Ő volt a nő, aki nyulakat szült: Mary Toft azt állította, egy tapsifüles ejtette teherbe

Nem állított mást, mint hogy egy nyúl ejtette teherbe.

Cunicularii or The Wise Men of Godliman in Consultation
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem tudnánk, hogy ez a történet egy valóban élt nőről szól, azt gondolnánk, hogy ez csakis egy különös, groteszk elemekkel tűzdelt mese lehet.

Valóságalapja, persze, alaposan megkérdőjelezhető, sőt. Mindenesetre érdemes megismerni Mary Toft történetét, aki állítása szerint egy nyúltól esett teherbe.

Mary Toft, aki nyulakat szült

Az élénk fantáziával megáldott angol hölgy 1701 körül született, és 1763-ig élt Godalmingban, Surrey államban. 25 éves volt, amikor kezdetét vette a különös történet. Ekkor 1726-ot írtak.

Szeptember 27. volt, amikor Toft az anyósa és a szomszédja segítsége mellett vajúdni kezdett. Bár a szülés normálisan zajlott, a született baba mégis furcsa volt első ránézésre: úgy tűnt, mintha Toft nem embert hozott volna a világra. Egyre bizonyosabbá vált, hogy a nő egy macskát szült, és ez az alkalom nem az utolsó furcsa szülése volt.

A család némi tétovázás után úgy döntött, hogy inkább szülészorvoshoz fordul, mint állatorvoshoz. Másnap, amikor John Howard megérkezett, a család odaadta neki a macskát, valamint egy sor más állati részt is, amelyek állítólag ugyancsak az éjszaka folyamán távoztak Toft méhéből. Az orvos érthető módon értetlenül állt az eset előtt. Pontosan feljegyezte, állítólag miket szült a hölgy - a macskán túl állati lábakat, egy nyúlfejet, valamint kilenc kölyöknyulat hozott a világra, mely mind elpusztult.

A következő hónapban az orvos megfigyelte őt és tájékoztatta a helyi tudósokat, orvosokat is a furcsaságról, sőt még Anglia királyának is jelezte a történteket. Míg az orvosi társaság megérkezésére várt, Howard tartósította a nőből származó dolgokat, egyet pedig a királynak is elszállítottak.

Az eset híre egyre inkább terjedt. A kor emberei számára ez a dolog elképesztően izgalmasnak hatott, és az érkező orvosi társaság is árgus szemekkel figyelte az eseményeket. A király küldötte csapat november 15-én érkezett meg. Éppen időben, hogy szemtanúja legyen, amint Toft egy újabb élettelen nyulat szül. Meg is vizsgálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

A király egyik orvosa, Nathaniel St. André svájci sebész és anatómus meg volt győződve arról, hogy a szülések természetfeletti eredetűek voltak. Mintákat vitt vissza a királynak és a walesi hercegnek, hogy megmutassa nekik a bizonyítékokat. A dologban érdekes részlet volt, hogy néhány nyúl újszülöttnek tűnt, mások azonban legalább három hónaposnak.

Amikor a király egy jobb szakembert, Cyriacus Ahlerst küldte, ő alaposabban megvizsgálta, felboncolta az egyik nyulat és kétséget ébresztő dolgot fedezett fel: megállapította, hogy kukorica és szalma nyomai vannak benne. A nyulat tehát vagy a nő hüvelyébe helyezték, miután egy nagy adag takarmányt evett, vagy Toft méhében egy egész farm működik.

Nyúl ejtette teherbe?

Toft megpróbálta magyarázni a természetfelettinek ható szüléseket. Azt állította, egy nyúl ejtette teherbe. Az állatot a mezőn látta meg, és nagyon meglepődött rajta. Abban az időben az emberek azt hitték, hogy az anyák gondolatai és érzései hatással lehetnek utódaik megjelenésére és fejlődésére az anyaméhben.

A mese azonban hiábavaló volt. Hamarosan kiderült a valóság: ő és férje azért vásároltak húst, hogy benyomják a nő hüvelyébe, és elhitessék másokkal a lehetetlen történetet.

Toft néhány hónapra börtönbe került, mielőtt visszatért az addigi életébe. Eközben a sajtó könyörtelenül gúnyolta az orvosi hivatást, amiért ennyire könnyen becsaphatóak voltak. Nathaniel St. André minden páciensét elveszítette, és szegénységben halt meg. Megtanulta a leckét, hogy az utolsó dolog, amire vágynak egy orvostól, az, ha egy újságban kijelenti, hogy emberi nők szülhetnek nyuszikat is.

Középkori boszorkánykönyvek

Egy chicagói könyvtár három olyan könyvvel is büszkélkedhet, melyeket nem lehet kivenni, de olvasni engedik.

Ezt is szeretjük