11 színvariáció a gyerekszobába, ami fejleszti a kicsi IQ-ját
Az ingerszegény környezet ellustítja az agysejteket, míg a színek segítik a működésüket, és a lélekre is hatnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A színek olyanok a szemnek, mint a zene a fülnek, hiszen - stimuláló ingerek lévén - hatással vannak az agyműködésre, illetve a kedélyállapotot is befolyásolják. Ám az idegesítő hangokhoz hasonlóan bizonyos harsány árnyalatok feszültséget kelthetnek, vagy éppen búskomorsággal telepedhetnek rá az ember lelkére.

Egyáltalán nem mindegy tehát, milyen tónusokat használsz a gyerekszoba dekorálásában, mert tartósan negatív vagy pozitív irányba billenthetik csemetéd közérzetét.

Egy helyiség árnyalatának nemcsak a lelki rezdülések felett van hatalma, hanem egyfajta aktivizáló és energizáló, esetleg lassító, elfojtó fizikai folyamatokat indíthat be a szervezetben. A lakberendezés terén nagy szerepet játszik a színválasztás abban is, hogy a tér nyitottá, világossá vagy optikailag szűkössé válik. Így érdemes jó előre megfontolni, hogy milyen tónusra böksz rá a festékboltban.

A trendeken túl

A lakberendezési színkatalógusok minden évben meghatározzák a trendeket, de a csöppségek kuckójának kialakításakor sokkal hasznosabb más egyéb döntő érvekre támaszkodni. Az újszülötteknél azt is figyelembe kell venni, hogy az idegrendszerük és a látásuk - bár a születésük pillanatára már teljesen kifejlődik a befogadásra - még koordinálatlan és esetlen, így szükségük van olyan formákra és színingerekre, melyek elősegítik az összehangolt működést.

Az erős, vibráló árnyalatok nyugtalanná tehetik az arra hajlamos porontyokat, és ennek hatására nehezebben aludhatnak el. A vidám és meleg, de lágy pasztelltónusok között viszont még egy hiperaktív baba is könnyebben merülhet álomba.

A kicsik kezdetben még csak közelre látnak élesen, ezért felesleges túlzsúfolni az életterüket, mert a korai időszakban ijesztő és zavaró lehet számukra a színek vad intenzitása. Arra törekedj, hogy békés, meghitt, de friss és vidám enteriőrbe csöppenjen az új jövevény.

Később már a lurkó természete is közrejátszhat a színvariációk kiötlésében: egy megfelelő árnyalattal fokozhatod a csemetéd koncentrációképességét, elősegítheted intuitív képességeinek fejlődését, a szorongó alkatban pedig csökkentheted a stresszt.

Ha több gyerkőc lakik egy szobában, akár megosztva más-más árnyalat is kerülhet a falakra, mert a különféle tónusok kiegészítik vagy fokozzák egymást.

IQ-fejlesztő színvariációk a gyerekszobába

Egyes színek fejlesztik a látást, ezáltal serkentik az idegrendszer és az agysejtek összehangolt működését. Nézd meg, milyen színkompozíciók vannak jó hatással a gyerekekre!

Ezt is szeretjük