10 nyári betegség kicsiknél, ami veszélyes lehet
A nyár az élmények és izgalmak mellett csúnya nyavalyákat is tartogathat.

Dia

 	Lyme-kór 	Egyes kullancsok Lyme-kórt okozó baktériumokat hordozhatnak, illetve vírusos agyvelőgyulladást terjeszthetnek. Az előbbi ellen sajnos nincs védőoltás, ezért fontos a korai felismerés és az antibiotikumos kezelés, különben életre szóló krónikus állapotot eredményezhet. Az agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, amit a csípés után legkésőbb három-négy nappal be kell adni, ha korábban nem kapta meg a gyerek. Ha kullancsveszélyes helyen jártok, öltöztesd olyan ruhába a kicsit, ami jól fedi a testét, és adj rá kalapot. Ilyenkor a nadrágot is érdemes betűrni a zokniba.

Lyme-kór

Egyes kullancsok Lyme-kórt okozó baktériumokat hordozhatnak, illetve vírusos agyvelőgyulladást terjeszthetnek. Az előbbi ellen sajnos nincs védőoltás, ezért fontos a korai felismerés és az antibiotikumos kezelés, különben életre szóló krónikus állapotot eredményezhet. Az agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, amit a csípés után legkésőbb három-négy nappal be kell adni, ha korábban nem kapta meg a gyerek. Ha kullancsveszélyes helyen jártok, öltöztesd olyan ruhába a kicsit, ami jól fedi a testét, és adj rá kalapot. Ilyenkor a nadrágot is érdemes betűrni a zokniba.

Dia

 	Napszúrás 	Sokan úgy gondolják, hogy a napszúrás csupán egy kellemetlen tünetekkel járó dolog, pedig kisgyerekeknél könnyen életveszélyessé is válhat. Ha huzamosabb ideig éri a fejet napsütés, az agy hőmérséklete megemelkedik, ami fokozza az agyhártya izgalmát, valamint koponyaűri nyomást idéz elő. Súlyos esetben a kis lurkók testhőmérséklete hirtelen felszökhet. A gyakori hányás pedig gyors kiszáradáshoz vezethet. Mindez megelőzhető, ha a szabadban világos kalapot adsz a csemetéd fejére, és tűző napon még lehúzott ablaknál sem hagyod az autóban üldögélni. Ezenkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Napszúrás

Sokan úgy gondolják, hogy a napszúrás csupán egy kellemetlen tünetekkel járó dolog, pedig kisgyerekeknél könnyen életveszélyessé is válhat. Ha huzamosabb ideig éri a fejet napsütés, az agy hőmérséklete megemelkedik, ami fokozza az agyhártya izgalmát, valamint koponyaűri nyomást idéz elő. Súlyos esetben a kis lurkók testhőmérséklete hirtelen felszökhet. A gyakori hányás pedig gyors kiszáradáshoz vezethet. Mindez megelőzhető, ha a szabadban világos kalapot adsz a csemetéd fejére, és tűző napon még lehúzott ablaknál sem hagyod az autóban üldögélni. Ezenkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Dia

 	Húgyúti fertőzések 	A gyermekkori fertőzések között a harmadik helyen állnak a húgyúti fertőzések. Különös kislányoknál gyakori, mert nekik rövidebb a húgycsövük, mint a kisfiúké, ezért nem megfelelő higiéniás viszonyok mellett a kórokozók könnyebben feljuthatnak. Nem árt már egész kicsi korban arra nevelni őket, hogy nyilvános illemhelyen ne üljenek rá a WC-ülőkére, és mindig mossanak kezet. A pangó vizelet éppúgy hajlamossá teheti a csemetéket a húgyúti megbetegedésekre, tehát fontos a bőséges folyadékbevitel. Az ismételt húgyúti fertőzések tartós vesekárosodást okozhatnak.

Húgyúti fertőzések

A gyermekkori fertőzések között a harmadik helyen állnak a húgyúti fertőzések. Különös kislányoknál gyakori, mert nekik rövidebb a húgycsövük, mint a kisfiúké, ezért nem megfelelő higiéniás viszonyok mellett a kórokozók könnyebben feljuthatnak. Nem árt már egész kicsi korban arra nevelni őket, hogy nyilvános illemhelyen ne üljenek rá a WC-ülőkére, és mindig mossanak kezet. A pangó vizelet éppúgy hajlamossá teheti a csemetéket a húgyúti megbetegedésekre, tehát fontos a bőséges folyadékbevitel. Az ismételt húgyúti fertőzések tartós vesekárosodást okozhatnak.

