Pikniket szerveztek Tutanhamon sírja előtt: 10 ritkán látott felvétel a fáraói sír feltárásáról
Howard Carter 1922-ben jutott be a sírkamra belső üregébe.

GettyImages-52257297
beauty and style
Top olvasott cikkek

1922. november 4. meghatározó nap az archeológia történetében: Tutanhamon sírjának felfedezése. A feltárásról készült, ritkán látott képek különleges utazásra hívnak a történelemben.

A KV-62-es, azaz Királyok Völgye 62-es sírt Howard Carter a szerencse folytán találta meg hét év hiábavaló keresés után. Egyrészt korábban a völgyben tíz sírt (például a fáraó nagyanyja, Tiye nyughelyét) felfedező Theodore Davis talált néhány, a sírra utaló jelet más kamrákban. Másrészt Carter nem arra a helyre kapott ásatási engedélyt, ahol szeretett volna kutatni, így a véletlen a sírhoz vezette. Először néhány lépcsőfokra lettek figyelmesek, és hamar világossá vált, hogy ezek valószínűleg Tutanhamonhoz vezetnek.

A feltárásra 1923. február 17-én került sor, a legbelső szarkofágot 1925. október 28-án nyitották fel. A fáraót uralkodó létére kicsi sírba temették, melyet már az ókorban feltörtek, de azóta senki sem járt benne, ezért érintetlennek nevezték, feltárása pedig világszenzáció lett. A kutatás rengeteg érdeklődőt vonzott be, akik olykor sajnos elvetették a sulykot, például a sír szomszédságában piknikeztek. A feltárásról készült fotók közül egyik-másik ritkán látott kép éppen ezt örökíti meg. Ezenkívül a felnyitás mozzanatait, valamint a leletek eltávolítását is megőrizték korabeli, alig ismert fényképek, melyeket látván az ember úgy érezheti, szinte jelen volt.

Képek Tutanhamon sírjának feltárásáról

Miközben egy fáraói sír több ezer éves nyugalma tört meg, a piknikező emberek nyugodtan szürcsölgették teáikat. Néhány ritkán látott felvétel a feltárásról.

Ezt is szeretjük