Meddig élhetsz, ha túlsúlyos vagy?
Az elhízás akár egy évtizeddel is megrövidítheti életedet. Ismerd meg, mit tehetsz ellene, és jó pár évet nyerhetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlsúly és az elhízás a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Kutatások immár konkrét számadatokkal támasztják alá, hogy egy húszéves elhízott nő esetében a várható életkor-rövidülés nyolc év, férfiak esetében pedig 13 évvel kell számolni.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai alapján a túlsúly és elhízás a második legjelentősebb megelőzhető rizikófaktor, ugyanakkor a fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Számuk Európában és az Egyesült Államokban meghaladja a 240 milliót.

Az elhízás következményei

Szinte minden szervedben és szervrendszeredben előnytelen folyamatokat indít el, számos kórfolyamat kiváltója lehet. A szív- és érrendszeri megbetegedések esetében szinte egyedüli kockázati tényező – minden második magasvérnyomásos ember elhízott –, a cukorbetegség kialakulásának esélye is több mint hússzorossá válik, és szerepe lehet a daganatos betegségek, az epekő, a bőrbetegségek és a pszichés zavarok kialakulásban is.

Van különbség túlsúly és elhízás között

Mind a túlsúly, mind az elhízás az energia-felhasználás és energia-bevitel egyensúlyának zavara. Az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségének megnövekedése és a testmozgás csökkenése a zsírlerakódás irányába ösztönzi szervezetedet. Ugyanakkor az idő előrehaladtával az azonos energia-bevitel is zsírlerakódáshoz vezethet, mivel szervezetednek kevesebb energiára van szüksége, tehát negyven-ötven évesen jóval kevesebbet célszerű enned, valamint többet és elsősorban rendszeresebben mozognod, mint húszévesen.

A túlsúly és elhízás meghatározása a testtömegindex – BMI, Body Mass Index – alapján történhet, amely a kilogrammban kifejezett testtömeg és a méterben mért magasság négyzetének hányadosa.

Ha súlyfelesleged van, a BMI-d szerint lehetsz túlsúlyos vagy elhízott:

 • ha a BMI 25 és 30 közé esik, akkor túlsúlyról beszélhetsz;
 • ha a BMI a 30-at meghaladja, elhízásról.

Ha túlsúlyos vagy, és nem változtatsz életmódodon, előbb vagy utóbb az elhízottak táborát erősítheted, így nagyon fontos szerepe van a megelőzésnek.

Mit tehetsz?

A testsúly rendezésében két tényezőt kell mindig és egymástól elválaszthatatlanul szem előtt tartanod. Egyrészt az életmódod, étkezési szokásaid megreformálását, valamint a rendszeres testmozgás bevezetését életedbe. Sokkal célravezetőbb, ha hosszú távra tervezel, és nem néhány hónap alatt szeretnél megszabadulni a hosszú évek alatt lerakódott zsírpárnáidtól. Fokozatosan érdemes megváltoztatni a kialakult – általában rossz – szokásaidat, és megismerni, hogy a magas energiatartalmú élelmiszereket melyekkel válthatod ki, és hogyan készítheted el ízletesen a jó magyar ételeket. A testsúly rendezése nem azt jelenti, hogy meg kell válnod az ízletes ételektől, mindössze az elkészítésükön és elsősorban az elfogyasztott mennyiségen kell módosítanod.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Stratégia az elhízás ellen

Legfontosabb, hogy szakirodalmakból vagy táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembertől tanácsot kérve készülj fel a fogyókúrára. Ismerkedj meg azokkal az élelmiszerekkel, melyekből korlátlanul fogyaszthatsz, és azokkal, melyeket csak elvétve, alaposan átgondolva. Célszerű közösen, egyénre szabottan kidolgozni egy stratégiát az elhízás mértékétől függően, és rendszeresen – hetente, kéthetente – ellenőrizni a változásokat, eredményeket. Mindemellett fontos a megfelelő mozgásprogram összeállítása is.

Hasznos tippek

 • Naponta egyél többször, de csak kis mennyiségeket fogyassz.
 • Kizárólag késsel és villával étkezz, és figyeld meg, melyek azok az élelmiszerek, amiket kézzel ettél volna meg, és azokat hagyd ki étkezéseidből – csokoládé, chips, sós mogyoró, cukorka, nápolyi.
 • Naponta legalább egyszer fogyassz főtt, meleg ételt.
 • Minden étkezésnél ülj le, és próbálj lassan, az ételt alaposan megrágva étkezni, ne kapkodj, és étkezés közben ne tévézz, mivel ekkor nem veszed észre, mekkora mennyiségeket fogyasztasz el.
 • Vezess egy füzetet, melyben leírod, mit és mennyit ettél – a rágcsálnivalókat is jegyezd fel.

Ha sikerül legyőznöd a kezdeti nehézségeket, napról napra könnyebb dolgod lesz, és az elismerő dicséretek is arra ösztönöznek majd, hogy egészséged érdekében folytasd új életmódodat.

OLVASD EL EZT IS!

sparga
 • diéta a tartós fogyásért
 • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

pita
 • diétakörkép
 • villámdiéták

4 intenzív, de könnyű villámdiéta

Ezt is szeretjük