Dia

 	Szalmonellafertőzés 	A szalmonella a kánikula réme, hiszen a fertőzött ételekben a meleg hatására hamarabb elszaporodhatnak a mikrobák, melyek elsősorban állati eredetű termékekben lehetnek jelen. Ám ilyenkor nemcsak a baromfihús és a tojás jelenthet nagy veszélyt a kicsikre, hanem a kézmosás elmulasztása is, mivel a szalmonellabaktérium emberről emberre is terjedhet. A gyakori hányást és hasmenést előidéző megbetegedés különösen veszélyes lehet a picik számára, hiszen könnyen kiszáradhatnak. Kerüljétek a rögtönzött fagyiárusokat és azokat a bódés kifőzdéket, melyek nem felelnek meg a higiéniai elvárásoknak.

Szalmonellafertőzés

A szalmonella a kánikula réme, hiszen a fertőzött ételekben a meleg hatására hamarabb elszaporodhatnak a mikrobák, melyek elsősorban állati eredetű termékekben lehetnek jelen. Ám ilyenkor nemcsak a baromfihús és a tojás jelenthet nagy veszélyt a kicsikre, hanem a kézmosás elmulasztása is, mivel a szalmonellabaktérium emberről emberre is terjedhet. A gyakori hányást és hasmenést előidéző megbetegedés különösen veszélyes lehet a picik számára, hiszen könnyen kiszáradhatnak. Kerüljétek a rögtönzött fagyiárusokat és azokat a bódés kifőzdéket, melyek nem felelnek meg a higiéniai elvárásoknak.

Dia

	Klímabetegségek	A klimatizálás sok probléma kiváltója lehet kisgyerekeknél. Enyhébb esetekben csak meghűlést, az érzékenyebbeknél pedig szem- és fülgyulladást okozhat. Ám a nem rendszeresen tisztított klímaberendezésekben gombák és baktériumok is előfordulhatnak, melyek súlyosabb betegségeket is okozhatnak a tüdőbe jutva. Az egyik ilyen a legionella fertőzés, mely hasonló tünetekkel jár, mint az influenza. Elsősorban a csepptálcát használó klímamasinák jelentenek kockázatot, melyekben elszaporodhatnak a baktériumok. Ha nagyobb utazások után mindig ágynak esik a gyerek, érdemes kitisztíttatni az autó légkondicionálóját.

Klímabetegségek

A klimatizálás sok probléma kiváltója lehet kisgyerekeknél. Enyhébb esetekben csak meghűlést, az érzékenyebbeknél pedig szem- és fülgyulladást okozhat. Ám a nem rendszeresen tisztított klímaberendezésekben gombák és baktériumok is előfordulhatnak, melyek súlyosabb betegségeket is okozhatnak a tüdőbe jutva. Az egyik ilyen a legionella fertőzés, mely hasonló tünetekkel jár, mint az influenza. Elsősorban a csepptálcát használó klímamasinák jelentenek kockázatot, melyekben elszaporodhatnak a baktériumok. Ha nagyobb utazások után mindig ágynak esik a gyerek, érdemes kitisztíttatni az autó légkondicionálóját.

Dia

 	Középfülgyulladás 	A gyerekek többféle okból és gyakrabban kapnak középfülgyulladást, mivel az immunrendszerük még kialakulóban van. Úgy óvhatod meg tőle a csemetédet, akár egy megfázástól, de ha visszatérő probléma a gyermekednél, akkor a huzattól is védened kell. Az is gyakori, hogy egy gennykeltő baktérium támadja meg a középfület. Ez a betegség nagyon fájdalmas, mert a genny a dobhártyát kifelé feszíti. Ha elmulasztjátok a kezelést, a váladék a dobhártyán keletkező lyukon át a hallójáratba juthat, és halláskárosodást okozhat. Mindenképp szükséges antibiotikumos kezelés.

Középfülgyulladás

A gyerekek többféle okból és gyakrabban kapnak középfülgyulladást, mivel az immunrendszerük még kialakulóban van. Úgy óvhatod meg tőle a csemetédet, akár egy megfázástól, de ha visszatérő probléma a gyermekednél, akkor a huzattól is védened kell. Az is gyakori, hogy egy gennykeltő baktérium támadja meg a középfület. Ez a betegség nagyon fájdalmas, mert a genny a dobhártyát kifelé feszíti. Ha elmulasztjátok a kezelést, a váladék a dobhártyán keletkező lyukon át a hallójáratba juthat, és halláskárosodást okozhat. Mindenképp szükséges antibiotikumos kezelés.

Dia

	Rovarcsípés-allergia	Manapság egyre gyakoribb gyerekek körében a rovarcsípések által kiváltott allergiás reakció. Ha csak bőrirritációs tünetei vannak a csemetédnek, nyaraláskor mindig legyen nálatok kalciumtabletta. Ennek az allergiának egy súlyosabb és ritkább formája a méhcsípés-intolerancia, mely fulladáshoz is vezethet. A darázs- és méhcsípésre allergiás kicsik szüleinél mindig kell lennie adrenalinnak, hiszen a légzésbénulás és a keringés leállása bármikor bekövetkezhet. Ám ma már vakcinakúrával, vagyis méregspecifikus immunterápiával is kezelhető.

