazás 	Ha nem magyarázod el a gyereknek az ok-okozati összefüggést valamely megnyilvánulása, valamint annak végeredménye között, a szidás vagy büntetés nem elég hatékony. Rosszabb esetben pedig csak olaj a tűzre. Így a gyerek valószínűleg a későbbiekben is elköveti ugyanazt a csínyt, és akaratotok ellenére tovább mélyül a köztetek lévő konfliktus.

Nem egyértelmű megfogalmazás

Ha nem magyarázod el a gyereknek az ok-okozati összefüggést valamely megnyilvánulása, valamint annak végeredménye között, a szidás vagy büntetés nem elég hatékony. Rosszabb esetben pedig csak olaj a tűzre. Így a gyerek valószínűleg a későbbiekben is elköveti ugyanazt a csínyt, és akaratotok ellenére tovább mélyül a köztetek lévő konfliktus.

Dia

 	Elbeszélni a gyerek feje fölött 	Konfliktushelyzetben sok szülő hajlamos a gyerek feje fölött beszélni. A hangerő egyre nő, miközben a tényleges információ elsikkad, hiszen a kommunikáció nagy része a szemkontaktus, illetve a mimika révén zajlik. Ha így teszel, csemetéd nem fogja megérteni, amit mondasz, hiszen nem látja az arcodat - így pedig amellett, hogy a fegyelmezés hatástalan lesz, előbb-utóbb el is távolodhattok egymástól. 	Kapcsolódó cikk: 	4 tuti tipp, amivel bármit elérhetsz a gyereknél »

Elbeszélni a gyerek feje fölött

Konfliktushelyzetben sok szülő hajlamos a gyerek feje fölött beszélni. A hangerő egyre nő, miközben a tényleges információ elsikkad, hiszen a kommunikáció nagy része a szemkontaktus, illetve a mimika révén zajlik. Ha így teszel, csemetéd nem fogja megérteni, amit mondasz, hiszen nem látja az arcodat - így pedig amellett, hogy a fegyelmezés hatástalan lesz, előbb-utóbb el is távolodhattok egymástól.

Kapcsolódó cikk:
4 tuti tipp, amivel bármit elérhetsz a gyereknél »

Dia

 	Túlzott kontroll 	Néhány szülő folyamatosan próbálja gyermeke rossz viselkedését valamilyen módon az irányítása alá vonni - hol szidással, hol eltiltással, hol valamilyen retorzió kilátásba helyezésével. Ezeknek adott esetben természetesen lehet létjogosultsága, ám ha a gyereknek rendre negatív élményekben van része, azt fogja gondolni, nem is méltó másra - ami pedig önbecsülése fokozatos elvesztéséhez vezet. 	Kapcsolódó cikk: 	Amire a gyerek örökké emlékezni fog »

Túlzott kontroll

Néhány szülő folyamatosan próbálja gyermeke rossz viselkedését valamilyen módon az irányítása alá vonni - hol szidással, hol eltiltással, hol valamilyen retorzió kilátásba helyezésével. Ezeknek adott esetben természetesen lehet létjogosultsága, ám ha a gyereknek rendre negatív élményekben van része, azt fogja gondolni, nem is méltó másra - ami pedig önbecsülése fokozatos elvesztéséhez vezet.

Kapcsolódó cikk:
Amire a gyerek örökké emlékezni fog »

Dia

 	Alkalmazkodás a gyerek hangneméhez 	Mint minden gyerek, bizonyára a te porontyod is tökéletesen tisztában van azzal, mit kell mondania vagy tennie ahhoz, hogy a szülőt kiverje a víz. A skála a siránkozástól kezdve, a hisztin keresztül, egészen a jelenet rendezéséig terjedhet. Ám ha elszakad nálad a cérna, és te idomulsz az ő hangneméhez, egy totális háborúban találod magad, amiből legfeljebb látszólag kerülhetsz ki győztesként.

Alkalmazkodás a gyerek hangneméhez

Mint minden gyerek, bizonyára a te porontyod is tökéletesen tisztában van azzal, mit kell mondania vagy tennie ahhoz, hogy a szülőt kiverje a víz. A skála a siránkozástól kezdve, a hisztin keresztül, egészen a jelenet rendezéséig terjedhet. Ám ha elszakad nálad a cérna, és te idomulsz az ő hangneméhez, egy totális háborúban találod magad, amiből legfeljebb látszólag kerülhetsz ki győztesként.

Dia

 	Spirituális gyereknevelés 	A manapság egyre szélesebb körben terjedő spirituális gyereknevelés nyomán egyes szülők könnyen indigóvá nyilvánítják rosszcsont gyerkőcüket, és meg sem kísérlik fegyelmezni, mondván, hogy ezzel életfeladata teljesítésében korlátoznák a kicsit. Holott korlátok híján a gyerek nem tanul meg alkalmazkodni mindenkori környezetéhez, amire akár a jövője is rámehet. 	Kapcsolódó cikk: 	Indigógyerek, vagy csak rosszcsont? »

Spirituális gyereknevelés

A manapság egyre szélesebb körben terjedő spirituális gyereknevelés nyomán egyes szülők könnyen indigóvá nyilvánítják rosszcsont gyerkőcüket, és meg sem kísérlik fegyelmezni, mondván, hogy ezzel életfeladata teljesítésében korlátoznák a kicsit. Holott korlátok híján a gyerek nem tanul meg alkalmazkodni mindenkori környezetéhez, amire akár a jövője is rámehet.

Kapcsolódó cikk:
Indigógyerek, vagy csak rosszcsont? »

Dia

 	Ha nem a rosszaságot, hanem őt magát bünteted 	Mindannyian elkövetünk kisebb-nagyobb hibákat - miért éppen a gyerekek jelentenék a kivételt? Lehet, hogy a kis renitensre ráfér némi feddés vagy büntetés, amellett azonban biztosítanod kell arról, hogy csak az adott megnyilvánulást utasítod el, nem pedig őt. Ellenkező esetben akár véglegesen is elveszítheted porontyod irántad való bizalmát.

Ha nem a rosszaságot, hanem őt magát bünteted

Mindannyian elkövetünk kisebb-nagyobb hibákat - miért éppen a gyerekek jelentenék a kivételt? Lehet, hogy a kis renitensre ráfér némi feddés vagy büntetés, amellett azonban biztosítanod kell arról, hogy csak az adott megnyilvánulást utasítod el, nem pedig őt. Ellenkező esetben akár véglegesen is elveszítheted porontyod irántad való bizalmát.

Dia

 	Ha nincs közös játék 	Az, hogy a gyerek jól elvan egyedül, nem jelenti azt, hogy egyedül kell hagynod játék közben. A kicsi ugyanis mintákat követve tanul - ha pedig magára marad, nem lesz mintája, és csak lényegesen kisebb körben lesz képes újabb információkat szerezni. Ez pedig hosszabb távon az értelmi fejlődésére is negatív hatással lehet.

Ha nincs közös játék

Az, hogy a gyerek jól elvan egyedül, nem jelenti azt, hogy egyedül kell hagynod játék közben. A kicsi ugyanis mintákat követve tanul - ha pedig magára marad, nem lesz mintája, és csak lényegesen kisebb körben lesz képes újabb információkat szerezni. Ez pedig hosszabb távon az értelmi fejlődésére is negatív hatással lehet.

Ezt is szeretjük
Szerző: Mezei M. Katalin
Fotó: