Miért harcoltak csigákkal a középkori lovagok? 8 furcsaság a kor rajzain, és a magyarázat
Érdemes alaposabban is megnézni a középkori rajzokat: egyik-másik különös részleteket rejt.

covkep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A reneszánsz művészet virágzó, a klasszicista emelkedett, a középkori pedig, mi tagadás, több szempontból is kilóg a sorból.

Ami a festést és rajzolást illeti, szemben a többi időszakkal, a középkorban nem különösebben törekedtek arra, hogy a képek szépek legyenek. Akkoriban az ábrázolásoknak sokkal inkább az volt a feladatuk, hogy valamilyen üzenetet közvetítsenek: rendszerint szimbólumként kerültek a papírra, és az is előfordult, hogy mindössze a humor vezérelte a rajzolókat. Mindenesetre váratlan, meglehetősen furcsa képek egész sora maradt fenn a középkorból. Érdemes alaposabban megfigyelni a részleteket, a sok-sok rajzot, melyeken hős lovagok harcolnak csigákkal, nyulak vágnak kupán másokat, vagy épp meztelen nők lovagolják meg Arisztotelész hátát.

8 furcsaság a középkori rajzokon

A jeleneteket olykor nagyobb alkotásokon jelenítették meg, de legtöbbször egyszerű szerzetesek csinálták, mintegy díszítésként, a könyvek margójára. Kétségtelen, hogy a készítőknek volt fantáziája, szellemesek és még okosak is voltak, hiszen birtokában voltak megannyi szimbólum értelmezésének, és nagyszerűen kombinálták is azokat. Nyolc érdekességet mutatunk be, ami gyakran előfordult a középkori rajzokon: az egyik legkomikusabbnak ható, de jelentőségteljes, visszatérő jelenet a csigával harcoló lovag volt.

Ezt is szeretjük