Rovarcsípés-allergia

Manapság egyre gyakoribb gyerekek körében a rovarcsípések által kiváltott allergiás reakció. Ha csak bőrirritációs tünetei vannak a csemetédnek, nyaraláskor mindig legyen nálatok kalciumtabletta. Ennek az allergiának egy súlyosabb és ritkább formája a méhcsípés-intolerancia, mely fulladáshoz is vezethet. A darázs- és méhcsípésre allergiás kicsik szüleinél mindig kell lennie adrenalinnak, hiszen a légzésbénulás és a keringés leállása bármikor bekövetkezhet. Ám ma már vakcinakúrával, vagyis méregspecifikus immunterápiával is kezelhető.

Dia


            	Kutyák és cicák által terjesztett betegségek
            	A nyaralás ideje alatt sosem maradhat el a kutyusok és kiscicák simogatása és dédelgetése, de az ürülékükkel akár a játszótéren is találkozhat a gyerkőc. Ha olyan állatról van szó, melynek gazdája nem ismert, vagy nem tudjátok, megkapta-e a szükséges oltásokat, ne engedd, hogy a kicsi agyonszeretgesse, mert számos lenyeléssel, belélegzéssel és bőrön át terjedő fertőzést közvetíthetnek. A kis kedvencek leginkább bélféreg, kullancs és bőrbetegségek terjesztésére hajlamosak.
            	 

Kutyák és cicák által terjesztett betegségek

A nyaralás ideje alatt sosem maradhat el a kutyusok és kiscicák simogatása és dédelgetése, de az ürülékükkel akár a játszótéren is találkozhat a gyerkőc. Ha olyan állatról van szó, melynek gazdája nem ismert, vagy nem tudjátok, megkapta-e a szükséges oltásokat, ne engedd, hogy a kicsi agyonszeretgesse, mert számos lenyeléssel, belélegzéssel és bőrön át terjedő fertőzést közvetíthetnek. A kis kedvencek leginkább bélféreg, kullancs és bőrbetegségek terjesztésére hajlamosak.
 

Dia

	Kötőhártya-gyulladás	Ez az egyik legelterjedtebb szemészeti betegség, mely minden korcsoportban előfordulhat. A fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladást leggyakrabban baktériumok vagy vírusok okozzák. A vírusos fajtáját gyakran kíséri enyhe felső légúti hurut. Ilyenkor cseppfertőzéssel terjedhet a betegség, de a piszkos kézzel való szemdörzsölgetés is megnöveli a veszélyét. Ezért tömegközlekedés és nyilvános WC használata után meg kell mosni a poronty kezét. A kezelésére általában széles spektrumú antibiotikumot és szemcseppet javasolnak. A durvább lefolyású kötőhártya-gyulladás a szaruhártyát is károsíthatja.	 

Kötőhártya-gyulladás

Ez az egyik legelterjedtebb szemészeti betegség, mely minden korcsoportban előfordulhat. A fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladást leggyakrabban baktériumok vagy vírusok okozzák. A vírusos fajtáját gyakran kíséri enyhe felső légúti hurut. Ilyenkor cseppfertőzéssel terjedhet a betegség, de a piszkos kézzel való szemdörzsölgetés is megnöveli a veszélyét. Ezért tömegközlekedés és nyilvános WC használata után meg kell mosni a poronty kezét. A kezelésére általában széles spektrumú antibiotikumot és szemcseppet javasolnak. A durvább lefolyású kötőhártya-gyulladás a szaruhártyát is károsíthatja.
 

Dia

	Vírusos májgyulladás	A hepatitis A-vírus általában mosatlan zöldségekkel és gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, illetve palackozatlan vízzel vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerülhet a gyerekek szervezetébe. Különösen nyáron, külföldi utazások alkalmával nőhet a megfertőződés veszélye. Bár krónikus betegség nem alakulhat ki belőle, a gyengébb immunrendszerű kicsiknél elhúzódhat a lefolyása, és a visszaesés is előfordulhat. Megelőzni védőoltással vagy gyakori kézmosással lehet, illetve azzal, hogy kerülitek az utcai árusoknál történő étkezést.

Vírusos májgyulladás

A hepatitis A-vírus általában mosatlan zöldségekkel és gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, illetve palackozatlan vízzel vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerülhet a gyerekek szervezetébe. Különösen nyáron, külföldi utazások alkalmával nőhet a megfertőződés veszélye. Bár krónikus betegség nem alakulhat ki belőle, a gyengébb immunrendszerű kicsiknél elhúzódhat a lefolyása, és a visszaesés is előfordulhat. Megelőzni védőoltással vagy gyakori kézmosással lehet, illetve azzal, hogy kerülitek az utcai árusoknál történő étkezést.

Ezt is szeretjük
Fotó: