Hüvelygomba 10 évesen? A gyerekkori strandbetegségek tünetei és kezelése
Szégyenkezés helyett kérj mielőbb szakszerű segítséget!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akadnak olyan tipikusan nyári fertőzések, amelyek a gyermekeket sem kímélik. A szülő hajlamos szégyenkezni, ha kiderül, hogy az ő csemetéje is érintett - holott ezek az egyébként valóban kellemetlen nyavalyák sokszor semmiféle kapcsolatban nincsenek az ápoltsággal.

Tudd meg, miként fedezheted fel őket minél hamarabb - így a gyerkőc időben kaphat orvosi segítséget, ami a gyógyulás folyamatát lerövidíti, ráadásul szövődmények kialakulásától sem kell tartanotok.

Vírusos szemölcs

A vírusos szemölcsök a humán papilloma vírus, röviden HPV fertőzése révén alakulnak ki. Nagyon gyakori a gyerekek között, különösen nyáron, hiszen ekkor van a szezonja a közös fürdőknek, melyek valóságos melegágyai lehetnek a kórokozónak.

A vírusos szemölcsöknek több fajtája van, melyek a test legkülönbözőbb pontjain jelenhetnek meg, nemritkán a nemi szerveken vagy a talpon. Akad köztük olyan, ami fájdalommal jár, mások az esztétikai problémán túl nem okoznak különösebb gondot.

A vírusos szemölcsök sokszor maguktól meggyógyulnak, anélkül, hogy heget hagynának hátra maguk után, máskor begyulladnak, majd a szervezet immunológiai reakciójának köszönhetően megintcsak nyom nélkül elmúlnak. Ennek ellenére feltétlenül szükség van kezelésre, mivel a vírusos szemölcsök rendkívül fertőzőek.

A terápiáról a szemölcs fajtájától függően dönt az orvos, jellemzően az ecsetelés, a helyi érzéstelenítésben történő sebészi eltávolítás, valamint a folyékony nitrogénes fagyasztás jön szóba lehetőségként. A gyógyszertárakban és bioboltokban nagyon sokféle gyógynövénykivonat kapható szemölcs ellen, hatásuk sok esetben jó, ám van közöttük olyan is, ami gyakorlatilag nem ér semmit - e téren szintén kérd ki az orvos véleményét.

Bőrgomba

A bőrfelületet érő gombás fertőzéseket a Trichophyton, Microsporium, illetve az Epidermophyton nevezetű gombák okozzák. A bőrgomba tünetei nagyon jellegzetesek, többnyire a laikus számára is könnyen felismerhetők. A fertőzés általában viszketéssel és bőrpírral, esetleg hámlással kezdődik, később a bőr berepedezését és hólyagosodását okozza. A fertőzött területek nagysága fél és öt centiméter között változhat, leginkább a hajlatok, a bőrredők és a lábak érintettek, majd a betegség a körmökre is átterjedhet.

A bőrgomba fajtájától és a szervezet ellenálló képességétől függően a betegség prognózisa és a gyógyulás ideje nagyon különböző. Minden esetben kérd bőrgyógyász szakorvos véleményét, mert a hosszú ideig fennálló enyhe és közönséges gombásodás is nagyon kellemetlen következményekkel - például ekcéma kialakulásával - járhat. Általában hosszabb idő után múlik el, türelmes kezelést igényel.

A megelőzést illetően fontos, hogy a típusos gombafertőzésre hajlamosító lehetőségeket elkerülje a gyerek. Ha például strandra vagy uszodába jár, használjon papucsot, az úszás végeztével zuhanyozzon le, törölje szárazra a lábujjait. Esetleg valamilyen gyógyszertári, illetve természetes összetevőket tartalmazó készítményt is bevethetsz a megelőzés érdekében, ám mielőtt bármelyiket alkalmazni kezdenéd, hallgasd meg szakember tanácsát.

Még több nélkülözhetetlen tudnivaló
Képgalériánkban még számos hasznos információt kaphatsz a gyerekkel kapcsolatos dolgokról, többek között a betegségekről is, sok-sok képpel illusztrálva.

Nyáron is lehet lázas

Nyáron is kaphat lázzal járó betegségeket a gyerek. Ha megtörténne a baj, videónk segítségével gyorsan csillapíthatod a hőjét.

Hüvelygomba

A prepubertás, illetve pubertás idején gyakran okoz kellemetlenséget a hüvelygomba. Korai serdülőkorban a hormonális változások a hüvely nyálkahártyáját is érintik, az addig semleges vegyhatás enyhén savassá változik, a hüvelyi váladék pedig megszaporodik. Az első menstruációt fél-egy évvel megelőzően már jelentkezhet halványsárgás, szagtalan folyás - ez élettani jelenség, kezelést nem igényel. Ugyanakkor ez a megváltozott helyzet már kedvez a gombás - és egyéb - fertőzések kialakulásának. A betegség égő, viszkető érzéssel, valamint sűrű, tapadós, túrószerű váladékkal hívja fel magára a figyelmet.

A gombás fertőzéseket jellemzően sarjadzó gomba okozza, ami egyébként minden meleg és nedves helyen - így a strandokon és uszodákban is - megtalálható, ám nem törvényszerű, hogy a gyerek el is kapja.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ugyanakkor az enyhe sérülések, irritációk - durva papír, erőteljes tisztítás -, korai nemi élet, fogamzásgátló használata elősegíti a fertőzés kialakulását, de például a túlsúly, cukorbetegség, szteroidok vagy antibiotikumok szedése is a hajlamosító tényezők közé tartozik.

A betegséget jellemzően krémmel és kúppal kezelik, a gyógyulás egy hétnél hosszabb időt nemigen vesz igénybe.

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című műve alapján készült, amely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük