Az elsavasodás 5 tünete
A karcsúság ellensége
Az elsavasodás a modern civilizáció egyik legnagyobb veszélye: nem csak a karcsúság és fittség ellensége, hanem egészségedé is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Túlsavasodott világ

Napjaink ipari civilizációja, a felgyorsult emberi tevékenység hasonló pusztítást végez az élő bolygón és az ember szervezetében is. A Föld egészségét savas esők teszik tönkre, és az emberek közül is sokan elsavasodástól szenvednek. Úgy tűnik, a mikro- és a makrokozmosz tényleg elválaszthatatlan egymástól: ha megbetegszik a Föld, megbetegszik az ember is.

Egészséged és ellenállóképességed biztosítéka, hogy szervezetedben a genetikai programodnak megfelelően összhangban vannak a savas és a lúgos kémiai folyamatok, tehát a tested sav-bázis egyensúlya garantált. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a negatív környezeti hatások azonban felborítják ezt az összhangot, és a nemkívánatossá váló vegyi környezetben akadályozottá lesz immunrendszered működése is.

Az emberi szervezet eredetileg is hajlamos a savas irányba történő kimozdulásra. Maga az anyagcsere is savasodást eredményez, és csak az egészséges vagy az egészséget jobban akaró mikrokozmosz, vagyis tested vegykonyhája képes visszabillenteni a pH-értéket a kívánatos szintre, így elkerülni a tulajdonképpeni savasodást.

Az elsavasodás okai

A savasodást közvetlenül kiváltó okok közül meg kell említeni a túlzott fehérjebevitelt, mely inkább a jóléti országok polgárainál fordul elő. Természetesen ekkor nem a fehérje, hanem a túlzás, a kiegyensúlyozott táplálkozás felborítása, egyoldalúvá tétele okolható a savasodásért. Emellett savasít a szeszes italok túlzott fogyasztása, a nagymértékű cukorbevitel, de a finomított élelmiszerek és a hőkezelt gyümölcslevek fogyasztása is.

Ha sokat stresszelsz, gyomrod alapvetően hajlamos a túlzott savtermelésre, így a savas ételek bevitele csak fokozza a bajt, és szinte lehetetlenné teszi a szervezet savközömbösítését, a savfelhalmozódás megakadályozását.

Az említett mozgásszegény életmód is savasodáshoz vezethet, különösen, ha túl sokat eszel mellette. A tökéletes emésztéshez a nyugalmon kívül oxigénre is szükséged lenne, de a szennyezett városi levegőben ezt igencsak nehéz beszerezni.

Az elsavasodás tünetei

Az emberek és az élettér elsavasodásáért egyértelműen a meggondolatlan, szűk látókörű ipari és kereskedelmi tevékenység a felelős. A földi savas esők az ipar átalakításával, a bioenergiák és a katalizátorok − autó, meglévő gyárak − alkalmazásával, a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításával kiküszöbölhetők, azonban saját egészségedért neked kell tenned!

A sikeres gyógyulás alapfeltétele először is a tökéletes diagnózis. A legcélravezetőbb, ha hetente többször is lakmuszpapírral ellenőrzöd vizeleted vagy a nyál pH-értékét. A savas esők 6,5-es pH-értéke már savasságról árulkodik, az 5,6-es pH-érték pedig egyértelműen bizonyítja, hogy savas az anyagcseréd. A 7,5 feletti eredmény sem túl hízelgő, hiszen ekkor már túl lúgos a szervezeted.

Az elsavasodás külső jelei:

  • sárgás, petyhüdt bőr
  • kellemetlen szájszag
  • lepedékes nyelv
  • töredezett haj, köröm
  • ok nélküli fáradtság.

Védekezz! – A lúgosító diéta

A savasságot a bázisegyensúly helyreállításával, lúgosító diétával szüntetheted meg. Az étkezéseidből iktasd ki a kelt tésztákat, süteményeket, és lehetőség szerint a húst, a fehérlisztet, az ecetet, a cukrot és az állati zsiradékokat is.

Kerüld az olajban sütést, és a diéta idején lehetőleg ne használd a mikrót se. Viszont fogyassz bőségesen zöldségeket, nyers gyümölcsöket, kölest, szóját, zabkását és krumplit. Megfékezi a savasodást a savanyú káposzta leve és az író is. A tested energizálása érdekében fontos a könnyen emészthető fehérje bevitele is. A zöldségeket lehetőleg párold, és ha egy mód van rá, ne használj fűszert: hagyd, hogy szervezeted rátaláljon a természetes ízekre!

Nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, és hasznos lehet a szódabikarbóna-kúra is: az étkezések előtt igyál meg egy deci vízhez kevert csipetnyi szódabikarbónát. A túl sok savat mindemellett tornával, szaunázással, masszázzsal, valamint aktívabb, mozgalmasabb élettel is száműzheted szervezetedből, sőt, ha nem változtatsz életviteleden, legfeljebb csak átmenetileg gyógyulhatsz meg.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük