10 dolog, amit soha ne mondj a gyereknek
Sérülhet az önértékelése
Mint egy kis szivacs, úgy szívja magába a szavaidat a lelke. Vigyázz, hogy mit mondasz neki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülőként biztosan neked is gyermeked testi-lelki egészsége a legfontosabb. Amellett, hogy táplálod, vigyázol rá és gondoskodsz róla, közös játékkal, sok beszélgetéssel és a nagy kérdések megválaszolásával azt próbálod elérni, hogy pozitív gondolkodású, talpraesett, okos felnőtt váljék belőle.

Ahhoz azonban, hogy így lehessen, nemcsak a fentiekre kell ügyelned, hanem arra is, mit ne tegyél vagy mondj, ha nem szeretnél életre szóló sérülést okozni a lelkében.

Vannak ugyanis olyan mondatok, amelyekről nem is hinnéd, mennyire bántóan hangoznak a gyermeki fül számára. A következő tíz mondatot mindenképp kerüld, mert rossz hatással lehetnek gyermeked önértékelésére.

Miért nem tudsz olyan lenni, mint a testvéred?

Ha ezt mondod neki, azt fogja érezni, hogy a testvére nyomába sem érhet, ráadásul feszültséget generálhatsz kettejük között. Meg kell értened, hogy a két gyermeked két különböző ember. Másban jók, külön egyéniségek, és nem kell egyformán reagálniuk az egyes helyzetekben.

Te mindig... és te soha... kezdetű mondatok

Az ilyen kijelentések hatására a gyermeked úgy érezheti, hogy amiben hibázott, azon soha nem is fog tudni változtatni, ő már csak ilyen marad. Adj neki esélyt, és ne skatulyázd be, mert még csak gyerek, és bőven lesz ideje megjavulni.

Azért, mert azt mondtam!

Ha sietős dolgod is van, soha ne hagyd ott válasz nélkül a gyermeked, amikor nem érti, miért kérsz tőle valamit. Ha nem adsz indoklást, azt érezteted vele, hogy az irányítás egyedül a te kezedben van, neki pedig nem lehetnek önálló döntései.

Soha nem leszel a legjobb a csapatban

Ha látod is, hogy a gyermeked nem a legügyesebb játékos az iskolai csapatban, ne mondj neki ilyet. Elveheted a kedvét a sporttól, de ami még ennél is rosszabb, hogy a saját magába vetett hite is csorbulni fog.

Nem kedvelem a barátodat

Van úgy, hogy a gyermeked egy barátja nem rokonszenves neked. A legrosszabb, ha eltiltod tőle. Ezzel a barátság még vonzóbbá válhat a számára, és ha nem alaptalanul féltetted tőle, rossz társaságba is keveredhet, pusztán dacból.

Ne aggódj, jó lesz az első napod a suliban

Nem szabad ennyivel lerendezned az aggodalmait, mert a gyerek azt érezheti, hogy téged nem érdekel, mit érez. Az első nap az iskolában óriási megpróbáltatás a számára. Beszélgess vele a gondolatairól, mert egyedül nem legyőzni, csak elfojtani tudja a félelmeit.

Rosszul csinálod, majd én!

Amikor megkéred, hogy segítsen valamiben, soha ne mondd neki, hogy rosszul csinálja a dolgot. Ha kiveszed a kezéből, máskor nem fog jó szívvel segíteni, és soha nem tanulja meg, hogyan kell például ügyesen porszívózni. Inkább mutasd meg neki, és engedd, hogy ő fejezze be.

Kövér vagy!

Ha nem szeretnél egy negatív testképpel rendelkező felnőttet faragni a gyermekből, ne beszéld tele a fejét azzal, hogy elhízott. Inkább egészséges étrenddel előzd meg, hogy ez megtörténjen, vagy vidd többször sportolni, ha van rajta egy kis súlyfelesleg.

Én megmondtam

Nem fogadott szót, és neked lett igazad? Soha ne mondd neki, hogy te megmondtad. Ezzel azt érezteted, hogy neked mindig igazad van, míg ő a legtöbbször téved. Inkább beszéljétek meg, legközelebb mit csináljon másképp.

Ennél többet várok tőled

Tudod, hogy jobb jegyei is lehetnének, ha többet tanulna, vagy gyakorlással ügyesebben is zongorázhatna? Ne azt éreztesd vele, hogy amit csinál, az kevés. Így elveszed a kedvét, és azt érezheti, neked semmi nem elég jó. Mondd el neki reális elvárásaidat, és ha csak egy kicsivel is jobban teljesít, mint máskor, dicsérd meg.

Ezt is szeretjük