14 csábító, de annál károsabb édesség, amivel ne mérgezd a gyereket
A nyári vakáció alatt mindig akad egy kis finomság az édesszájú kicsiknek. Tudd meg, mit etetsz a gyerekeddel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukor káros hatásaival nagyjából mindenki tisztában van. Ám ennek ellenére sok szülő gondolja úgy, hogy a megfelelő zöldség- és gyümölcsmennyiség biztosítása mellett, a naponta egy alkalommal fogyasztott édesség még belefér a gyerek egészséges táplálkozásába. Ez azonban korántsem igaz, hiszen a napi rendszerességből adódóan már kisgyerekkorban kialakulhat egyfajta cukorfüggőség, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, milyen desszertet kap a kicsi.

Előfordulhat ugyanis, hogy egyetlen nyalánkság annyi cukrot tartalmaz, ami már önmagában túllépi azt az értéket, mely egészséges keretek között mozog a porontyok esetében. Ha azt veszed alapul, hogy a csábító finomságon kívül még más egyéb ételekkel és üdítőitalokkal is cukor juthat a gyermeked szervezetébe, akkor különösen meg kell válogatnod, hogy milyen csemegével kínálod meg a gyerkőcöt. A függőség elkerülése érdekében pedig soha ne használd jutalmazásra az édességet!

Sokkoló tények

A túlzott cukorfogyasztás legismertebb veszélyei között szerepel a túlsúly, a fogszuvasodás, a cukorbetegség kialakulása, illetve a szervezet elsavasodása. Ám akadnak olyan káros hatásai is, amikről talán még te sem hallottál.

A cukor feldolgozásához a szervezetnek B-vitaminokra van szüksége, tehát nem tud mást tenni, mint elvonni a saját tartalékaiból. Így az édességek B-vitamin-hiányt idézhetnek elő.

Hasonló a helyzet a kalciummal. A cukor megváltoztatja a vér kémhatását, mely kompenzáló reakciót vált ki a szervezetből. Ezáltal kioldja a csontokból a kalciumot, illetve ásványi sókat hív segítségül.

A mértéktelen cukorbevitel leterheli a májat és a vesét, ami már gyerekkorban megfigyelhető.

Az emésztőcsatornát ugyancsak megviseli. Azok a kisgyerekek, akik cukros teát kapnak, sokkal hajlamosabbak gyomor- és bélhurutra, mint egészségesebben táplált társaik, hiszen az előbbiek székletében több a rothasztó baktérium.

14 csábító, de annál károsabb édesség

Nyáron talán nehezebb normális keretek közé szorítani a gyerkőcök édességigényét, de már az is jó, ha elkerülitek azokat a desszerteket, melyek csak tömény cukorból és mesterséges adalékokból állnak. Képgalériánkból megtudhatod, melyek a legkárosabb finomságok!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ezt is szeretjük