Hitler, a kokainfüggő minden reggel injekciókkal indított: ma már illegális szereket kapott orvosától
A Führer ma már tiltott szereket kapott az orvosától.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Adolf Hitler a legkegyetlenebb, leghirhedtebb, legalávalóbb történelmi alakok közé tartozik, aki náci vezetőként több millió ember halálát és a második világháború kitörését is okozta.

Embertelen tettei miatt a legtöbb ember úgy hiszi, nem volt teljesen épelméjű. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Führer kokainfüggő volt, és nyolcvan különböző szer hatása alatt irányította a Szovjet-Oroszország elleni inváziót, valamint rendelte el ártatlan milliók haláltáborba hurcolását.

Hitler, a kokainfüggő

Hitler nem a hagyományos értelemben vett drogfüggő volt, ő ugyanis nem saját magát lőtte be, hanem másvalaki, pontosabban a saját orvosa tette ezt meg helyette. Erősen elhízott, fanyar lehelettel és taszító testszaggal küzdő orvosát Theodor Morellnek hívták. Egy berghofi partin ismerte meg.

Theodor Morell.
Theodor Morell.

Hitler napi injekcióit nem sokkal reggeli után kapta meg. Mindennap, miután befejezte a zabpehely- és lenmagolajos tálját, Hitler tüstént magához parancsolta Morellt, aki felgyűrte páciense ruhájának ujját, és befecskendezte neki speciális injekciókoktélját. Ez tulajdonképpen egy kábítószerkoktél volt, ugyanis alkotóelemei közül ma már többet is veszélyesnek, függőséget okozónak és illegálisnak tartanak szerte a világon. Amfetaminokat, barbiturátokat és opiátokat kapott, így nem csoda, hogy Hitler belső köréből többen is azt feltételezték, vajon nem akarta-e megölni a Führert. Theodor Morell azonban nem úgy viselkedett, mint aki ilyesmit tervez. Odaadó volt hozzá, és biztosította Hitlert, hogy csodaszerei segítségével a problémáját meg tudják gyógyítani.

Hitler nem ok nélkül kapott injekciókat. Gyomorgörcsök, hasmenés és krónikus puffadás kínozta. Állítólag minden étkezés után sebtében el kellett hagynia az asztalt, hogy megszabaduljon hatalmas mennyiségű szelétől. Rendhagyó étrendje tovább rontotta a helyzetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miután a sonkaevést egy emberi holttest elfogyasztásához hasonlította, elhagyta a húst az étrendjéből, ám ez a vegetáriánus étrend még nem is lett volna kockázatos. Ő azonban más változtatásokat is eszközölt: nagy mennyiségű vizes zöldséget evett pürésítve, illetve péppé zúzva. Dr. Morell, mint egy kíváncsi kutató, végignézte, hogy a Führer elfogyasztotta furcsa ételeit, majd megvizsgálta a következményeket, és feljegyzéseket készített róla. A székrekedés és a hatalmas puffadás olyan mértékű volt, amellyel korábban ritkán találkoztam - írta.

Lefelé a drogcsúszdán

Hitler először kis fekete tablettákat kapott szeleire, a Dr. Küster's Anti-Gas pillst. Ebből naponta 16 darabot vett be, és ezek hatottak is. Azt azonban a Führer feltételezhetően nem tudta a pirulákról, hogy azok sztrichnint tartalmaznak, mely egy figyelemkiesést és sápadt bőrt okozó anyag. Morell egy másik tablettát is adott neki, a Mutaflor nevű hidrolizált E. coli baktériumot. Hitler rendkívül elégedett volt az orvos munkájával, így meghívta őt a náci elit belső körébe. Valószínűleg azért is tett így, mert ezáltal Morell mindig kéznél volt, ha szüksége volt rá.

