Meddőség, rák, gyulladások
A női betegségek lelki háttere
A lelki fájdalmak testi szinten hívják fel magukra a figyelmet. A női daganatok hátterében a megbántottság áll.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármiről is legyen szó, a lényeg, hogy a lelki problémák abban az esetben fizikalizálódnak, azaz jelennek meg testi tünetekként, ha a bajokat nem sikerült megoldani, és hosszú távon vagy időről időre visszatérően nehézséget okoznak, nyomasztanak.

Puccs után hatalomátvétel

A daganat keletkezése általánosságban a sejtek „lázadását” szimbolizálja, amikor azok kikerülnek a központi irányítás alól, és a szervezet ezt nem képes kontrollálni.

A folyamat „puccshelyzet”-hez hasonlít, amikor is a probléma kezd elhatalmasodni, és az embert folyamatosan fenyegeti. Kiharcolja magának, hogy foglalkozzanak vele, és az érintettet letéríti központi gondolati síkjáról.
A daganatos sejtek önálló életre kelnek, és amennyiben nem sikerül megoldani a kiváltó okot, elburjánozhatnak, legrosszabb esetben átvehetik a hatalmat akár az egész szervezet felett. A probléma súlyossága a lelki fájdalommal arányosan komolyodik, tehát az elváltozás mérete, típusa – ciszta, myoma, jó- vagy rosszindulatú daganat –, komplikáltsága ennek függvényében alakul ki.

Elmeszesedett problémák

A mell lágy szöveteiben keletkezett kemény becsomósodások jelzik a felszín alatti sérelmeket.
Gyakran tapasztalható, hogy a nehézségek megoldása, kibeszélése és az ezzel járó megkönnyebbülés következtében a kialakult elváltozás elmeszesedik – szimbolizálva, hogy a probléma idejétmúlttá vált –, megszűnik a vérellátása, és nem okoz több gondot.
Ezeket az elváltozásokat gyakran már csak utólagos mammográfiai vagy ultrahangos vizsgálaton lehet észrevenni.

Kígyót melenget a keblén

A pszichoszomatika szerint a női daganatok kialakulása elsősorban a megbántottság, a sértettség állandósult vagy visszatérő érzésével van összefüggésben. Az pedig, hogy az elváltozás az emlőben vagy a medencetájéki női szervek melyikében alakul ki, attól függ, hogy milyen típusú sérelem éri az illetőt.
A női mell elsősorban az anyai táplálás képességének és a nőiességen belül az érzékiség szimbóluma. Ezért aztán megbetegedése többnyire a gyermekkel – akit szoptatsz –, a szülővel – akinek az emlőin felnőttél – vagy a társaddal – akivel az érzékiséget megélheted –, illetve a rajtuk keresztül elszenvedett vélt vagy valós lelki fájdalommal lehet összefüggésben.

Tünetek és okok

  • A mellben elváltozást idézhet elő például, ha tudat alatt teherként éled meg az anyaságot, vagy túlságosan megvisel, amikor a gyermeked kirepül otthonról, illetve házasságot köt, és saját családot alapít.
  • Ugyanilyen problémát okozhat egy folyamatosan fennálló, megoldhatatlannak tűnő nehézség – ami lehet akár betegség vagy kapcsolati gond – valamelyik szülővel.
  • Hasonló helyzetet teremthet az is, ha egy nőt a partnere részéről konkrét sérelem ér a mellével kapcsolatban. Például ha a férj gyakran hangoztatja, hogy a nagymellű nőket szereti, az illetőnek pedig kicsi a melle...
  • Az önvád is eredményezhet bonyodalmakat, például olyan esetben, ha a nő nem tudja elfogadni, hogy a menopausa következtében megereszkednek a mellei, és ezért képes ostorozni, adott esetben megbetegíteni magát.

