Közel 200 évesek ezek a fotók: hihetetlen, hogy fennmaradtak az utókornak
A dagerrotípia az első olyan képrögzítési eljárás volt, amit végül a gyakorlatban is alkalmaztak.

dagerrotípia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Romantikus pillanataiban az ember időnként belegondol, hogyan élhettek elődeink pár száz évvel ezelőtt. A jószerencsének köszönhetően azonban fennmaradt pár fényképes emlék, melyekkel legalább apró bepillantást nyerhet a régmúlt időkbe.

Persze manapság csak elő kell kapni a telefont a fotózáshoz, az 1800-as évek elején azonban ez elképzelhetetlen volt. Louis Daguerre francia feltaláló ezért kifejlesztette a dagerrotípia technológiáját, ami az első olyan képrögzítési eljárás volt, ami végül a gyakorlatban is megvalósulhatott.

Régi dagerrotípiák

A dagerrotípiával készült képek akár műkincsnek is vehetők, mivel azokat a mai értelemben nem lehetett sokszorosítani, bár a fotósok azért megpróbálták. Hogy ez miért volt lehetetlen? Mert eleinte a dagerrotip portrék elkészítése felért egy erőpróbával: a modelleknek vakító napfényben, teljesen mozdulatlanul kellett ülniük 15-30 percig. Feltalálásakor ugyanis ennyi ideig tartott az expozíciós idő, ami 1841-ben 25-90 másodpercre, 1842-ben 10–60 másodpercre csökkent. 

Az alanyok nyugodtan pisloghattak, hiszen a folyamat olyan hosszadalmas volt, hogy végeredményében nem számított. A dagerrotípiák készítése hasonlított a festők által készített miniatűrök elkészítéséhez. A fennmaradt, mintegy kétszáz éves emlékek között ugyanakkor nemcsak portrék, de tájképek és más érdekességek is akadnak.

Nyitókép forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük