Havi extra 1,5 kilót éget el a szervezet, ha kókuszzsírral főzöl: így hat a zsíranyagcserére
Mutatjuk a kutatások által alátámasztott igazságot.

kokuszolaj1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kókuszolajat a világ legjobb fogyókúrás zsiradékának tartják, köszönhetően annak, hogy zsírsavak eolyan egyedi kombinációjából áll, melyek együttesen különleges hatást fejtenek ki az emberi anyagcserére.

Több kutatás is bizonyítja, hogy ha az étrendedben kókuszzsírra váltasz, azzal nemcsak általánosságban fogyhatsz, de az egészségre leginkább veszélyes hasi zsírrétegtől is megszabadulhatsz. Mutatjuk, hogyan működik ez pontosan!

Diéta kókuszzsírral

A kókuszzsír közepes lánchosszúságú triglicerideket - zsírsavakat - tartalmaz, melyek serkentőleg hatnak az anyagcserére. Más zsírok ezzel szemben nagy többségükben hosszabb láncsorozatokból állnak, így ezek eltérő módon kerülnek megemésztésre.

kokuszolaj2

A közepes lánchosszúságú molekulák a bélrendszerből egyenesen a májba jutnak, ahol vagy azonnal energiaként kerülnek felhasználásra, vagy ketontestek lesznek belőlük. Ebből adódóan a kókuszzsír molekulái rosszabb hatékonysággal tárolódnak el zsírként. Ezt az American Journal of Clinical Nutrition hasábjain bemutatott állatkísérletek is igazolták, melyek során patkányokat etettek túl hosszú és közepes lánchosszúságú zsírokkal. Azok az állatok, amelyek a közepest kapták, 20%-kal kevesebbet súly szedtek fel, és 23%-kal kisebb volt a testzsírjuk aránya.

A kókuszzsír thermogenikus hatású, ami azt jelenti, bevitelével nő a szervezet energiafelhasználása ahhoz képest, mint amennyit más ugyanilyen kalóriatartalmú étel emésztése igényelne. A svájci Genevai Egyetem kutatása szerint napi egy-két teáskanál - 15-30 gramm - kókuszolaj 5%-kal növelni a napi kalóriafelhasználást, ami egy 90 kilós, szinte egyáltalán nem aktív ember esetében a súly tartásához szükséges napi 2400 kalóriához 120 extra elégetett kalória. 

Éppen ezért hiába található számos olajhoz hasonlóan a kókuszzsírban is 100 milliliterenként 900 kalória, a hatásuk mégsem egészen ugyanaz.

A kókuszolaj emellett étvágycsökkentő hatású is, így gyakorlatilag fogyasztásával nagyon valószínű, hogy akkor is kevesebbet fogsz enni, ha erre nem törekszel tudatosan. Ez szintén a zsiradék felszívódásának módjával állhat összefüggésben. Az aberdeeni Rowett Kutatóintézet tanulmánya például azt mutatta ki, hogy az egészséges emberek körében a napi kókuszzsírfogyasztás azt eredményezte, hogy átlagosan 256 kalóriával kevesebbet vittek be.

Így pusztán a kókuszzsír beiktatásával a tanulmányok szerint körülbelül napi 376 kalóriával csökkentheted a fogyasztásodat, aminek hiánya 30 nap alatt másfél kiló zsírvesztést eredményezhet.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Kókuszolaj hasi hízás ellen

Egy, a Lipids magazinban megjelent kutatásban 40 nőnek 28 napon át kókusz- vagy szójaolajat adtak, és utasították őket arra, hogy törekedjenek a fogyásra, valamint sétáljanak naponta. Noha mindkét csoport nagyjából azonos mértékben egy-egy kilót fogyott, a kókuszzsírfogyasztók derékbősége csökkent, míg akik szójaolajat kaptak, azoké meglepő módon nőtt. Az első, kókuszolajat fogyasztó csoportnak a jó, HDL-koleszterin-szintje emelkedett, a szójaolajas csoportnak ez csökkent.

Egy malajziai sporttudományi vizsgálatban napi 30 gramm kókuszolaj más étrendi változtatás nélküli fogyasztása négy hét alatt arra vezetett, hogy a résztvevők 2,86 centivel lettek derékban karcsúbbak.

Ez különösen azért jó hír, mert a hasi hízás nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint ha a zsírréteg más testrészeken rakódna le.

Fogyókúrás szuperételek

Ezek a táplálékok kivételes mennyiségű vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, ezért szuperételekként is emlegetik őket. Mutatjuk, hogyan segítenek abban, hogy zsírégető üzemmódba álljon a szervezeted.

Így használd a kókuszzsírt

A zsír minden grammja 9 kalória, ez alól a kókuszolaj sem kivétel, tehát mértéktelenül ezt sem használhatod. Tartsd be továbbra is az étrended szabályait és utasításait a zsírokra vonatkozóan, ám cseréld azokat kókuszolajra, így plusz löketet adhatsz az anyagcserédnek.

A zsiradék szobahőmérsékleten sűrű, fehér masszává áll össze, ám melegítés hatására gyorsan olajszerűvé válik, éppen ezért nem szükséges többet vagy kevesebbet használnod belőle, mint más olajokból. Mivel íze nem túlzottan jellegzetes, minden ételhez használható.

Ha nem szeretnéd a mindennapokban, főzéshez használni, már azzal is sokat tehetsz a fogyás érdekében, ha naponta két kiskanálnyit, 30 grammot fogyasztasz belőle valamilyen formában. 

Ezt is szeretjük