Ez lehetett Szent Miklós végső, titkos nyughelye: megtalálták a sírját, ezt állítják a kutatók
Szent Miklós sírját fedezhették fel nemrég.

szt-miklos
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor bele sem gondolunk, hogy, amikor a gyerekek a Mikulást várják, kit is takar ez a kedves elnevezés, főleg, hogy itthon keveredik az orosz eredetű Télapóval. Szent Miklós volt, akinek a jótettei évezredeket átszelve eljutottak a modern idők emberéig, megalkotva a nagy szakállú, minden jóval megpakolt zsákot cipelő Mikulás képét.

Bár életének számos részlete ismeretes, beleértve születési helyét és idejét, valamint halála helyét és idejét is, a végső nyughelyének holléte talán csak most nyer bizonyosságot.

Megtalálták a sírját?

2017 októberében ugyanis - noha akadnak szkeptikusok - felmerült, hogy megtalálhatták Szent Miklós titkos, végső nyughelyét Törökországban, egy 520-ban épült templom alatt. A templom Antalya tartományban van, és Szent Miklós-templomnak nevezik. Egy 1700 éves, rejtett sír ottlétét CT-szkennerrel és radarral támasztották alá.

mozaikok

Nincs könnyű dolguk a régészeknek, hiszen a templom alatti sír nehezen hozzáférhető helyen rejtőzött.

- A feltárást nehezíti, hogy mozaikok vannak a sír felett, a templom padlóján, melyeket előbb óvatosan meg kell lazítanunk, majd elszállítanunk - nyilatkozta egy, a sír feltárásában részt vevő szakember.

Korábban azt hitték, a myrai püspökként elhunyt Szent Miklós testét a 11. században szerzetesek Olaszországba, Bariba vitték, egy szeldzsuk török támadástól féltve a maradványokat. Ott ereklyékre osztották a csontokat, és több országba is juttattak belőlük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elszállított maradványok talán egy ismeretlen pap csontjai lehettek, tévedés történhetett a török professzor, Yıldız Ötüken szerint:

- Úgy hisszük, Szent Miklós jó eséllyel akár ma is ott nyugszik sértetlenül a templom alatti sírban. Ha találunk maradványokat, akkor természetesen meg fogjuk vizsgálni, hogy bizonyosságot szerezzünk - nyilatkozta 2017 októberében.

Szent Miklós élete

Szent Miklós a 3. században, 270-ben, március 15-én született Patara faluban, tehetős család fiaként. Keresztény nevelést kapott, majd szülei halálával Isten szolgálatába akart szegődni, segíteni a rászorulókat. Mindeközben Myra püspöke is lett. 343-ban halt meg, december 6-án.

Szent Miklós eredeti nyughelye Myrában.
Szent Miklós eredeti nyughelye Myrában.

Vajon őt találták meg a török templom alatti, titkos sírban? Egyelőre nem derült ki. Akárhol nyugodjon is, Mikulás napján, felnőttként érdemes magára a szentre is visszaemlékezni, aki nemcsak a szegényeket ajándékozta meg, de legendás jótettei által a ma gyermekeinek is sok-sok örömet okoz.

Ezt is szeretjük