Íme, a világ legértékesebb könyve, mely Bill Gates tulajdona: a Leicester-kódex Da Vinci jegyzeteit tartalmazza
Da Vinci kódexében tudományának, fontos elméleteinek oroszlánrészét lehet megtalálni.

GettyImages-635753201
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Leonardo da Vinci neve senki számára sem ismeretlen. A 15-16. századi reneszánsz zseni a világtörténelem legsokoldalúbb tudósa, polihisztora volt, aki a festészetben, a mérnöki tudományban, az építészetben, a természettudományban és a szobrászatban is nagyot alkotott.

Tudományos munkáit részletes jegyzetekben foglalta össze. Ezek jó részét a Leicester-kódex foglalja magában, mely a világ legértékesebb könyve. Korábbi tulajdonosáról, Thomas Coke-ról, Leicester grófjáról kapta a nevét, aki 1719-ben vásárolta azt meg. Egykor Hammer-kódexnek is hívták, később ugyanis, 1980-ban Armand Hammer műgyűjtő kezébe került. Napjainkban Bill Gates tudhatja magáénak. 30,8 millió dollárért, átszámolva mintegy 9 milliárd 861 millió forintért vásárolta meg magának a New York-i Christie's árverésén 1994-ben.

A Leicester-kódex

A bőrkötéses, kéziratos kódex 36 29x22 centiméteres oldalból, 18 ívből tevődik össze. Tartalmában nem összefüggő, hanem több elméletet is tárgyal a csillagászat, a víz, a sziklák és fosszíliák, valamint a fény témakörében. A kéziratos, Da Vinci szokásához híven tükörírásos kódexben számos rajz is található a polihisztortól. A következő képek segítségével nézz bele a zseni jegyzeteibe!

Ezt is szeretjük