GettyImages-515218548
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

A gyomorgörcsökön túl Hitlert reggeli rosszkedv is kínozta. Ennek enyhítésére Morell egy igen rejtélyes vizes folyadékot fecskendezett be neki a Führernek. Aranyfóliás csomagokban tartott porból főzte ki, de soha nem árulta el, hogy pontosan mit tartalmaz a Vitamultin nevű gyógyszer. Az azonban jól látszott, hogy hat, mivel minden alkalommal, amikor Hitler megkapta, néhány percen belül felkelt a kanapéról, és tele volt lendülettel. A Vitamultin valós tartalmára csak akkor derült fény, amikor Ernst-Günther Schenck, az SS orvosa gyanakodni kezdett Morellre, és magához vett egyet az orvos aranyfóliás csomagjaiból. Laboratóriumi vizsgálat során kiderült, hogy a szer hatóanyaga az amfetamin volt.

Hitlert érdekes módon egyáltalán nem érdekelte, mit kapott, mindaddig, amíg az injekciók és tabletták hatottak. Csakhogy az erősen addiktív szerek hamarosan durva függőséget okoztak nála. Ekkor Hitler az orvos kezébe adta minden orvosi problémáját, aminek pedig már katasztrofális, hosszú távú következményei lettek.

Morell nyolcvan különféle szerrel pumpálta Hitlert, köztük tesztoszteronnal, opiátokkal, nyugtatókkal, hashajtókkal, de barbiturátokat, morfiumot, ajzószerként bikaspermát és probiotikumokat is beadott neki. Mind közül a legmeglepőbb drog, amit a doktor felírt, a kokain volt.

A kokaint az 1930-as években Németországban olykor használták megbetegedések kezelésére, ám mindig csak alacsony dózisban és kevesebb, mint 1%-os koncentrációban.

GettyImages-615317216
Fotó: Historical / Getty Images Hungary

Morell szemcseppben adta Hitlernek a kokaint, és nem is kis dózisban. Tudta, hogy Hitler jobban akarja érezni magát a szertől, ezért tízszer annyi kokaint adagolt a cseppekbe. Ez már egy olyan mennyiség volt, ami Hitler pszichotikus viselkedéséhez vezetett. A Führer ugyanakkor rendkívül hatásosnak találta a kokaint, és Morell jegyzetei valamint más orvosi dokumentumok alapján hamarosan elkezdett „vágyni” a gyógyszer után. Ez a súlyos függőség egyértelmű jele volt. Ekkor a szemcseppek használata mellett már porított kokaint is szippantott, orrmellékürege megtisztítására, valamint azért, hogy megnyugtassa a torkát.

A szerek hosszú távú hatása

Hitler viselkedése a szerek miatt egyre ingadozóbb lett. Sokszor voltak kitörései, hisztérikus rohamai. Az egyik ilyen jelentőségteljes eset akkor történt, amikor Hitler és Mussolini Észak-Olaszországban találkoztak. Hitler megpróbálta rávenni Mussolinit, hogy ne váltson oldalt a háborúban, és közben teljesen elveszítette a kontrollt viselkedése felett.

Abban az időben, amikor a háború végéhez közeledett, Hitlernek nagyon rossz volt az egészsége. Eva Braun ekkor már egészen tisztán látta, hogy orvosa Hitlert függővé tette. Az orvos viszont - aki valószínűleg maga sem volt tudtában cselekedeteinek -, továbbra is betegesen rajongott Führerét, és még a berlini bunkerében sem hagyta magára.

Morellt a Harmadik Birodalom bukása után elfogták az amerikaiak, és több mint két éven át vallatták, de soha nem vádolták háborús bűnökkel. 1948-ban, nem sokkal azután, hogy kiszabadult a börtönből, agyvérzésben halt meg. Hitler drogfüggőségéről az utókor az ő jegyzetei alapján értesült.

Hitler, a hajléktalan

A későbbiekben rettegett diktátorrá váló Hitler fiatalon súlyos anyagi gondokkal küzdött.

Ezt is szeretjük