Felesleges zsír vagy haspuffadás? 4 étel, amitől kiáll a hasfal, még ha nem is eszel sokat

Mutatjuk, miket kell kerülnöd vagy mértékkel fogyasztanod.

Dia


                        	A tejtermékek egyre több embernek jelentenek problémát. Ez azért is van, mert a felnőtt szervezet elveszti azt a képességét, hogy lebontsa és felhasználja a laktózt. Ha gyanakszol a tejre, akkor próbáld ki, hogy két-három héten keresztül egyáltalán nem fogyasztod. Ha a kávéhoz nem tudod elhagyni, akkor helyettesítsd növényi tejjel. Amennyiben a probléma ez idő alatt megszűnik, akkor megvan a bűnös. 
                        	Ahhoz, azonban, hogy teljesen biztosak legyünk abban, hogy laktózintoleranciánk van, érdemes egy hidrogén-kilégzés tesztet elvégeznünk, ebben kérjük szakember segítségét.

A tejtermékek egyre több embernek jelentenek problémát. Ez azért is van, mert a felnőtt szervezet elveszti azt a képességét, hogy lebontsa és felhasználja a laktózt. Ha gyanakszol a tejre, akkor próbáld ki, hogy két-három héten keresztül egyáltalán nem fogyasztod. Ha a kávéhoz nem tudod elhagyni, akkor helyettesítsd növényi tejjel. Amennyiben a probléma ez idő alatt megszűnik, akkor megvan a bűnös. 

Ahhoz, azonban, hogy teljesen biztosak legyünk abban, hogy laktózintoleranciánk van, érdemes egy hidrogén-kilégzés tesztet elvégeznünk, ebben kérjük szakember segítségét.

Dia


                        	A zöldségfélék közül a hagyma, a káposztafélék, a brokkoli, a szárazbabfélék jelentik a mumust a puffadásra hajlamos emberek számára. A bennük lévő rostok lebontása ugyanis fokozott gáztermelődéssel jár, ahogy a magas rosttartalom is előidézheti ezt a problémát azoknál, akik nem fokozatosan szoktatták hozzá szervezetüket a nagyobb mennyiségű zöldségfogyasztáshoz.
                        	Megoldás lehet, a puffasztó hatású zöldségfélék áztatása, az első főzővíz elöntése, illetve, ha fedő nélkül főzzük ezeket az alapanyagokat. Segíthet továbbá, ha bazsalikomot, kömény magot, édes köményt is adunk a puffasztó ételekhez. Ezek az alapanyagok ugyanis csökkentik a puffasztó hatást.

A zöldségfélék közül a hagyma, a káposztafélék, a brokkoli, a szárazbabfélék jelentik a mumust a puffadásra hajlamos emberek számára. A bennük lévő rostok lebontása ugyanis fokozott gáztermelődéssel jár, ahogy a magas rosttartalom is előidézheti ezt a problémát azoknál, akik nem fokozatosan szoktatták hozzá szervezetüket a nagyobb mennyiségű zöldségfogyasztáshoz.

Megoldás lehet, a puffasztó hatású zöldségfélék áztatása, az első főzővíz elöntése, illetve, ha fedő nélkül főzzük ezeket az alapanyagokat. Segíthet továbbá, ha bazsalikomot, kömény magot, édes köményt is adunk a puffasztó ételekhez. Ezek az alapanyagok ugyanis csökkentik a puffasztó hatást.

Dia


                        	A gyümölcsök szintén a magas rosttartalomhoz hozzá nem szoktatott gyomor esetén váltanak ki puffadásos tüneteket, ahogy a magasabb cukortartalom is fokozott gázképződéssel jár. A szilva, az alma, a barack és a körte hajlamos ilyen tüneteket okozni, így ezeket érdemes fokozatosan bevezetni a rendszeresített táplálékok közé.
                        	Kezdetben akár párolt, főtt formában is fogyaszthatjuk őket. Természetesen hozzáadott cukor nélkül készüljenek el. A gyümölcsök puffasztó hatását, hámozással tudjuk csökkenteni. Gondot jelenthetnek még az apró magvas gyümölcsök. Ezek présnedveit fogyasszuk abban az esetben, ha panaszt okoznak. Egy pohár, azaz 2,5 dl 100%-os gyümölcslé egy adag gyümölcs elfogyasztásával egyenértékű.

A gyümölcsök szintén a magas rosttartalomhoz hozzá nem szoktatott gyomor esetén váltanak ki puffadásos tüneteket, ahogy a magasabb cukortartalom is fokozott gázképződéssel jár. A szilva, az alma, a barack és a körte hajlamos ilyen tüneteket okozni, így ezeket érdemes fokozatosan bevezetni a rendszeresített táplálékok közé.

Kezdetben akár párolt, főtt formában is fogyaszthatjuk őket. Természetesen hozzáadott cukor nélkül készüljenek el. A gyümölcsök puffasztó hatását, hámozással tudjuk csökkenteni. Gondot jelenthetnek még az apró magvas gyümölcsök. Ezek présnedveit fogyasszuk abban az esetben, ha panaszt okoznak. Egy pohár, azaz 2,5 dl 100%-os gyümölcslé egy adag gyümölcs elfogyasztásával egyenértékű.

Dia


                        	A búzából készült élelmiszerek, vagyis a tészták, a kenyérfélék is gyakran állnak a puffadás hátterében. Ezeket próbáld kerülni, abban az esetben, ha beigazolódott a gluténérzékenység, és részesítsd előnyben a rozslisztből készült gluténmentes pékárukat, köretként pedig a rizst, kölest, hajdinát, burgonyát, párolt zöldségeket, rizstésztát a búzaliszttel készült tészta helyett.

A búzából készült élelmiszerek, vagyis a tészták, a kenyérfélék is gyakran állnak a puffadás hátterében. Ezeket próbáld kerülni, abban az esetben, ha beigazolódott a gluténérzékenység, és részesítsd előnyben a rozslisztből készült gluténmentes pékárukat, köretként pedig a rizst, kölest, hajdinát, burgonyát, párolt zöldségeket, rizstésztát a búzaliszttel készült tészta helyett.

Dia


                        	A szénsavas italok is okozhatják a gyomorban a szén-dioxid felgyülemlését, ami nem tud elég gyorsan távozni, így kialakul a feszítő érzés. A szénsavas vizek, üdítők helyett - ebben az esetben - válaszd inkább a szénsavmentes ásványvizet és kis mennyiségben a 100%-os gyümölcsleveket, hogy megelőzd a puffadás tüneteit.

A szénsavas italok is okozhatják a gyomorban a szén-dioxid felgyülemlését, ami nem tud elég gyorsan távozni, így kialakul a feszítő érzés. A szénsavas vizek, üdítők helyett - ebben az esetben - válaszd inkább a szénsavmentes ásványvizet és kis mennyiségben a 100%-os gyümölcsleveket, hogy megelőzd a puffadás tüneteit.

Ezt is szeretjük
Fotó: