Hogyan taníthatók a macskák? 8 fontos tudnivaló, ha gazdiként elkezdenéd
Nem csak a kutyák, a macskák is taníthatók, ám nem mindegy, hogyan csinálja a gazdi.

cica
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha háziállatok tanításáról van szó, rendszerint mindenki a kutyák tanítására gondol. Pedig tanítani macskákat is lehet, nem csak kutyákat lehetséges. Még akkor sem, ha egészen más természetű állatról van szó.

A kulcs talán épp ennek az észrevételében rejlik. Nem jó, ha valaki úgy próbálkozik a macskája tanításával, mintha egy kutyával állna szemben. Fontos az állat saját igényeihez alkalmazkodni mind macskaként, mind önálló személyiségként is, akit természetesen a gazdi ismer legjobban.

Hogyan lehet tanítani a cicákat?

A cicák tanításában, ahogy a szakértő, Anna Webb a Petplan oldalán magyarázta, a klikkeléses-jutalomfalatos módszer a válhat be. A klikkelő egy apró eszköz, melyet a gazdi a tenyerében foghat. Akinek nincs ilyen, az egy hangosan kattanó tollat is használhat.

Valahányszor a cica azt teszi, amit a gazdi kér, kísérje egy klikkelés és egy jutalomfalat. Az állat egy idő után megtanulja, hogy a klikkelés és a jutalomfalat összefügg, és mit kell tennie érte.

WebMD szerint a klikkeléses tanítás azért válhat be, mert a macska is, mint az ember is, ismétléssel tanul. Minél többször lejátszódik a kör, annál jobban elmélyül a cicában a tudás. Ehhez azonban fontos, hogy hajszálpontosan abban a pillanatban klikkeljen a gazdi, amikor a cica az elvárt dolgot csinálja. A macskában ugyanis ki fog alakulni az asszociáció egyik dologról a másikra. Ha nem a megfelelő pillanatokban vagy túl sokszor klikkel a gazdi, a macskának nem lesz egyértelmű, hogy mit várnak tőle.

Mi fontos még a macskák tanításában? 8 dolog

A Hillspet oldala szerint van néhány fontos dolog, amit a macskatanítás kapcsán fontos észben tartani.

Egyik állatot sem jó erőnek erejével tanítani. A folyamat sokkal eredményesebb és élményekben gazdagabb lehet, ha az állat is láthatóan élvezi a tanulást, nem csak a gazdi erőlteti azt, rendre összeszidva az állatot, ha nem fogad szót. A macskák tanításában személyiségükből eredően talán még fontosabb, hogy a gazdi felismerje, és tiszteletben tartsa, hogy kedvencének éppen van-e kedve tanulni. Eredendően igénylik a függetlenséget, a szabadságot, amit érdemes szem előtt tartani.

Jó, ha a gazdi előre meghatározza, miket szeretne tanítani a cicának. Lehet tanítani a macskaalom használatára, de lehet tanítani akár arra is, hogy egy bizonyos kézmozdulatra odamenjen, vagy épp egy helyben maradjon. Bármi is a gazdi elképzelése, végig kell gondolni, a tanítani kívánt dolgok közül melyik a legkönnyebb, melyik a legnehezebb, és így felállítani egy nehézségében növekvő sorrendet. A listát nap nap után, egyfajta tantervként követni érdemes, hogy a tanítás fokozatos legyen. Nem érdemes a legnehezebb feladatokkal kezdeni, hiszen úgy aligha várható sikerélmény: az iskolában is előbb tanítják a gyerekeknek a betűk írását, mint a mondatelemzést.

Érdemes szem előtt tartani a macska korát. Minél fiatalabb a cica, annál könnyebben lehet tanítható bizonyos dolgokra, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy felnőtt korúnak számító macskáknak bármilyen nehézsége nyílik tanulás közben. A gazdi hozzáállásán, a tanítás módján, időzítésén sok múlhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cicaórák mindig legyenek rövidek és természetesek. A macska nem tud annyi ideig figyelni, mint egy ember. Hogy mikor mennyi ideig tud, azt befolyásolja akár az aktuális hangulata, vagy épp jóllakottsága is. Gazdiként érdemes figyelni az állat viselkedését: a cica akkor fáradt el, ha már nem mutat érdeklődést, vagy menni akar. Ilyenkor érdemes inkább a következő nap folytatni a tanítást.

Ami a körülményeket illeti, az teremtheti a legjobb atmoszférát a tanuláshoz, ha nincs külön erre teremtett atmoszféra. A macska szokott környezete ideális lehet a tanulásra. A plusz zajokat, mint a tévé vagy rádió, mindenesetre érdemes kiiktatni. Történjen ott a tanítás, ahol a cicának épp kedve van lenni. 

A gazdi bevonhat másokat is a tanításba. Ha egy családi vagy lakótársak cicájáról van szó, ez különösen fontos, hiszen a macskának minden körülötte élő emberrel építenie kell kapcsolatát és kommunikációját.

A tanulásban a dicséret éppúgy aranyat ér, ahogy az emberek esetében is motiváló erőként hat. A jutifalatok szintén elengedhetetlenek a tanításban. A pofon, a szidás és egyéb agresszív eszközök azonban nem jöhetnek szóba sem tanítás, sem fegyelmezés közben.

A gazdinak fontos mindig maximális türelmet tanúsítania a cica felé. Ha sokadszorra sem sikerül elsajátítania, amit tanul, akkor további időt érdemes szánni rá. Nem fog minden egyforma gyorsasággal menni, és talán lesz olyan is, ami sosem sikerül. A fő, hogy a macska és a gazdi minőségi időt töltenek együtt, és a tanítás közben a macska maximális figyelmet kap a gazditól. Ez már önmagában is rendkívüli erővel bír a cica-gazdi kommunikáció jobbá tételében.

Macskafekhelyek hideg időre

A megfelelő fekhely kialakítása nagyon fontos a macska kényelme érdekében: hidegebb időben ilyen praktikus, fűtött cicakuckó alakítható ki.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük