Nem tudsz lefogyni? Ez a hormon áll a háttérben szakértők szerint
Ha túlságosan kívánod a hamburgert és a csokoládét, annak akár hormonális oka is lehet.
- Így mutat ugyanaz a bőrhatású nadrág különböző stílusú szettekben: elképesztő, mennyi lehetőség rejlik benne »
- 4 nőies stílusvariáció a hullámos frizurára, ami most nagyon divatos: így készítheted el a csodás loknikat »
- Palvin Barbival az élen ők azok, akik sokak öltözködését inspirálják: 8 gyönyörű nő, aki fiatalon lett népszerű stílusikon »

- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- 3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Fontos változás jön a magyarországi utakon: komoly büntetést kaphat, aki nem tud róla
Ha van rajtad néhány fölös kiló, de nem bírod megállni, hogy magas kalóriatartalmú, kifejezetten hizlaló ételeket fogyassz, endokrinológiai ok is állhat a háttérben.
Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy az ösztrogéndominancia és a pajzsmirigy-alulműködés hogyan okoz súlyproblémákat. Ezúttal arról lesz szó, a ghrelin hormon emelkedett szintje miként felelhet azért, ha kizárólag magas kalóriatartalmú ételeket kívánsz.
A ghrelin hormon szerepe
Az éhséghormonnak is nevezett ghrelin szintje normál esetben csökken a vérben étkezést követően, aminek hatására megszűnik az éhségérzet. A hormon a jóllakottság kialakulásáért felelős leptinnel együtt szabályozza az étvágyat.
Egy, az Endokrin Társaság San Diegó-i éves ülésén ismertetett tanulmány eredménye szerint a ghrelin hormon nem csupán az éhségérzet kialakulásáért felel, de hatására magasabb kalóriatartalmú ételeket kívánsz.
Röviden a kutatásról
A dr. Tony Goldstone, a Brit Orvosi Kutatótanács Klinikai Tudományok Központjának endokrinológus konzultánsa által ismertetett kutatásban 18 egészséges felnőtt étvágyát vizsgálták.
A kutatás során hol a reggeli elfogyasztása után 90 perccel, hol reggeli nélkül vizsgálták, mennyire éhesek a kísérleti alanyok. Az egyik kutatási napon a résztvevők fele placebót, másik fele ghrelin hormont kapott injekció formájában.
Ezt követően képeket mutattak alacsony és magas kalóriatartalmú ételekről: salátákról, zöldségekről, süteményekről, pizzáról. A kísérletben részt vevők billentyűzet segítségével jelezhették, hogy mennyire szívesen ennék meg a felkínált ételeket. Az eredmények azt mutatták, hogy a ghrelin hormont kapott vizsgálati alanyok közül jóval többen voksoltak magas kalóriatartalmú ételekre.
- A ghrelin hormon módosítja a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat. Ez különösen abban az esetben volt megfigyelhető, amikor teljes éhgyomorra végeztük a vizsgálatot - magyarázta dr. Tony Goldstone.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Fogyasztó tabletta készül?
Ez a kutatás jó alapja lehet egy étvágycsökkentő hatású tabletta kifejlesztésének. Bár a ghrelin nem tehető felelőssé az elhízásért, megnehezíti a fogyókúrát. A kutatók úgy látják, hogy egy olyan tabletta, amely csökkenti a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat, remekül kiegészítheti majd az alacsony kalóriatartalmú diétát. Ám ez még a jövő zenéje.