Ma lesz a legszebb az augusztusi égbolt: hétfőn éjjel tetőzik a Perseidák meteorzápora
Augusztus 12-13-án érdemes felpillantani az éjszakai égboltra.

egbolt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik leghangulatosabb nyáresti program a hullócsillagnézés, és erre nyílik is alkalom, augusztus elejétől ugyanis már látható a Perseidák meteorraja. A látványos jelenség tetőzése augusztus 12-13-án éjjel várható, azaz ma éjjel.

Érdemes minél kevésbé fényszennyezett helyen az égre pillantani a késői, illetve éjjeli órákban, különösen éjféltájt.

A Perseidákról

A meteorrajról az első megfigyelések kínai csillagászoktól maradtak fenn időszámításunk szerint 36-ból. Japán és koreai tudósok ugyancsak megfigyelték a meteorrajt.

A 12. században egy időre feledésbe merült, újkori újrafelfedezője Adolphe Quetelet belga tudós volt. Ő jelölte meg a raj radiánsát is, azaz a pontot, amerről a meteorraj érkezik.

A Perseidák meteorraj nevét a Perszeusz csillagképről kapta, ugyanis radiánsa ennél a csillagképnél található. Perszeusz a görög mitológiából ismeretes. Ő volt az, aki megölte a három Gorgó (Pallasz Athéné haragjától sújtott, elcsúfított lányok, akiktől kővé dermedt, aki rájuk nézett) egyikét, és megmentette Andromédát (Kassziopeia és Képheusz etióp király lánya) a tengeri szörnytől. A Perseidákat egyébként más néven Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Lőrinc napja augusztus 10-én van. 

A meteorraj szemcséi a Föld légkörébe érve felizzanak, és elégnek. Noha a Perseidák meteorraj láthatósága épp akkor lesz a maximumon, mikor a Hold fénye is igen erős lesz, bizonyosan sikerül jó néhány hullócsillagot elcsípni a fényesebbek közül. Ne feledjük, a szokás szerint ilyenkor kívánni kell valamit, de csak magunkban. Különben, mint mondják, nem teljesül.

Útmutató nyári csillagnézéshez

A következő cikkben elmagyarázzuk, hol találhatók egyes csillagképek a nyári égbolton.

Ezt is szeretjük