Csak a levegőből látszik a 6 ezer éves, hatalmas alakzat: mi lehetett egykor az Óriások kereke?
Sok kérdést felvet az Óriások kereke Szíriában.

a
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rujm el-Hiri, azaz arabul a vad macska kőkupaca, vagy ahogy a világ ismeri, héber nevén Gilgal Refaim, az Óriások kereke évezredeken át észrevétlenül maradt az emberiség számára. Nagy kiterjedése miatt ugyanis alakzata csak a levegőből nézve rajzolódik ki, repülőgép híján pedig senki nem vette észre.

Szerencsére napjainkra világossá vált, hogy Szíriában, a Golán-fennsík területén egy rendkívüli érték fekszik, és nem csupán értelmetlenül szétszórt kövek. De vajon ki és miért alkotta meg?

Misztikus alkotás

Nevét a bibliai történet alapján kapta, melyben óriások versenyeznek. Radiokarbonos kormeghatározás nem végezhető a kőkörön, de a szakértők szerint mintegy 5 ezer éve, időszámításunk előtt 3 ezer és 2700 közt létesítették, a feltételezések szerint minimum 25 ezer nap alatt. A kőkörök a mai Szíria, illetve Izrael területén találhatók. Vitatott hovatartozású részen, a Golán-fennsíkon terül el. A kora bronzkor második szakaszában építették, így körülbelül egyidős a Stonehenge-dzsel.

Az Óriások kereke 40 ezer tonnányi bazaltból készült, körülbelül 5 koncentrikus körben, vastag falai körülbelül 3 méter magasak. Közepén 5-6 méter magas, 20-25 méter átmérőjű kőhalom található. Nem lehet egyértelműen tudni, mi lehetett a szerepe: a mai napig tisztázatlan okból, ismeretlen céllal létesült a körkörös alkotás.

Az egyik feltételezés szerint ékszereket, egy másik szerint fegyvereket tárolhattak benne, de az is felmerült, hogy temetkezési hely lehetett a kör közepén magasló kőhalom. A befalazott kamrák feltárásakor semmi sem került elő, ahogyan emberi maradványok sem.

Ez némiképp csökkenti a temetkezési hely elméletének valószínűségét, gondolhatnánk, de a Nebraskai Egyetem professzora, Dr. Rami Arav szerint akkoriban a temetkezés része lehetett a maradványok későbbi kiásása is, a csontokat pedig speciális dobozokba helyezték át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokkal valószínűbb, amit a Stonehenge-ről is mondanak. Uri Berger, a megalitikus sírok izraeli szakértője szerint az elgondolás szerint a kőkörök naptárként funkcionálhattak.

Bármi is volt, a kőkörök rendkívül különlegesek. Nemcsak misztikusságuk miatt, hanem mert több ezer éve élt emberek elképesztő együttműködésének eredménye. Körülbelül 68 éven át építették az Óriások kerekét, ami az építmény fontosságát tükrözi: de vajon mi lehetett ez a fontos szerep? Idővel talán ez is egyértelművé válik az archeológusok számára.

A világ legöregebb temploma

A Göbekli Tepe 12 ezer éves romjainak vésései kutatók sokaságát tartják lázban.

Ezt is szeretjük