Csak kevesen veszik észre Az utolsó vacsora rejtett üzenetét: szembetűnő, mégis elkerüli a figyelmet
Leonardo da Vinci jelentős munkája sok különleges titkot sorakoztat fel.

cov-uvacsora
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Leonardo da Vinci - talán nem túlzás ezt mondani - minden idők legtitokzatosabb művésze volt, hiszen több munkájában, így a Mona Lisában, a Salvator Mundi, azaz Üdvözítő, és Az utolsó vacsora címűn is rejtőzködő talányok egész sorát hagyta az utókorra.

Az utóbbi freskó 1494-98 között készült a Santa Maria delle Grazie-kolostorban, Milánóban, és azt a jelenetet ábrázolja, amikor Jézus a keresztre feszítése előtti napon kenyeret tört a tanítványai számára, és elmondta, hogy valaki el fogja őt árulni. A freskót szemlélő műelemzők fejében időről időre különös elméletek születnek meg, hiszen szinte minden ecsetvonása valamilyen szimbolikus jelentéssel bír. Ugyan a laikus ember számára nem feltétlenül szembetűnő, de számukra nem maradt észrevétlenül az a részlet sem, hogy Da Vinci nem festett fényt a szereplők feje köré, még Jézus feje köré sem. Ez olyannyira különös dolog, hogy aligha lehetett véletlen.

Da Vinci szimbolikájának nyomában

Azt, hogy miért nem festett fényt a szereplők feje köré, kétféle módon is magyarázzák. A feltételezett okot és még hét érdekességet mutatunk be a következő képeken.

Ezt is szeretjük