Jó, ha tudod!
Ha a kebleden dédelgetsz egy problémát, és azt nem sikerül megoldanod, szimbolikusan kifejezve „kígyót melengetsz a kebleden”, ami előbb-utóbb meg is marhat! Minden olyan probléma, amit túlságosan mellre szívsz, általában mell körüli betegségekben – emlő, tüdő, szív – mutatkozik meg.

Herpesz a nemi szerven és egyéb problémák

A nemi herpesz szexuális érintkezés során fertőző vírus. A pszichoszomatika szerint megjelenésének lelki oka általában a párkapcsolatban megélt bűntudattal, szégyenérzettel van összefüggésben, amit legtöbb esetben a hűtlenség érzése okoz.
A nemi herpesz megjelenése kapcsolatban lehet a daganatokkal is, abban az esetben, ha valaki nem tudja megbeszélni partnerével, hogy nem elégedett a szexuális életével, ehelyett „kitekinget” a kapcsolatból. A probléma megoldása elsősorban az őszinte kommunikáció!A kismedencei női nemi szervek elsősorban az anyaság, a nőiesség, a szexuális örömök szimbólumai. Az itt jelentkező elváltozások kialakulásának lelki oka – a mellhez hasonlóan – az érintett életterületeken keletkezett pszichés sérülésekben kereshető. Aki például nem élvezi a szexuális együttléteket, de erről nem mer elég nyíltan beszélni, vagy e téren megaláztatás, visszautasítás éri, annál kialakulhatnak nőgyógyászati problémák, daganatok is.
A különféle nőgyógyászati betegségek egyébként – hangsúlyozni kell, hogy nem tudatosan! – „nagyon jó” lehetőséget adnak az érintett számára, hogy az esetlegesen nem kívánt partnerét időszakosan távol tarthassa magától. Ez a helyzet a különféle fertőzések – melyek korlátozzák a szexuális együttléteket – esetében is fennáll!
Amikor egy nő nem tud teherbe esni, vagy elveszíti gyermekét – utóbbi érzés jelentkezhet válás esetén is, amikor a másik félnél marad a gyerek –, előfordulhat, hogy a szervezet létrehoz a méhében valamit – cisztát, myomát, daganatot –, szimbolizálva méhe gyümölcsét, mely ilyen helyzetekben bizony keserű.

Jegyezd meg!
Bármilyen elváltozás alakul ki a nemi szervek tájékán, az felhívja az adott területre a figyelmet, arra, hogy foglalkozni kell vele, illetve azzal a pszichés problémával, ami a betegség kialakulásával összefüggésben van!

Változtatni nehéz, de kell!

Amikor egy daganatos betegség felüti a fejét, nehéz elhinni, hogy egyfajta „baráti figyelmeztetésről” van szó, melyre ha kellőképpen odafigyelsz, pontosan megtudhatod, min kell változtatnod az életedben.
A változtatás nem könnyű feladat, hiszen gyakran már beismerni is nehéz a lelki fájdalmakat, nemhogy másokkal, adott esetben az érintett felekkel beszélni azokról. Sokszor büszkeségből – hogy úgy tűnjön, erősek vagyunk –, máskor félelemből fojtjuk el érzelmeinket, sérüléseinket.

A nehézségekkel való szembenézésben, majd azok feldolgozásában a környezetedben élők szeretetén és nyitottságán kívül sokat segíthetnek a különféle pszichológiai módszerek: a pszichodráma, melyben eljátszhatod, a tánc- és zeneterápia, melyben kimozoghatod, a dobolás és az önfeledt éneklés, melynek során, ha úgy tetszik, kiordíthatod a fájdalmaidat, és felszabadulhatsz, ami elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a gyógyulás útjára lépj.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin szeptemberi számát. Ízelítő a tartalomból:

Éltető krízis
Ájurvéda – ősszel is
Homeopátia iskolásoknak
Izomlazító herbák
Nyár végi gyógynövények
Vegetárius házasok
Táncot a szellemnek?
Körmünk és hajunk üzenetei

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. szeptember »

Ezt is szeretjük