Így áramlik a testben a jin és a jang energia: érdemes feltérképezni a meridiánokat
Egészségügyi problémák enyhítésében segíthetnek.

nagykep?cikkid=169219&kep=test-meridianjai-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kína ősi világnézete olyan törvényeken alapult, amelyek a természet, a világegyetem és az emberi test felett egyaránt uralkodtak. Felfogása szerint az egész teremtés két, egymást kiegészítő elemi erőből, jinből és jangból áll. Az élet minden megjelenési formája e két ellentétes elv feszültségében létezik.

A jin sűrítő, és lényege szerint sötét, hideg, nőies, befogadó. A jang feloldó, és lényege szerint világos, meleg, férfias és kiáradó. A csi vagy életerő az ellentétek vagy pólusok között áramló szubtilis elektromosság.

A test meridiánjai

A hét főcsakrán kívül 12 fénypályát vagy meridiánt ismerünk, amelyek útját a kínai orvostan már az ókorban feljegyezte. Ezek gondoskodnak áramlásban lévő rendszerként a csi elosztásáról a fejtől a lábig, a lábtól a mellkasig és így tovább, a karoktól az ujjakig és az ujjaktól a fejig keringetve az életenergiát.

A csakrák vonják a testbe a kozmikus fényt, majd az energiavezetékek osztják el a test minden sejtje és szerve között. A test jobb és bal oldalát párhuzamosan egyidejűleg hat jin- és jang-vezeték szeli át. A lábtól a mellkasig és a karokon keresztül az ujjhegyekig nőies jin, az ujjhegyektől a fejig és fejtől a lábig pedig férfias jang energia áramlik.

 1. vékonybél
 2. hármas melegítő
 3. vastagbél
 4. gyomor
 5. máj
 6. lép
 7. vese
 8. szív
 9. kormányzó vezeték
 10. tüdő
 11. hólyag
 12. epehólyag

Zavar az áramlásban

Az eleven áramlást semmi nem zavarhatja meg. Ha a fénypályák zárlatosak, eltömődtek, bizonyos testtájak túl sok, míg mások túl kevés energiát kapnak. Az ilyen diszharmóniára a test és a lélek egyaránt kellemetlen közérzettel vagy fájdalommal reagál.

Az energiarendszer áralmását tartósan befolyásolják a lelki okok - gondolatok, érzések, düh, harag, gond, aggodalom, szomorúság, mélabú, félelem, öröm - és külső okok - embertársainkkal felmerülő nézeteltérésekből adódnak, elektromágneses sugárzást kibocsátó készülékekből, környezetből.

Fényút-kezelés

A fényút-kezelés igen hatékony módszer az ilyen zárlatok feloldására. Gyengéd érintéssel jótékonyan serkenti és harmonizálja az életerőt. Az ember részesíthet fényút-kezelésben másokat, és megszabadíthatja a zárlatoktól saját fénypályáit.

A szöveget Thrudi Thali - Fényút-terápia című könyvéből idéztük.Kiadja a Bioenergetic kiadó.
A könyv ára 1800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
 

Illusztráció forrása: The Association for Meridian & Energy Therapies - www.theamt.com

Ezt is szeretjük