A hizlaló gyógyszerek részletes listája
Nemcsak a mozgáshiány és a táplálkozás vezet elhízáshoz. Az okok közt megtalálhatóak bizonyos gyógyszerek is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egészségesen táplálkozol, mégis hízol? Ezt a jelenséget bizony a gyógyszerek is okozhatják. Némelyikük akár az alakodat is átformálhatja.

A gyógyszerek többféle módon is hatással lehetnek az alakodra:

  • van, amikor felgyülemlik miattuk a víz a szervezetedben
  • máskor elősegítik a zsírsejtek növekedését
  • avagy egyszerűen csak növelik az étvágyadat.

Ezért ha orvosod gyógyszert ír fel, kérdezd meg őt, milyen hatóanyagok találhatók a felírt szerben, és azok milyen mellékhatásokkal rendelkezhetnek. Ő esetleg tájékoztatni tud olyan hatásokról is, amelyeket a gyógyszerleírás nem tartalmaz. Bizonyos tabletták esetében létezhetnek olyan alternatívák is, amelyek nem váltanak ki súlynövekedést. Fontos azonban, hogy önhatalmúlag sohase fejezd be egy gyógyszer szedését.

Szerek és hatásaik

Fogamzásgátlók

A női hormonok a puha, rugalmas kötőszövetért és a zsírlerakódások kialakulásáért felelősek. Aki ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót szed, vagy a változókor panaszain igyekszik hormonkészítményekkel enyhíteni, számolnia kell a vízfelhalmozódással - bár igaz, a nők különbözőképpen reagálnak a hormonpótlásra. A menopausával kapcsolatos hormonkezelés előtt ezért mindenképpen ajánlott hormonstátus elkészíttetése. Az ösztrogének túladagolása ugyanis a cellulit és az elhízás kialakulásának is kedvez.

Antidepresszánsok

Az antidepresszánsok serkentik a szerotonin hatását az agyban. Ez a vivőanyag növeli az étvágyat. Néhány antidepresszáns ezért valódi farkasétvágyat okoz. Ha az ilyen típusú gyógyszerek nyugtatnak, akkor ez kihat az anyagcserére is. Kevésbé leszel hektikus, kevesebbet mozogsz, így kevesebb kalóriát égetsz el. Hosszútávon ez alakod szempontjából fatális következménnyel járhat. Szerencsére léteznek olyan antidepresszánsok is, amelyek nem okoznak ilyen mellékhatásokat.

Kortikoidok

A kortikoidok hormonok, amelyek a mellékvesében képződnek. A kortikoidokat tartalmazó készítményeket allergikus asztma, neurodermitisz, egyéb súlyos bőrkiütés, illetve aranyér esetén rendelik. A természetes kortikoidok közé tartozik a kortizon, szintetikus képviselőihez pedig a fluorkortizon, a prednisolon és a dexamethason. A kortikoidok elősegítik a víz felhalmozódását a szervezetben, megnövelik az étvágyat, és hozzájárulnak a zsírszövet kialakulásához, elsősorban a hason.

Jó, ha tudod!
A súlygyarapodásra csak akkor kerül sor, ha szájon át veszed be a tablettákat. Az inhalált készítmények nincsenek hatással a testsúly alakulására. A hydrokortizont tartalmazó krémek viszont elősegítik a cellulit kialakulását.

Kortikoszteroidok

A kortikoszteroidokat asztma, krónikus bronchitis vagy reuma esetén alkalmazzák hosszabb időszakon keresztül. Az állandósult terápia azonban az izmok leépüléséhez vezethet. Mivel azonban a zsíranyagcsere folyamán az izmok égetik el a legtöbb energiát, leépülésükkel apró zsírpárnácskák kialakulására van lehetőség.

Fájdalomcsillapítók

Az aszpirinhez hasonló fájdalomcsillapítók hosszas alkalmazás után vízfelhalmozódáshoz vezetnek a szövetekben. Ezért enyhébb fejfájás esetén próbálkozz először aromaterápiás módszerekkel. Különösen hatékony a levendula-, a menta- és a rozmaringolaj.

Cikkünk az Ideál Magazin írása alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

zold kapszula
  • fogyasztó praktikák
  • karcsúsító szerek körképe

5 extra hatékony karcsúsító szer

tablettas uveg
  • fogyasztó praktikák
  • karcsúsító szerek körképe

4 extra hatékony, forradalmi zsírégető készítmény

teas
  • fogyasztó praktikák
  • salaktalanító szer

4 extra hatékony szer a tavaszi méregtelenítéshez

Ezt is szeretjük